-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prisaikdintas JAV Aukščiausiojo Teismo teisėju Neilas Gorsuchas pažadėjo tarnauti Konstitucijai

Per prisaikdinimo ceremoniją Baltuosiuose rūmuose JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pirmadienį gyrė naująjį Aukščiausiojo Teismo teisėją Neilą Gorsuchą (Nilą Gorsačą) kaip teisininką, kuris sprendimus priims „ne pagal savo asmeninį palankumą, o remdamasis sąžiningu ir objektyviu įstatymo supratimu“.
Neilas Gorsuchas
Neilas Gorsuchas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Per ceremoniją Rožių sode D.Trumpas pasakė, kad amerikiečiai pamatys N.Gorsucho asmenyje „žmogų, kuris yra nepaprastai ištikimas Junginių Valstijų Konstitucijai“ ir pranašavo 49-erių buvusiam Kolorado apeliacinio teismo teisėjui didingą ateitį.

„Neturiu jokių abejonių, jūs būsite vienas iš tikrai didžių teisėjų JAV istorijoje“, – sakė D.Trumpas.

D.Trumpas dar pažymėjo, kad ši nominacija įvyko per pirmąsias 100 dienų prezidento poste ir pridūrė: „Manote, kad tai lengva?“

Atkuriantį konservatyviąją daugumą Teisme N.Gorsuchą prisaikdino Aukščiausiojo Teismo teisėjas Anthony Kennedy, pas kurį kadaise tarnavo klerku.

Ši priesaika buvo jau antroji. Anksčiau šią dieną privačioje aplinkoje jis davė priesaką vyriausiam teisėjui Johnui Robertsui.

Prezidentas D.Trumpas pasiūlė jį skirti Aukščiausiojo Teismo teisėju neribotam laikui, pasinaudodamas savo pirma galimybe prisidėti prie formavimo teismo, kuris taria paskutinį žodį dėl JAV konstitucijos ir sprendžia vienus opiausių nūdienos klausimų.

D.Trumpas jį pasirinko kaip gerbiamą federalinio apeliacinio teismo teisėją, kuris yra laikomas A.Scalia pasekėju, „originalistu“, savo teisinius sprendimus grindžiančiu JAV konstitucijos pirmine prasme ir dvasia

Senate už 49 metų N.Gorsuchą balsavo 54 senatoriai, 45 buvo prieš; bet tik tada, kai respublikonų lyderis Mitch McConnellis pakeitė taisykles, reikalavusias kandidatams surinkti 60 balsų, ir nurodė, kad pakaks paprastos balsų daugumos.

Demokratai iš paskutiniųjų priešinosi N.Gorsucho paskyrimui todėl, kad McConnellis blokavo buvusio prezidento Baracko Obamos siūlomą kandidatą Merricką Garlandą po staigios A.Scalia mirties 2016 metų vasarį.

Po A.Scalia mirties liberalių ir konservatyvių pažiūrų teisėjų jėgos teisme pasiskirstė po lygiai, nors konservatorius A.Kennedy yra laikomas svyruojančiu.

Pats D.Trumpas N.Gorsucho skyrimo procedūrą pavadino „skaidriausia ir prieinamiausia istorijoje“.

„Tvirtai įstatymo viršenybe tikintis teisėjas Gorsuchas išskirtinai tarnaus Amerikos žmonėms, toliau ištikimai ir energingai gindamas mūsų Konstituciją“, – sakė prezidentas, kai buvo patvirtinta teisėjo kandidatūra.

Iki šiol 49 metų žilų plaukų paprastų manierų N.Gorsuchas buvo Kolorado federalinio apeliacinio teismo teisėjas.

Kolorade gimęs ir Kolumbijos universitetą bei Harvardo teisės mokyklą baigęs N.Gorsuchas dar mokėsi Oskforde, dirbo dviejų Aukščiausiojo Teismo teisėjų, velionio Byrono White'o ir A.Kennedy klerku.

A.Gorsuchas nuo 2005 iki 2006 metų dirbo teisininku Valstybės departamente, tvarkydamas su JAV paskelbtu karu terorizmui susijusias teisines problemas, tarp jų atstovavo vyriausybei nagrinėjant bylą dėl Khaledo al Masri, Makedonijoje sulaikyto Vokietijos ir Libano piliečio, klaidingo perdavimo CŽV.

Kh. el Masri buvo paleistas, kai CŽV pripažino padariusi klaidą.

N.Gorsucho kandidatūros svarstyme jis sakė, kad dirbamas Teisingumo departamente jis atstovavo ir išsakė savo kliento – vyriausybės, o ne savo požiūrį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius