-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Protestai dėl JAV bepiločių lėktuvų naudojimo sutrikdė Senato posėdį

Protestuotojai, smerkiantys JAV bepiločių lėktuvų atakas, ketvirtadienį sutrikdė Senato posėdį, kuriame turėjo svarstoma naujojo Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktoriaus kandidatūra, todėl policijai teko išvaryti demonstrantus iš salės.
„Code Pink“ protestuotojai Senato posėyje, kuriame svarstoma naujojo CŽV direktoriaus kandidatūra
„Code Pink“ protestuotojai Senato posėyje, kuriame svarstoma naujojo CŽV direktoriaus kandidatūra / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Pasisakykite prieš bepiločius lėktuvus“, – sušuko vienas protestuotojas, o Johno Brennano, kuris yra prezidento Baracko Obamos pasirinktas kandidatas vadovauti CŽV, pasisakymas Senato žvalgybos komitete ne kartą buvo pertrauktas.

Po penkių tokių sutrikdymų komiteto pirmininkė Dianne Feinstein nurodė policijai ištuštinti salę ir uždrausti sugrįžti pacifistinio aktyvistų judėjimo „Code Pink“ protestuotojams, kurių daugelis laikė iškėlę aukštyn delnus, nudažytus rožine spalva.

J.Brennanas laikomas vienu iš pagrindinių architektų didelio masto slaptame kare prieš tarptautinį teroristų tinklą „al Qaeda“, naudojant bepiločius orlaivius, apie kurį B.Obama ir jo padėjėjai atsisako atvirai kalbėti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas Brennanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas Brennanas

Vos tik D.Feinstein plaktuko dūžiais paskelbė posėdžio pradžią sausakimšoje salėje, vienas iš protestuotojų atsistojo ir pradėjo garsiai skanduoti šūkius. Vienas iš demonstrantų laikė savadarbį plakatą su užrašu „Brennanas = žudymas bepiločiais lėktuvais.“

Dar po kelių minučių kita moteris, laikanti vaiką vaizduojančią lėlę, atsistojo ir garsiai pasmerkė bepiločių lėktuvų smūgius, kurie, anot jos, žudo vaikus.

„Senatore Feinstein, ar jūsų vaikai svarbesni negu Pakistano ir Jemeno vaikai?“ – sušuko ji.

J.Brennanas neprarado savitvardos, tęsdamas savo kalbą, kai D.Feinstein jį paragino. Tačiau posėdžių pirmininkei protestų buvo jau gana, todėl ji nurodė išvesdinti iš salės visus žmones, išskyrus žurnalistus ir darbuotojus.

„Mes laukiame čia visų, – pareiškė D.Feinstein, vėl įsigalėjus ramybei. – Nesitikime jokių plojimų, nesitikime jokio šnypštimo, nesitikime jokių demonstracijų. Tai labai rimtas posėdis.“

Posėdžių pirmininkė nurodė išvesdinti iš salės visus žmones, išskyrus žurnalistus ir darbuotojus.

JAV Kapitolijaus policija išvedė protestuotojus ir kitus svečius iš salės, tačiau viena moteris dar spėjo šūktelėti: „Jis yra karo nusikaltėlis! Jis neturėtų būti patvirtintas!“

Viena iš „Code Pink“ įkūrėjų Medea Benjamin laikė raudoną plakatą su užrašu „Atmeskite Obamos vyriausiąjį teroristą Johną Brennaną“.

„Tiksliai nutaikytus žudymus“, kurių aukomis tampa įtariami „al Qaeda“ kovotojai Pakistane, Jemene, Somalyje ir kitose šalyse, yra smerkiami žmogaus teisių organizacijų kaip neteisėtas slaptas karas.

Tačiau daugelis JAV įstatymų leidėjų palaiko šią kampaniją, laikydami ją veiksminga priemone prieš „al Qaeda“ ekstremistus, leidžiančia išvengti karių siuntimo į pavojingas operacijas.

Per JAV Kongreso posėdžius, kurie paprastai būna atviri, protestų pasitaiko neretai, o saugumo pareigūnams kartais tenka išvesdinti demonstrantus.

Po penkias minutes trukusio sutrikdymo Senato posėdis buvo tęsiamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius