Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 21 /2017 01 22

Protestai prieš Donaldą Trumpą plečiasi visame pasaulyje, Vašingtone Madonna iškeikė naująjį prezidentą

Penktadienį inauguruotas JAV prezidentas Donaldas Trumpas sulaukė ne tik sveikintojų, bet ir didelės minios protestuotojų. Protestų metu sulaikyta 200 asmenų. Šeštadienį Vašingtone suorganizuotos didžiausias tokios istorijoje eitynės už moterų teises.
Moterų protestas Vašingtone
Moterų protestas Vašingtone / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Panašus moterų teisių gynėjų pasipriešinimas paskutinį kartą JAV buvo dar 1913 metais, kai nuo 5 iki 8 tūkstančių sufražisčių protestavo prieš tuometinio prezidento Woodrow Wilsono inauguraciją. Tuomet moteris reikalavo teisės balsuoti.

Šeštadienio eitynių rengėjos Vašingtone reikalauja gerbti moterų ir vaikų teises, apsaugoti mažumas ir užtikrinti lygiavertį darbo apmokėjimą visoms grupėms.

00.09 val.: D.Trumpas kalbėjosi su Kanados premjeru

Kanados premjeras Justinas Trudeau sekmadienį kalbėjosi su prezidentu D.Trumpu. Jie aptarė dvišalius santykius ir prekybos klausimą.

„Premjeras pažymėjo Kanados-JAV ekonominių santykių svarbą ir tai, kad 35 valstijos pagrinde eksportuoja į Kanadą. Premjeras ir prezidentas netrukus ketina susitikti“, – teigiama pranešime spaudai.

Tuo metu pradėjus temti demonstracijos dalyviai Vašingtone pamažu ima skirstytis.

23.35 val.: Nori, kad pasaulis būtų geresnis

„Mano dukra atsimins tai visą likusį gyvenimą. Dėl naujos administracijos. Aš manau, kad svarbu man asmeniškai kovoti už moterų teises“, – sakė į protestą Vašingtone atėjęs Johnas Philbeckas. Pasak jo, į protestą jis atėjo dėl savęs ir dėl dukters, nes nori, jog pasaulis taptų geresnis.

23.16 val.:

Niujorke į protestą susirinko pusė milijono žmonių.

22.46 val.: Protestus ignoravo

D.Trumpas, lankydamasis CŽA, patvirtino apie Jungtinės Karalystės premjerės vizitą. Apie tai, kad vyksta protestai prieš jį tiek Vašingtone, tiek visame pasaulyje, jis savo kalboje nė nepaminėjo.

22.35 val.: Viceprezidentas: D.Trumpas vėl padarys Ameriką saugią

Viceprezidentas Mike'as Pence'as sako, kad jis sujaudintas, galėdamas pristatyti D.Trumpą „pirmajame jo renginyje, per pirmą jo visą prezidentavimo dieną“.

Anot jo, D.Trumpas Ameriką vėl padarys saugią.

D.Trumpas: turime atsikratyti ISIS

„Mes turime nusikratyti ISIS, neturime kito pasirinkimo“, – kalbėjo D.Trumpas. Anot jo, radikalus islamo terorizmas turi būti išrautas su šaknimis nuo žemės.

22.04 val.: Madonna: „Galvojau apie Baltųjų rūmų susprogdinimą“

Vašingtone vykstančiame proteste Madonna pareiškė: „Gėris nelaimėjo šių rinkimų, tačiau gera valia laimės pabaigoje. Šiandien – mūsų istorijos pradžia. Šiandien prasideda revoliucija. Kova už tai, kad tai, kas teisinga, būtų laisva, kad būtume tuo, kas esame, kad būtume lygūs“.

Ji kvietė parodyti žmones, kad jie nebijo, kad jie nėra vieni. Galiausiai ji pasiuntė tuos, kurie, anot jos, netiki, kad šiuo protestu nieko nebus pasiekta.

„Taip, aš galvojau daug apie Baltųjų rūmų susprogdinimą“, – pridūrė ji. O tuomet atliko dainą, joje ragindama D.Trumpą „čiulpti ****“.

21.40 val.: „Važiavau visą naktį“

„Aš visą naktį važiavau autobusu, kad dalyvaučiau proteste“, – sakė Larisa Thomason iš Alabamos. „Aš susijaudinus, tačiau iš tikrųjų pavargus“, – pridūrė ji. Moteris prisipažino susigrąžinusi tikėjimą žmonėmis: „Mums vis dar reikia padaryti daug“.

Tuo metu senatorė Tammy Duckworth, kuri Irake neteko abiejų kojų, pradėjo kalbėti dėkodama susirinkusiems vaikams.

„Vakar, turiu jums pasakyti, buvau kiek apimta depresijos“, – prisipažino ji, pridurdama, kad jos dvejų metų dukra, kuri atėjo į pirmąjį savo protestą vis dėlto įkvėpė ją.

Denveris perpildytas

Dešimtys tūkstančių protestuotojų susirinko Kolorado valstijos sostinėje, Denveryje.

Čikagoje taip pat į protestą susirinko ypatingai daug žmonių.

21.34 val.: Jungtinės Karalystės premjerė kitą savaitę susitiks su D.Trumpu

Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May kitą savaitę susitiks su D.Trumpu Vašingtone, skelbia BBC.

Gali būti, kad ji bus pirmoji lyderė, kurią priims naujasis prezidentas. Kol kas nepaskelbta apie kitus galimus vizitus.

21.23 val.: Prie protesto prisijungė ir pareigūnai

Viena iš protesto išraiškos formų – rožinė megzta kepuraitė („pink pussyhat“). Jas užsidėję užfiksuoti ir pareigūnai.

Tuo metu D.Trumpas atvyko į Centrinę žvalgybos agentūrą Virdžinijoje, kur susitiks su žvalgybos bendruomenės atstovais.

20.35 val.: Žmonės dėkojo J.Kerry

Buvęs valstybės sekretorius Johnas Kerry užfiksuotas minioje protestuotojų vaikštantis su šunimi. Žmonės Vašingtone jam dėkojo už tai, ką padarė eidamas pareigas, o jis teigė, kad visa tai jam buvo garbė.

20.32 val.: D.Trumpo limuzinas pravažiavo protesto vietomis

D.Trumpo limuzinas, grįždamas į Baltuosius rūmus, turėjo manevruoti protestuotojų miniose. Kai jo šarvuota transporto priemonė kirto vieną iš sankryžų, kiti automobiliai ėmė jam signalizuoti.

Scarlett Johansson: pirmiausia D.Trumpas turi palaikyti mane

Aktorė Scarlett Johansson Vašingtone pareiškė, kad ji nori palaikyti prezidentą D.Trumpą, tačiau pirmiausia jis turėtų palaikyti ją.

„Palaikyti mano seserį, mano motiną, palaikyti mano geriausią draugę, visas mano drauges, palaikyti vyrus ir moteris, kurie šiandien nekantriai laukia, norėdami išgirsti, kaip kitas žingsnis paveiks jų gyvenimus“, – kalbėjo ji.

***

„Moterų maršo“ (Women's March) Vašingtone organizatoriai tikisi, kad daugiau kaip 200 tūkst. žmonių susirinks į akciją. Tarp žmonių, plūstančių iš Vašingtono Sąjungos stoties, absoliučią daugumą sudarė moterys, atvažiavusios į sostinę traukiniais ir autobusais.

Daugelis nešė savadarbius plakatus. Tarp jų buvo plakatų su įvairiais užrašais, tokiais kaip „Patrauk nuo manęs savo rankutes“, „Pakilkit, mylėkit, priešinkitės!“ Daugelis moterų buvo užsidėjusios megztas rausvas kepuraites su katės ausytėmis.

Eitynėmis siekta atkreipti visuomenės dėmesį į smurto problemą šalyje, vaikų ir moterų teises ir Lietuvoje – apie 120 žmonių šeštadienį dalyvavo Vilnias centre vykusiose eitynės „Sister March Vilnius“.

Berlyne prie JAV ambasados – tūkstantinė minia

Šeštadienį priešpiet į Paryžiaus aikštę priešais JAV ambasadą Berlyne susirinko keli tūkstančiai protestuotojų.

„Mūsų kūnai, mūsų protai, mūsų jėga“, „Neapykantoje nėra nieko gero“, „Moterų teisės yra žmonių teisės“, – skelbė susirinkusiųjų plakatai. Viena moteris atsinešė plakatą, kuriame pavaizduota nubraukta JAV prezidento galva.

Šis protestas taip pat skirtas paremti eitynes JAV. Renginio dalyviai kalbėjo apie tai, kad negalima leisti laimėti tokiam požiūriui, kokį demonstruoja D.Trumpas.

Panašios eitynės surengtos ir Japonijos sostinėje Tokijuje. Šimtai japonų ir ten gyvenančių amerikiečių išsakė nepasitenkinimą dėl išrinktojo JAV prezidento retorikos ir veiklos.

„Trumpo prezidentavimas man užverda kraują ... Viskas, ką mes vertiname, gali būti prarasta. Metas pasakyti, ką galvojame ir kas mums rūpi, kad išsaugotume vertybes dėl kurių branginame Ameriką“, – teigė dailės mokytojas Billas Scholeris.

Prie amerikiečių prisijungė ir aktyvistai iš viso pasaulio. Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje prasidėjusiose eitynėse dalyvavo tūkstančiai žmonių. Sidnėjuje ir Melburne žygiavę žmonės išreiškę nerimą dėl D.Trumpo požiūrio į moteris ir mažumas.

„Kaip 56 metų lesbietė, aš pirmą kartą pajutau, kad kas yra globalu gali tapti lokalu“, – teigė Sidnėjaus gyventoja Vicki Skehan. „Mes nuėjome taip toli, kad nenorėčiau, jog vėl sugrįžtume ir prarastume tai, ką turime“, – kalbėjo ji apie seksualinių mažumų teises.

Protesto eitynės jau vyko ir Italijos sostinėje Romoje, Graikijoje, Nyderlanduose.

Londone prie protestuotojų prisijungė ir miesto meras Sadiqas Khanas, teigdamas, kad negali būti abejingas žmonėms, deklaruojantiems savo teises ir pagarbos reikalavimą.

VIDEO: Oficialiai JAV prezidento pareigas pradėjęs eiti D.Trumpas pasirašė pirmuosius vykdomuosius įsakymus

Piktina Donaldo Trumpo politika

Protestų simboliu tapusios rausvos megztos kepuraitės („pink pussyhats“) yra užuomina apie D.Trumpo neviešai išsakytus pareiškimus, kad jis gali nebaudžiamai graibyti moteris už jų „kačiukų“ („pussies“, angl. žarg. moteriškos genitalijos).

Šeštadienio eitynes, kuriose taip pat bus garsenybių, tokių kaip aktorė Scarlett Johansson ir kino kūrėjas Michaelas Moore'as, rengiamos po pirmosios protestų prieš D.Trumpą dienos, aptemdytos vandalizmo aktų ir susirėmimų su policija.

Teisėsauga pasiruošė galimiems naujiems smurto prasiveržimams, nors eitynių organizatoriai tikino, kad ši demonstracija bus visiškai taiki.

Teisėsauga pasiruošė galimiems naujiems smurto prasiveržimams, nors eitynių organizatoriai tikino, kad ši demonstracija bus visiškai taiki.

Nors D.Trumpas laimėjo 42 proc. rinkimuose dalyvavusių moterų balsų, milijonai už jį nebalsavusių baiminasi, kad pablogės padėtis lyčių lygybės, moterų sveikatos, kontracepcijos, abortų ir kitose srityse.

„Moterų maršas Vašingtone pasiųs aiškią žinią mūsų naujajai vyriausybei jos kadencijos pirmąją dieną – taip pat pasauliui – kad moterų teisės yra žmogaus teisės“, – sakoma organizatorių pranešime.

Nors jame niekur neminima, kad ši akcija bus „antitrampiška“, bet žinia buvo aiški.

Eitynėms palaikymą reiškia dešimtys progresyviųjų organizacijų, tarp jų „Amnesty International“ ir „Planned Parenthood“ – moterų sveikatos apsaugos tarnyba, prieš kurią respublikonai nusistatę dėl jos atliekamų abortų.

„Moterų maršas“ prasidėjo nuo paprastos „Facebook“ žinutės, paskelbtos havajietės pensininkės advokatės Teresos Shook maždaug 40 jos draugių.

Ši žinia greitai išplito ir galiausiai pasiekė prezidento rinkimus pralaimėjusią demokratų kandidatę Hillary Clinton palaikančią „Facebook“ grupę „Pantsuit Nation“, turinčią beveik 4 mln. narių.

Jungtinėse Valstijose rengiama apie 300 panašių eitynių dešimtyse miestų, tarp jų Niujorke, Bostone, Los Andžele ir Seatle. Demonstracijos taip pat vyko kai kuriuose kituose pasaulio miestuose.

Vienos didžiausių buvo surengtos Londone, kur tūkstančiai moterų, vyrų ir vaikų žygiavo miesto centre ir skandavo „Dump Trump“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius