Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Protestų krečiamame JAV mieste Fergusone paskelbta nepaprastoji padėtis

Misūrio valstijos gubernatorius pirmadienį paskelbė nepaprastąją padėtį ir sutelkė Nacionalinę gvardiją, ruošiantis paskelbti sprendimą dėl incidento, kai juodaodis paauglys buvo nušautas baltaodžio policininko.
Protestuotojai Fergusone
Protestuotojai Fergusone / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Baiminamasi, kad smurtas gali atsinaujinti, jeigu Sent Luiso apygardos didžioji žiuri nepripažins Fergusono miesto policijos pareigūno Darreno Wilsono kaltu dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusio incidento, per kurį buvo nušautas 18-metis Michaelas Brownas.

Gubernatorius Jay Nixonas savo oficialiame nutarime, paskelbtame jo tinklalapyje, nurodė, kad yra didelio masto neramumų tikimybė, kai didžioji žiuri paskelbs savo sprendimą.

Gubernatorius Jay Nixonas savo oficialiame nutarime, paskelbtame jo tinklalapyje, nurodė, kad yra didelio masto neramumų tikimybė, kai didžioji žiuri paskelbs savo sprendimą.

Data, kada ta išvada turi būti paskelbta, nėra nustatyta, bet Sent Luiso apygardos pareigūnai anksčiau sakė, jog tai turėtų įvykti lapkričio viduryje arba gale.

„Misūrio valstija bus pasiruošusi tinkamai atsakyti į bet kokią reakciją“, – sakė J.Nixonas, pridūręs, kad piliečių teisė taikiai susirinkti ir protestuoti bus apginta.

J.Nixonas taip pat aktyvavo Misūrio nacionalinę gvardiją, kurios nariai ateis į pagalbą vietos ir valstijos policijai, jeigu to prireiks.

„Visi žmonės Sent Luiso regione nusipelnė jaustis saugūs savo bendruomenėse, taip pat kad jų balsai būtų išgirsti nesibaiminant smurto arba bauginimų“, – nurodoma gubernatoriaus pranešime spaudai, kuriame jis paaiškino savo sprendimą paskelbti nepaprastąją padėtį.

„Visuomenės saugumas reikalauja, kad būtume visiškai pasiruošę bet kokiam nenumatytam atvejui“, – pabrėžė J.Nixonas.

M.Browno žūtis išprovokavo kelias savaites trukusius neramumus Sent Luiso priemiestyje Fergusone, kur kai kada prasiverždavo smurtas, taip pat nacionalinio masto debatus apie rasines ir teisėsaugos problemas šių dienų Amerikoje.

JAV Teisingumo departamentas vykdo lygiagretų tyrimą dėl potencialių pilietinių teisių pažeidimų Fergusono policijos departamente.

21 tūkst. gyventojų turinčio Fergusono, kuriame gyvena daugiausiai juodaodžiai, bet dauguma policijos pareigūnų yra baltieji, valdžia ir gyventojai jau kelias pastarąsias savaites ruošėsi galimiems neramumams.

Jungtinėse Valstijose didžiosios žiuri, kurios posėdžiauja už uždarų durų, kai kada pasitelkiamos peržiūrėti bylas prieš nusprendžiant, ar turi būti pateikti baudžiamieji kaltinimai.

„Viskas paprasta – privalome būti ir būsime visiškai pasiruošę“, – anksčiau yra sakęs J.Nixonas.

Jungtinėse Valstijose didžiosios žiuri, kurios posėdžiauja už uždarų durų, kai kada pasitelkiamos peržiūrėti bylas prieš nusprendžiant, ar turi būti pateikti baudžiamieji kaltinimai.

Fergusono byloje didžioji žiuri gali nurodyti pateikti kaltinimus D.Wilsonui, kuris tuomet turėtų stoti prieš teismą, arba nuspręsti, kad nėra pagrindo kelti bylą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius