-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Protestai Airijoje: persileidimą patyrusi moteris mirė, nes medikai atsisakė atlikti abortą

Griežtas Airijos abortų įstatymas turės būti peržiūrėtas. Šalyje kilo didžiulė pasipiktinimo banga, kuomet iš Indijos kilusi nėščia moteris patyrė persileidimą ir skundėsi didžiuliais skausmais, tačiau medikai atsisakė atlikti abortą, motyvuodami, kad to neleidžia katalikiškos šalies įstatymai.
Prie Airijos parlamento susirinko protestuotojai.
Prie Airijos parlamento susirinko protestuotojai. / AFP/Scanpix nuotr.

31 metų odontologė Savita Halappanavar spalio 21 dieną nuvyko į ligoninę ir skundėsi nugaros skausmais. Tuo metu ji buvo 17 savaičių nėščia, praneša naujienų tarnyba CNN.

Įvertinę moters būklę medikai pasakė, kad ji persileido, tačiau aborto nedarė, nors moterį kamavo didžiuliai skausmai. Moteris mirė ligoninėje. Įstatymų leidėjai suskubo atlikti tyrimą, norėdami išsiaiškinti, ar būtina keisti abortų įstatymą.

Youtube.com nuotr./Savita Halappanavar
Youtube.com nuotr./Savita Halappanavar

„Jie žinojo, kad negali padėti kūdikiui. Kodėl jie nepadėjo mano žmonai?“, – „Irish times“ sakė moters vyras Praveenas Halappanavaras.

Nėščiai moteriai buvo pasakyta, kad persileidimo procesas po kelių valandų baigsis. Tačiau bėgant valandoms moteriai skausmas vis aštrėjo. Vyras paprašė medikų atlikti abortą. 

Galvėjaus universitetinės ligoninės gydytojai teisinosi, kad kol jaučiamas vaisiaus širdies plakimas, įstatymas jiems neleidžia nutraukti nėštumo. 

Po trijų dienų moteris ligoninėje mirė nuo kraujo užkrėtimo.

Jos vyras teigė, kad ligoninėje jam buvo vis kartojama: „Atsiprašau, negaliu jums padėti. Tai katalikiška šalis. Negaliu jums padėti. Tai katalikų komanda“. Besilaukianti moteris pasakė esanti ne katalikė, o induistė.

Paskatino protestus

AFP/Scanpix nuotr./Protestas prie Airijos parlamento
AFP/Scanpix nuotr./Protestas prie Airijos parlamento

Moters nelaimė paskatino Airijoje protestus. Trečiadienio vakarą prie Airijos parlamento susirinko protestuotojai. Jie rankose laikė mirusios moters nuotraukas ir plakatus „Moterų teisės – Airijos dėda“. Airijos įstatymų leidėjai nagrinėja, ar teisės aktai turi būti pakeisti.

Anot CNN, Airijoje abortas laikomas teisėtu, jei moters gyvybei gresia pavojus, tačiau šis pavojus kaip rašoma, skiriasi nuo pavojus sveikatai.

Ligoninės medikai pareiškė užuojautą mirusios moters vyrui, pareiškime pažymėdama, kad „dar turi būti nustatyti šio tragiško įvykio faktai“.

Ragina keisti įstatymus

Airijos opozicijos narys Michealas Martinas parlamente teigė, kad S.Halappanavar mirtis yra tragiška ir šiurpi. Jis paragino atlikti nepriklausomą tyrimą.

Airijos politinės partijos „Sinn Fein“ lyderis Gerry Adamsas pareiškė, kad šalyje laikas priimti teisės aktus dėl abortų legalizavimo tam tikrais medicininiais atvejais.

AFP/Scanpix nuotr./Protestas
AFP/Scanpix nuotr./Protestas

Šis incidentas sulaukė ir kitų šalių dėmesio. Kaimyninėje Šiaurės Airijoje taip pat ketinama peržiūrėti abortų įstatymą.

„Abortas siekiant išsaugoti motinos gyvybę yra teisėtas, tačiau trūksta aiškių gairių, medikams sudaroma daug neaiškumų ir painiavos“, – sakė Anna Lo.

Londone trečiadienį prie Airijos ambasados taip pat surengtas protestas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius