-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 29 /18:56

Prisaikdinta naujoji Estijos vyriausybė

Naujoji Estijos vyriausybė, suformuota trijų partijų koalicijos po kovo 3-ąją įvykusių rinkimų, pirmadienį buvo prisaikdinta parlamente.
Prisiekia Juri Ratas
Prisiekia Juri Ratas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prezidentė Kersti Kaljulaid balandžio 24 dieną patvirtino naująjį kabinetą, sudarytą Centro partijos, Konservatyviosios liaudies partijos (EKRE) ir „Isamaa“ („Tėvynė“).

Naujojoje vyriausybėje dirbs penki Centro partijos ministrai: ministras pirmininkas Juri Ratas (Jūris Ratas), švietimo ir mokslo ministrė Mailis Reps, ekonomikos ir infrastruktūros ministras Taavi Aasas, regioninių reikalų ministras Jaakas Aabas ir socialinių reikalų ministras Tanelis Kiikas.

„Isamaa“ taip pat gavo penkis portfelius: Juri Luikas dirbs gynybos ministru, Raivo Aegas vadovaus Teisingumo ministerijai, Urmas Reinsalu dirbs užsienio reikalų ministru, Riina Solman bus gyventojų reikalų ministrė, o Tonis Lukas paskirtas kultūros ministru.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kersti Kaljulaid
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kersti Kaljulaid

EKRE partijai atiteko Vidaus reikalų, Finansų, Aplinkos, Kaimo reikalų bei Užsienio prekybos ir informacinių technologijų ministerijos. Joms atitinkamai vadovaus Martas Helme, Martinas Helme, Rene Kokkas (Renė Kokas), Martas Jarvikas ir Marti Kuusikas.

„Estijos ateities pagrindas yra vieninga ir pažangi visuomenė, kur vertinamas kiekvienas žmogus. Pati valstybė taip pat privalo bendrai užtikrinti, kad jos teikiamos paslaugos ir veiksmai būtų palankūs šeimai, ir daugiausiai dėmesio skirti tiems, kuriems labiausiai reikia pagalbos“, – kalbėjo J.Ratas. Jo žodžius pacitavo vyriausybės atstovas.

Pasak vyriausybės vadovo, narystė Europos Sąjungoje ir NATO taip pat yra mūsų saugumo ir sėkmės pagrindas.

Estijai, kaip mažai valstybei, labai svarbus bendradarbiavimas su kitomis šalimis tarptautinėse organizacijose pagal numatytas taisykles, kalbėjo jis.

Naujoji vyriausybė turi penkis prioritetus: šeimai palanki Estija, darni visuomenė, žiniomis grįsta ekonomika, efektyvus valdymas ir laisva bei apsaugota valstybė, sakė vyriausybės atstovai.

Vis dėlto prisaikdinimo ceremoniją aptemdė parlamento pirmininko Henno Polluaaso, kuris yra EKRE pirmininko pavaduotojas, nurodymas pašalinti iš parlamento salės ES vėliavas.

Protestuodama prieš šį sprendimą K.Kaljulaid trumpam paliko parlamento salę, kai priesaiką davė EKRE deleguotas ministras M.Kuusikas.

„Šiandien parlamento pirmininkui Hennui Polluaasui neužteko drąsos prisipažinti parlamento posėdyje, kad praėjusią savaitę jis pats davė nurodymą pašalinti iš Baltosios salės Europos Sąjungos vėliavas“, – parašė Reformų partijos atstovas parlamente Marko Mihkelsonas socialiniame tinkle „Facebook“.

Pasak jo, keletą pastarųjų metų ES vėliavos ten buvo šalia dviejų Estijos valstybinių vėliavų. „Ar tai ir yra EKRE stiliaus demokratija? Puiki dovana antrojo valstybės asmens prieš 15-ąsias Estijos įstojimo į Europos Sąjungą metines“, – parašė jis.

M.Mihkelsonas taip pat nurodė, kad prezidentė K. Kaljulaid į parlamentą atvyko apsirengusi megztiniu, ant kurio užrašyta „Žodžio laisvė“. Užsienio prekybos ir informacinių technologijų ministrui M. Kuusikui duodant priesaiką, ji trumpam paliko salę.

Kaip pranešė žiniasklaida, J.Ratas pirmadienį su konservatorių lyderiais svarstė galimybę vietoje M.Kuusikui skirti kitą ministrą, nes jis esą yra smurtavęs šeimoje. Vis tik po derybų nuspręsta palikti M. Kuusiką vyriausybėje.

Tuo metu dalis EKRE deputatų taip ir nepakilo iš savo vietų, kai prezidentė pasirašinėjo priesaikos priėmimo dokumentus.

„Tokio cirko, blogąja prasme, Estijoje dar nebuvo. Didžiausia atsakomybė, žinoma, tenka Juri Ratui“, – sakė M.Mihkelsonas.

Nors po ceremonijos parlamento pirmininkas pasiūlė K.Kaljulaid pasveikinti naujosios vyriausybės vadovus, ji ignoravo jo prašymą.

Pirmadienį taip pat buvo prisaikdinti aštuoni nauji parlamento nariai, pakeitę dirbti į vyriausybę išėjusius kolegas.

Prisaikdinus naujojo kabineto narius prezidentė pasirašė nutarimą paleisti ankstesnę vyriausybę, taip pat vadovaujamą J Rato.

Palyginus su senąja vyriausybe, naujoje nėra sveikatos apsaugos, taip pat darbo ir socialinės apsaugos ministrų – šios dvi ministerijos vėl buvo sujungtos į vieną Socialinių reikalų ministeriją. Taip pat naujojoje vyriausybėje atsirado gyventojų reikalų ministro portfelis. Verslo ir informacinių technologijų ministeriją naujoje vyriausybėje pakeis Užsienio prekybos ir informacinių technologijų ministerija.

Pirmasis naujosios vyriausybės posėdis numatytas ketvirtadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius