Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rygoje atvertos buvusio KGB pastato durys

Buvęs KGB pastatas Rygoje ilgus metus buvo represijų ir totalitarinio režimo simboliu. Rygai tapus Europos kultūros sostine, tuščias pastatas atveriamas visuomenei.
KGB
KGB / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Ryga KGB

Pirmą kartą sovietų saugumas tame pastate įsikūrė 1940-aisiais. Vėliau su nedidelėmis pertraukomis iki 1991-ųjų pastate dirbo kiti saugumo organai. Dabar 6 aukštų pastatas yra tuščias.

„Kameros, karceris, pasivaikščiojimo vieta,  virtuvė – viskas išlikę taip pat. Tai mes galime pamatyti savo akimis, nes dabar daug kas virtualu, todėl atrodo netikra. O šis pastatas – unikalus, manau, kad vienintelis išlikęs nesutvarkytas ir nepakeistas Rytų Europoje. Jis byloja apie totalitarinę XX amžiaus sistemą ir baisią KGB struktūrą, kuri buvo Baltijos šalyse ir pačioje Rusijoje“, – pasakoja Latvijos genocido muziejaus istorikas Rihards Petersons.

Jis byloja apie totalitarinę XX amžiaus sistemą ir baisią KGB struktūrą, kuri buvo Baltijos šalyse ir pačioje Rusijoje

Rygai tapus Europos kultūros sostine, pastatą nuspręsta atverti lankytojams. 

„Kai pradėjome tą projektą, negalvojome, kad ateis toks laikas, kai pasakojimas apie XX amžiaus sovietų žiaurumą, dabar stebint Rusijos agresiją Ukrainoje, taps toks aktualus“, – pastebi projekto vadovas Gintis Grube.

KGB pastate įrengtame kalėjime buvo 44 kameros, pritaikytos 175 žmonėms, tačiau jų būdavo kelis kartus daugiau. 1940–1941 metais čia nukankinta ir sušaudyta šimtai žmonių. Iš čia tūkstančiai išsiųsti į kalėjimus ir lagerius.

Tuos laikus mena eksponuojamos parodos. Čia galima pamatyti Latvijos menininkų darbus, sukurtus sovietų okupacijos metais, susipažinti su pabėgėlių iš Latvijos gyvenimu. Tarp gyventojų atneštų apie pusę tūkstančio daiktų yra ir priklausiusių  sušaudytiems rūsiuose artimiesiems.

„Vaikinas, nešiojęs  šiuos batus, buvo studentas. Jis buvo pasipriešinimo judėjimo dalyvis, jį suėmė ir sušaudė, o batai liko, nes tuo metu juos taisė. Kai iš Sibiro grįžo jo brolis, meistras šiam atidavė apavą“, – vieną iš istorijų atpasakoja parodos kuratorė Ilona Bruver.

Latvijos valdžia kol kas nenusprendė, ką daryti su miesto centre esančiu beveik 9 tūkst. kvadratinių metrų pastatu. Šio projekto autoriai tikisi atkreipti valdžios dėmesį į tai, kad pastatas nebestovėtų tuščias, ir jame būtų įrengtas KGB muziejus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius