-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Priešnuodžio COVID-19 paieškose PSO stabdo tyrimus su ŽIV ir maliarijai gydyti skirtais vaistais

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skelbia stabdanti bandymus gydyti dėl COVID-19 ligoninėje atsidūrusius žmones vaistais nuo ŽIV lopinaviru ir ritonaviru bei JAV prezidento Donaldo Trumpo rekomenduotu vaistu nuo maliarijos hidroksichlorokvinu.
Hidroksichlorokvinas
Hidroksichlorokvinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šeštadienį PSO išplatino pranešimą spaudai, kuriame teigiama, kad vaistų nuo COVID-19 paieškai organizacijos vykdytų bandymų pavadinimu „Solidarity trial“ metu mokslininkai nerado įrodymų, jog lopinaviro ir ritonaviro kokteilis padėtų dėl koronavirusuo į ligonines patekusiems pacientams.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pasaulio sveikatos organizacija (PSO)
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pasaulio sveikatos organizacija (PSO)

„Tyrimu rezultatai rodo, kad vaisų nuo ŽIV lopinaviro ir ritonaviro mišinys reikšmingai nesumažino mirčių nuo koronaviruso skaičiaus hospitalizuotų pacientų gretose“, – teigiama PSO pranešime.

„Solidarity trial“ programą įkūrė PSO, ieškodama efektyvaus būdo kovai su pandemiją sukėlusia liga. Programos metu vertinti penki kovos su COVID-19 būdai: priežiūra ligoninėse, remdesiviras, hidroksichlorokvinas, lopinaviro ir ritonaviro bei lopinaviro ir ritonaviro mišinys kartu su interferonu.

Šeštadienį organizacija galutinai patvirtino, kad iš bandymu pašalintas ir hidroksichlorokvinas. Nors įrodymų apie vaisto efektyvumą trūko, maliarijai gydyti skirtą preparatą efektyviu kovoje su COVID-19 ne kartą rekomendavo Jungtinių Valstijų vadovas D.Trumpas.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Donaldas Trumpas

PSO teigimu, sprendimas nutraukti bandymus su minėtais preparatus galioja tik kalbant apie jau hospitalizuotus pacientus ir negalioja tyrimams, atliekamiems su vaistų efektyvumu prieš susergant COVID-19 ar susirgimui pasibaigus.

Europos vaistų agentūra (EVA) birželio pabaigoje paskelbė rekomenduojanti naudoti PSO tiriamą antivirusinį preparatą remdesivirą naujuoju koronavirusu užsikrėtusiems pacientams gydyti. Penktadienį Europos Komisija penktadienį suteikė oficialų leidimą naudoti remdesivirą koronaviruso infekcijai COVID-19 gydyti.

Oficialią informaciją apie COVID-19 pateikia SAM, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC), Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius