-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Profesorius Estebanas Arribasas Reyesas: „Būsimasis Ispanijos karalius Felipe – jaunesnis, puikiai pasirengęs ir turintis viziją“

Pirmadienį 76-erių Ispanijos karalius Juanas Carlosas pranešė perleidžiantis sostą savo sūnui princui 46-erių Felipe. Alcalos universiteto politikos mokslų profesorius Estebanas Arribasas Reyesas 15min.lt teigė, kad Juano Carloso pasitraukimas buvo lauktas, tačiau ne šį pirmadienį.
Princas Felipe ir princesė Letizia
Princas Felipe ir princesė Letizia / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Tokio žingsnio buvo laukiama, tačiau ne šį pirmadienį. Nors, dabar skelbiamoje informacijoje teigiama, kad sprendimas buvo priimtas dar sausį. Ir tuomet buvo nuspręsta, kad karalius Juanas Carlosas iš sosto trauksis birželį“, – sako E.A.Reyesas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Atistatydino Ispanijos karalius Juanas Carlosas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Atistatydino Ispanijos karalius Juanas Carlosas

Alcalos universiteto politikos mokslų profesoriaus nuomone, tai, kad šis sprendimas buvo priimtas būtent pirmadienį, lėmė susiklosčiusi politinė situacija.

„Manau, kad pagrindinis veiksnys buvo Europos Parlamento (EP) rinkimų ir Ispanijos socialistinės darbo partijos rezultatai juose. Ispanijos socialistų partijos generalinis sekretorius Alfredo Perezas Rubalcaba pareiškė dėl itin blogų rezultatų EP rinkimuose besitraukiantis iš pareigų“, – tęsia profesorius.

Jis atkreipia dėmesį, kad nedera pamiršti, jog kairiojo sparno partijos jau prašo referendumo, kuriame būtų balsuojame dėl monarchijos likimo.

Vis dėlto, nors sprendimas trauktis iš sosto, pirmadienį buvo netikėtas, profesoriaus nuomone – dabar tam tinkamas metas:

„Kitais metais turim vietos rinkimus, o po pusantrų metų – visuotinius rinkimus. Tai buvo tinkamas perduoti karūną“.

Laukia iššūkiai

Pasak Alcalos universiteto profesoriaus, iš Felipe, Astūrijos princo, tikimasi, kad jam pavyks susidoroti su tokiais iššūkiais kaip Katalonija, Baskų kraštas, didelis nedarbas, didėjanti parama radikaliosioms kairiojo sparno partijoms, didžiulė korupcija ir skaidrumo trūkumas.

„Vis dėlto, jis neturi galios priimti sprendimus. Ispanijos karalius karaliauja, tačiau nedaro lemiamų sprendimų. Jis turės būti labai sumanus naujame Ispanijos valstybės etape, jam reikalinga vyriausybės ir opozicijos parama. Todėl aš paminėjau Ispanijos socialistinės darbo partijos situaciją ir didelį paramos jai sumažėjimą“, – sako profesorius.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ispanijos karališkoji šeima (iš kairės): princesė Letizia, princas Felipe, karalienė Sofia, princesė Sofia, princesė Leonor, karalius Juanas Carlosas ir princesė Elena
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ispanijos karališkoji šeima (iš kairės): princesė Letizia, princas Felipe, karalienė Sofia, princesė Sofia, princesė Leonor, karalius Juanas Carlosas ir princesė Elena

Karalius ir toliau patarinės sūnui

Lygindamas jį su tėvu Juanu Carlosu profesorius atkreipia dėmesį, kad „Felipe yra jaunesnis, labai gerai pasirengęs, gavęs daugybę patarimų“.

„Be jokios abejonės, karalius ir toliau jam patarinės. Felipe turi viziją ir labai aiškiai suvokia Ispanijos situaciją. Jo tėvas pademonstravo, kad gali būti geras diplomatas tiek Ispanijoje, tiek tarptautiniu lygmeniu. Felipe dabar turi parodyti savo potencialą, kurį jis turi. Aš sakau, kad jis, kaip ir jo tėvas, turi turėti truputį Adolfo Suarezo (pirmasis premjeras po Francisco Franco – 15min.lt) natūros. A.Suarezas, kartu su Juanu Carlosu, nuvedė Ispaniją į demokratiją“, – sako E.A.Reyesas.

Be to, lygindamas Felipe su tėvu, profesorius atkreipia dėmesį, kad Juanas Carlosas jam paliko ir šiokį tokį savo „nepatikimumo“ šleifą.

Juano Carloso įvaizdžiui pakenkė prabangus dramblių medžioklės safaris Botsvanoje 2012 metų balandį – tuo metu, kai jo pavaldiniai grūmėsi su recesija ir ketvirtadalis jų neturėjo darbo.

Dar labiau karališkajai šeimai pakenkė 2011 pradėtas korupcijos tyrimas dėl Juano Carloso dukters ir Felipe sesers Cristinos vyro, buvusio olimpiečio rankininko Inaki Urdangarino. Su tais reikalais buvo susieta ir pati Cristina.

„Laukia milžiniški iššūkiai“, – nukerta E.A.Reyesas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius