-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieštaringai vertinamame aukcione indėnų kaukės parduotos už 550 tūkst. eurų

Indėnų hopių ir San Karloso rezervato apačių šventų daiktų aukcione Paryžiuje, kuris pirmadienį įvyko nepaisant JAV ir aktyvistų prieštaravimų, buvo gauta daugiau kaip 550 tūkst. eurų.
Indėnų hopių ir San Karloso rezervato apačių šventų daiktų aukcione Paryžiuje, kuris pirmadienį įvyko nepaisant JAV ir aktyvistų prieštaravimų, buvo gauta daugiau kaip 550 tūkst. eurų.
Indėnų hopių ir San Karloso rezervato apačių šventų daiktų aukcione Paryžiuje, kuris pirmadienį įvyko nepaisant JAV ir aktyvistų prieštaravimų, buvo gauta daugiau kaip 550 tūkst. eurų. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Indėnai

JAV ambasada prašė Paryžiaus sustabdyti tų spalvingų apeiginių kaukių ir galvos apdangalų pardavimą, po to, kai penktadienį grupei „Survival International“ nepavyko Arizonos hopių genties vardu pasiekti teisinio uždraudimo.

Maždaug 24 kačinų kaukės, kurias užsideda šokėjai per religines ceremonijas ir kurias hopiai laiko gyvomis, buvo parduotos už 520 375 eurus, paskelbė aukcionas EVE.

Trys San Karloso apačių kaukės buvo parduotos už 30 tūkst. eurų.

JAV ambasados atstovas dalyvavo aukcione, kad „pademonstruotų solidarumą su šiomis dviem gentimis“.

„Liekame susirūpinę dėl šio pardavimo, kuris įvyko prieš tai, kai hopių ar apačių gentys turėjo laiko ištirti šiuos daiktus ir jų kilmę, kad išsiaiškintų, ar gali pareikšti į juos pretenzijas“, – sakė ambasados patarėjas kultūros klausimais Philipas Breedenas.

Šeštadienį aukcionui EVE nusiųstame laiške JAV ambasada rašė, kad minimos dvi gentys turėtų turėti laiko nustatyti, ar gali atgauti šiuos daiktus pagal UNESCO konvenciją, kuria kovojama su nelegalia kultūros vertybių prekyba ir kurią Prancūzija yra pasirašiusi.

Tačiau EVE pirmadienį paskelbė, kad, „viena vertus, hopių gentis turėjo galimybę išdėstyti savo argumentus teisėjui ir (jie) buvo atmesti, ir, kita vertus, buvo apsikeista detaliais laiškais su San Karloso apačių gentimi“.

Mūšis dėl indėnų šventų daiktų vyko ir anksčiau šiais metais, kai prancūzų firma „Neret-Minet“ ignoravo tarptautinius raginimus sustabdyti maždaug 70 hopių kaukių pardavimą. Už tas kaukes galiausiai buvo gauta maždaug 930 tūkst. eurų.

Tą aukcioną aktyvistai, tarp jų – Holivudo legenda Robertas Redfordas, vadino šventvagyste.

Indėnų šventų daiktų pardavimas JAV yra draudžiamas nuo 1990 metų, bet šis įstatymas negalioja pardavimui užsienyje.

Indėnų šventų daiktų pardavimas JAV yra draudžiamas nuo 1990 metų, bet šis įstatymas negalioja pardavimui užsienyje.

Penktadienį teisėja, atsakinga už teisinį iššūkį aukcionui EVE hopių, kurių iš viso yra iki 18 tūkst., vardu, pripažino, kad šių daiktų pardavimas galėtų „būti įžeidimas genties orumui“.

Tačiau ji sakė, kad „šis moralinis ir filosofinis sumetimas pats savaime nesuteikia teisėjai teisės sustabdyti šių aukių pardavimą, kuris Prancūzijoje nėra draudžiamas“.

Hopiams atstovaujantis advokatas Pierre'as Servanas-Schreiberis taip pat dalyvavo pirmadienio aukcione ir vieną kaukę nupirko. Jis taip pat buvo nupirkęs vieną hopių daiktą per praėjusį, balandžio mėnesio aukcioną ir vėliau grąžino jį genčiai.

„Šie objektai yra tokie vertingi gentims, kad jų negalima parduoti, – sakė jis. – Tai dar viena pralaimėta kova. Bet mes tęsime savo veiksmus“.

Tarp pirmadienį parduotų daiktų buvo odinis šalmas-kaukė su dviem dideliais varno sparnais, kuris buvo parduotas už 125 tūkst. eurų – gerokai daugiau nei prognozuotus 60-80 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius