Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Protestai prieš įstatymą dėl rusų kalbos davė startą rinkimams Ukrainoje

Maždaug 1 tūkst. žmonių dalyvavo pirmadienį protestuose prieš įstatymo projektą dėl rusų kalbos, galintį pritraukti daugiau prijaučiančiųjų prezidento Viktoro Janukovyčiaus partijai, kurios šalininkai tikisi vyrauti Ukrainos parlamente ir po rinkimų spalį.
Protestas Kijeve
Protestas Kijeve / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Partija

Opozicija sako, kad priimtas vykdant pagrindinį V.Janukovyčiaus rinkimų pažadą įstatymo projektas gali suskaldyti šalį.

Pagal dokumentą, rusų kalba gali tapti oficialia mokymo įstaigose, valstybės institucijose, teismuose ir kitose valstybės įstaigose tose Ukrainos teritorijose, kur daugiau kaip 10 proc. sudaro gyventojai, laikantys rusų kalbą gimtąja, tai yra rytiniuose ir pietiniuose 47 mln. gyventojų turinčios šalies regionuose.

„Šis įstatymas nori suvaidyti kairiojo kranto ukrainiečius su dešiniojo, pietus su šiaure“, – pareiškė opozicinės frakcijos „Mūsų Ukraina-Liaudies savigyna“ deputatas Ivanas Zajacas.

Pirmadienį prasidėjo oficiali spalio 28 dieną paskirtų rinkimų į Radą kampanija. V.Janukovyčiaus „Regionų partiją“ tradiciškai remia rusakalbių regionų ir Ukrainos pietų gyventojai.

Parlamento pirmininkas Volodymyras Lytvynas atsisakė pasirašyti protestus sukėlusį dokumentą ir perduoti jį pasirašyti prezidentui, be ko įstatymas negali įsigalioti.

V.Janukovyčius sako, kad priims sprendimą – pasirašyti įstatymą ar ne – kai jį nuodugniai išnagrinės.

Prieš kuriam laikui nutraukdamas su savo šalininkais eismą gatve prie Rados sienų susivienijusios opozicijos lyderis Arsenijus Jaceniukas iš parlamento tribūno metė piktus kaltinimus prezidentą remiančiai daugumai.

„Jūs priėmėte jį nekonstituciniu būdu – tokio įstatymo nėra. Parlamento vadovas Lytvynas neturi teisės pasirašyti šį įstatymą. O Janukovyčius juo labiau negali jo nagrinėti, nes tai nusikaltimas Ukrainai, Ukrainos valstybei“, – pareiškė A.Jaceniukas, kuris rinkimų kampanijoje atstovauja įkalintos sąjungininkės – Julijos Tymošenko interesams.

Buvusi premjerė ir nuo seno Janukovyčiaus priešininkė nuteista septynerius metus kalėti už dujų sandorį su Vladimiru Putinu 2009 metais mano, kad šis persekiojimas yra politinė vendeta.

Prezidento šalininkai siekia, kad parlamento pirmininkas pasirašytų įstatymo projektą.

„Šiandien nėra jokių kliūčių, kad Aukščiausiosios Rados pirmininkas nepasirašytų šio įstatymo. Jeigu nepasirašys, jis pažeis įstatymą. Susidaro tokia situacija, kad jis privalo tai padaryti“, – sakė didžiausios Radoje Regionų partijos frakcijos lyderis Olesandras Jefremovas.

Per 2010 metų rinkimų kampaniją V.Janukovyčius žadėjo pasiekti, kad rusų kalbai būtų suteiktas „antrosios valstybinės“ statusas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius