Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Protesto prieš G-20 demonstraciją užtemdė smurtas, areštuota 130 žmonių (video)

Toronto centre šeštadienį siautėjo kaukėti protestuotojai, kurie demonstruodami savo nepritarimą Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimui padeginėjo policijos automobilius ir daužė parduotuvių vitrinas.
Protestuotojai Toronte
Protestuotojai Toronte / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Smurtas

Toronto policijos viršininkas Billas Blairas pripažino, kad pareigūnams buvo sunku kontroliuoti minias ir kad vienu metu buvo panaudotos ašarinės dujos.

„Niekada savo gatvėse nematėme tokio nevaldomo nusikalstamumo, vandalizmo ir naikinimo lygio“, – vakare per spaudos konferenciją sakė jis.

„Žodžio laisvė turi ribas, ir šios ribos prieinamos, kai pažeidžiamos kitų žmonių teisės ir saugumas“, – pažymėjo B.Blairas.

Buvo areštuota mažiausiai 130 žmonių; tarp jų, B.Blairo manymu, yra kai kurie riaušių kurstytojai. Riaušės kilo keliems šimtams anarchistų atsiskyrus nuo didelės taikios protesto prieš G–20 viršūnių susitikimą demonstracijos.

Po pietų ir naktį, kai vyko riaušės, mažiausiai dviejuose rajonuose, tarp jų – miesto finansiniame centre, buvo padeginėjami policijos automobiliai, o Karalienės gatvėje protestuotojai daužė vitrinas ir gadino žiniasklaidos sunkvežimius.

Vakare kai kurie protestuotojai prisiartino prie metalinės tvoros, juosiančios viršūnių susitikimo vietą. Miesto centre buvo uždarytas vienas viešbutis, prie jo budėjo policija.

Nuo riaušininkų taip pat nukentėjo bankai, kavinės ir mažos parduotuvėlės, protestuotojai išplėšė mažiausiai vieną parduotuvę, iš kurios nešė drabužius ir manekenų rankas bei kojas.

„Palyginti maža žmonių grupė ... atėjo su aiškiu ketinimu gadinti nuosavybę ir smurtauti, –spaudos konferencijoje sakė Toronto meras Davidas Milleris. – Jie yra nusikaltėliai, kurie atvyko į Torontą tyčia laužyti įstatymų“.

Šie chaotiški protestai Toronte buvo retas smurto protrūkis – šis miestas paprastai garsėja mandagumu.

Demonstracija, kuri iš pradžių buvo taiki ir kurioje dalyvavo tūkstančiai žmonių, prasidėjo ankstyvą popietę. Ją organizavo darbininkų organizacijos, kurios sako, kad šio industrializuotų ir besivystančių šalių dvidešimtuko ekonomikos politika yra palanki turtingiesiems.

G–20 priešininkų organizacijos demonstracijas Toronte rengė ir prieš viršūnių susitikimą, kuris vyksta po industrializuotų šalių Didžiojo aštuoneto (G–8) susitikimo Ontarijo kurorte Hantsvilyje.

Kanada abiejų šių viršūnių susitikimų saugumui užtikrinti skyrė daugiau kaip 1 mlrd. Kanados dolerių (2,7 mlrd. litų).  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius