-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš vizitą Lietuvoje popiežius Pranciškus sulaukė raginimo trauktis

Bažnyčią sukrėtęs dar vienas vaikų seksualinio išnaudimo skandalas perpildė net ir kai kurių arkivyskupų kantrybės taurę. Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) arkivyskupas Carlo Maria Vigano paragino popiežių Pranciškų trauktis iš Šventojo Sosto, rašo „The Atlantic“.
Popiežius Pranciškus
Popiežius Pranciškus / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Šiuo itin dramatišku Bažnyčiai metu, popiežius Pranciškus turėtų būti pirmas, kuris parodo gerą pavyzdį kardinolams ir vyskupams, dangsčiusiems kardinolo Theodore'o McCarricko nusikaltimus, ir atsistatydinti kartu su jais“, – rašoma atvirame C.M.Vigano laiške.

Itin griežtame amerikiečių dvasininko laiške netgi leidžiama suprasti, kad popiežius ir jo aplinka prisidėjo prie tikrojo nusikaltimų masto slėpimo. Pats popiežius Pranciškus atsiribojo nuo komentarų ir apie C.M.Vigano laišką netarė nė žodžio.

Tiesa, amerikiečių arkivyskupas yra seniai pagarsėjęs sąmokslo teorijų palaikytojas ir viešą kritiką popiežiaus asmeniui nuolat dalinintis asmuo.

Viliojo studentus

Birželio mėnesį popiežius Pranciškus pašalino iš pareigų kardinolą Th.McCarricką, kai paaiškėjo, kad buvęs Vašingtono arkivyskupas, vienas įtakingiausių Amerikos bažnyčios asmenų ir popiežiaus Pranciškaus rėmėjas praeityje lytiškai išnaudojo paauglį.

Tai pirmas toks atvejis per daugiau nei šimtą metų, kai kardinolo titulas buvo atimtas iš sunkiu nusikaltimu apkaltinto asmens. Šis žingsnis matomas kaip reali popiežiaus Pranciškaus pastanga keisti situaciją bažnyčioje.

C.M.Vigano kaltiną popiežių Pranciškų neišklausius jo perspėjimų dėl nederamo Th.McCarricko elgesio su studentais. Jo teigimu, Pranciškus panaikino sankcijas, kurias skandalingai pagarsėjusiam Vašingtono arkivyskupui buvo primetęs Benediktas XVI.

„Jis (Pranciškus) bent nuo 2013 metų birželio 23 dienos žinojo, kad Th.McCarrickas yra išnaudotojas maniakas“, – rašė C.M.Vigano ir pridūrė, kad „jis žinojo, jog tai buvo korumpuotas žmogus, tačiau jį dangstė iki pat pabaigos“.

Amerikiečių dvasininko liudijimu, vienas įtakingiausių jo šalies arkivyskupų ragino studentus jį vadinti „dėde Tedu“, o įgavęs pasitikėjimą kviesdavo nakvoti jo lovoje.

Pats Th.McCarrickas šiuo metu yra pasitraukęs iš viešumos, o amerikiečių žurnalistų pagautas netoli savo namų situaciją pakomentavo tik lakoniškai tarstelėdamas: „Aš labai to gailiuosi“.

Įrodymų nepateikė

Tiesa, C.M.Vigano taip ir nepateikė jokių įrodymų apie Pranciškaus tariamai panaikintas sankcijas ar paramą Th.McCarrickui.

Laiške skelbiami teiginiai apie „Vatikane išsikėrojusį homoseksualumo tinklą“ taip pat yra tik sąmokslo teorijas primenantys kaltinimai. C.M.Vigano ir anksčiau pasižymėjo aršia kritika pontifikui bei jo vykdomai politikai.

Katalikų Bažnyčią purtantis vaikų seksualinio išnaudojimo skandalas temdė pontifiko savaitgalio vizitą Airijoje. Jo metu Pranciškus sakė „meldžiąs Dievo atleidimo“ už dvasininkų seksualinės prievartos aukų patirtą žalą.

Manoma, kad prieš vizitą Baltijos valstybėse popiežiui gali tekti atlaikyti ir dar vieną klausimų apie pedofilijos skandalus bangą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius