-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Protestai prieš Putiną vyko visoje Rusijoje ir pasaulyje

Rusijoje po ginčijamų rinkimų vyksta didžiausias atviras nepasitenkinimo 12 metų trunkančiu Vladimiro Putino valdymu proveržis – šeštadienį daugiau kaip 50 tūkst. žmonių dalyvavo mitinge Maskvoje, o dar tūkstančiai protestavo visoje šalies teritorijoje.
Eduardas Limonovas, opozicijos lyderis
Eduardas Limonovas, opozicijos lyderis / „Scanpix“ nuotr.

Minia, skanduodama „Rusija be Putino“ pražygiavo pro policijos kordonus į aikštę Maskvos upės saloje. Protestuotojai piktinasi įtariamu balsų klastojimu per gruodžio 4-osios parlamento rinkimus, kuriuos laimėjo V.Putino valdančioji partija.

Mažesnio masto protestai vyko Tolimuosiuose Rytuose ir pramoniniuose Sibiro ir Uralo centruose – tai ženklas, kad V.Putino kelias atgal į Kremlių per kovą įvyksiančius prezidento rinkimus gali būti sudėtingesnis, nei atrodė vos prieš savaitę.

„Kaip tik dabar mums iš tikrųjų atsirado galimybė kažką šioje šalyje pakeisti“, – sakė 44 metų Ana Bechmentova. Tuo metu demonstrantai su baltais šio protesto judėjimo raiščiais ant savo žieminių striukių skandavo „Ne policinei valstybei!“.

„Niekas, ką pažįstu, nebalsavo už Vieningąją Rusiją, – sakė A.Bechmentova, paminėdama valdančiąją partiją, kurią opozicija praminė sukčių ir vagių gauja.

Šie rinkimai buvo laikomi išbandymu V.Putinui, nusprendusiam susikeisti postais su prezidentu Dmitrijumi Medvedevu ir grįžti į Kremlių dar 12-ai metų.

Šis didžiausias visuomenės pykčio pademonstravimas Maskvoje nuo pat neramaus 10-ojo dešimtmečio privertė policiją pasiųsti į protesto vietą sraigtasparnius ir daugiau kaip 50 tūkst. pareigūnų.

Pilietinis aktyvumas išsiveržė į gatvę iš socialinių tinklų po daugybės pranešimų apie klastojimus įvykusiuose parlamento rinkimuose, pagal kurių rezultatus „Vieningoji Rusija“ surinko beveik pusę balsų.

Prezidentas Dmitrijus Medvedevas, savo ruožtu, įsitikinęs, kad klastojimų mastas padidintas, o rinkimų komisijos paskelbti skaičiai “atitinka simpatijų visuomenėje pasiskirstymą„.

Tačiau pasipiktinimas balsavimu ir staigaus Kremliaus silpnumo ženklai daugelį pakurstė reikalauti ne tik naujų rinkimų, bet ir surežisuotos politikos, kurią buvęs KGB agentas V.Putinas įvedė 2000-aisiais staiga iškilęs į valdžią, galo.

"Žmonės, turintys ryšių su valdžia, jaučiasi taip, lyg gali daryti bet ką, – sakė 26 metų teisininkė Jelizaveta Derenkovskaja. – Pradėjau remti žmones, kurie nori šią sistemą pakeisti".

Policija nurodė, kad protestuotojų Maskvoje buvo 25 tūkst. ir kad per 10 tūkst. protestuotojų mitingą Sankt Peterburge, kuriame augo ir V.Putinas, ir D.Medvedevas, buvo sulaikyta 30 žmonių.

Tačiau organizatoriai ir opozicijos parlamentarai apskaičiavo, kad Maskvoje protestavo 50-80 tūkst. žmonių, o kai kas sako, kad jų buvo daugiau kaip 100 tūkstančių. Tokio žmonių galios pademonstravimo V.Putino laikais dar nėra buvę.

Protestuotojai taip pat paragino pakartoti demonstracijas gruodžio 24 dieną, jeigu rinkimų rezultatai nebus anuliuoti.

"Tai turbūt paskutinis, kurį gauname, šansas ką nors pakeisti", – sakė 23 metų Ilja Sarmabarovas, drauge su kitais protestuotojais laikydamas transparantus Sankt Peterburgo Pionierių aikštėje.

Mitingai prasidėjo tokiuose Tolimųjų Rytų centruose kaip Chabarovskas, kur per nesankcionuotą maždaug 400 protestuotojų mitingą, kuris vyko tvyrant 15 laipsnių šalčiui, maždaug 40 žmonių buvo sulaikyti.

Uralo mieste Jekaterinburge, turinčiame milijoną gyventojų, į protesto akciją susirinko, policijos vertinimais, apie 1 tūkst. žmonių.

Regiono informacijos agentūra RIA Amur Media pranešė, remdamasi mačiusiaisiais, kad policija sulaikė maždaug šimtą žmonių, kurie susirinko Chabarovsko centre priešais krašto vyriausybės pastatą, kai kurie pleistrais užklijuotomis burnomis, ir stovėjo apie 40 minučių. VRM įvertino susirinkimą kaip nesuderintą gatvės akciją, pranešė agentūra.

Protestuotojai reikalavo pakeisti rinkimų į Valstybės Dūmą gruodžio 4 dieną rezultatus ir atleisti Centrinės rinkimų komisijos vadovą Vladimirą Čiurovą, laikydami rankose plakatus “Čiurovai, parodyk mums kiną„, “Mes prieš masinius rinkimų klastojimus, „Rinkimų rezultatus – panaikinti“, pranešė „Reuters“ korespondentas iš įvykių vietos.

„Einu į mitingą, nes tikiu, kad šių suklastotų rinkimų rezultatus gali peržiūrėti“, – sakė agentūrai „Reuters“ 29 metų fotografė Olga Černogorova.

Organizatoriai taip pat pranešė, kad 5 tūkst. žmonių dalyvavo mitinge sunkiai besiverčiančiame pramoniniame Čeliabinsko mieste, o iki 4 tūkst. – netoliese esančiame Jekaterinburge Uralo kalnuose. apie panašius mitingus pranešama iš Vakarų Sibiro ir Pietų Rusijos.

Net Niujorke gyvenantys rusai surengė demonstraciją, kurios metu išreiškė paramą protestuotojams tėvynėje. Prie Rusijos konsulato Manhatane susirinko maždaug 200 žmonių, kurie pareikalavo iš naujo surengti rinkimus Rusijoje ir nušalinti V.Putiną.

Jie skandavo „Putinui gėda!“ ir „Rusija bet Putino!“

Dalyviai sakė, jog protestuose prieš V.Putiną didelėje Niujorko rusų bendruomenėje retai dalyvauja daugiau kaip tuzinas žmonių, todėl palyginti didelis aktyvumas šiame proteste yra reikšmingas.

Rusijos valstybinė televizija, kuri sulaukė didelės rusų interneto vartotojų paniekos, nes nepranešinėjo visiškai nieko apie protestus po rinkimų, šeštadienį vakare žengė neįprastą žingsnį – pagrindinis jos žinių laidos pranešimas buvo apie mitingą Maskvoje.

Kai kurie Rusijos opozicijos nariai tai   interpretavo kaip ankstyvą permainų ženklą, o vienas šaltinis Kremliuje populiariai interneto svetainei gazeta.ru sakė, kad sprendimą skelbti tuos palyginti subalansuotus pranešimus asmeniškai priėmė D.Medvedevas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius