Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 16 /13:28

Protestuotojai pasitraukė iš Kijevo rotušės

Protestuotojai Ukrainos sostinėje sekmadienį pasitraukė iš Kijevo merijos, kurią, Ukrainoje vykstant antivyriausybiniams protestams ir neramumams, jie buvo užėmę daugiau nei du mėnesius.
Kijevas
Kijevas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Po šios itin simbolinės protestuotojų nuolaidos įtampai sumažinti protestų judėjimo aktyvistas Ruslanas Andrijka nurodė, kad demonstrantai kol kas liks priešais Kijevo miesto valstybinės administracijos pastatą, nes protestai, kurių tikslas yra prezidento Viktoro Janukovyčiaus atsistatydinimas, tęsis.

Merija buvo tapusi „revoliucijos būstine“, kai protestuotojai gruodžio 1 dieną, po valdžios brutalių ankstesnio vakaro veiksmų prieš demonstrantus, įsiveržė į sostinės administracijos pastatą.

Evakuacija – opozicijos nuolaida – vykdoma valdžiai pademonstravus savo gestą: paleidus visus protestuotojus, kurie buvo sulaikyti nuo pat neramumų pradžios lapkričio mėnesį.

Protestai kilo V.Janukovyčiui atsisakius pakto su Europos Sąjunga (ES) ir pasirinkus glaudesnius ryšius su Rusija.

Protestuotojams išėjus iš merijos, į pastatą įėjo Šveicarijos, šiuo metu pirmininkaujančios Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijai (ESBO), kuriai priklauso ir Ukraina, ambasadorius Kijeve.

„Abi konfliktuojančios šalys pakvietė dalyvauti rotušės perdavimo valdžiai procese“, – žurnalistams sakė ambasadorius Christianas Schoenenbergeris, kuris anksčiau pasirašė merijos perdavimo aktą su sostinės valstybinės administracijos pastato komendantu R.Andrijka.

Merijos vadovas Volodymyras Makejenka perdavimo akto nepasirašė, bet įėjo į merijos pastatą.

„Jokių materialinių, moralinių reikalavimų niekam nėra. Žalos nėra – tai patalpa, priklausanti Kijevo hromadai, ir čia buvo kijeviečiai, Ukrainos piliečiai“, – vėliau sakė V.Makejenka.

V.Makejenka pareiškė, kad tuoj pat grįžta prie darbo. Pasak jo, raktų nuo darbo kabineto jis neturi, tačiau „tai – ne problema“.

Kijevo miesto valstybinės administracijos pastatas buvo perduota kelios valandos prieš naują masinę demonstraciją Nepriklausomybės aikštėje sostinės centre, kuri tapo didžiuliu antivyriausybiniu palapinių miesteliu, iš visų pusių barikadomis apsaugotu nuo milicijos.

Mitingas, kuris prasidėjo 10 val. Grinvičo (12 val. Lietuvos) laiku, yra jau 11-as nuo demonstracijų pradžios lapkričio mėnesį.

Nors opozicija žadėjo per mitingą parengti kažkokį „taikų puolimą“ įstrigus deryboms su vyriausybe, valdžia penktadienį padarė nuolaidų ir paskelbė, kad paleido visus 234 sulaikytus protestuotojus.

Tačiau pareigūnai pabrėžė, kad kaltinimai jiems bus panaikinti tik jei bus įvykdytos neseniai paskelbtos amnestijos sąlygos, tarp kurių yra merijos pastato atlaisvinimas iki pirmadienio.

Kai kurie protestuotojai buvo apkaltinti masinių neramumų kurstymu, už kurį galima skirti iki 15 metų kalėjimo.

V.Janukovyčius tam įstatymui pritarė vasario pradžioje, po to, kai protestai Kijeve pareikalavo aukų, sukrėsdami šalį ir paskatindami prezidentą pradėti derybas su opozicija.

Tačiau protestuotojai tebėra užėmę kitus visuomeninius pastatus ir Nepriklausomybės aikštę.

Šeštadienio interviu savaitraščiui „Dzerkalo tyžnia“ kalinama opozicijos lyderė Julija Tymošenko pabrėžė, kad „vienintelė derybų su Janukovyčiumi tema yra jo pasitraukimo sąlygos“.

Ji apkaltino V.Janukovyčių tapus Rusijos prezidento Vladimiro Putino marionete ir sakė, kad Ukraina prarado nepriklausomybę, įgytą 1991 metais subyrėjus Sovietų Sąjungai.

„Mūsų draugai Europoje tiki, kad po ilgų derybų ir paskolų gali sugrąžinti Janukovyčių į Europos kelią, – sakė buvusi premjerė, kuri yra kalinama nuo 2011-ųjų. – Jie to negalės padaryti. Nes sprendžia ne Janukovyčius, o Putinas“.

Universiteto „Kijevo Mohylos akademija“ politologas Andreas Umlandas sakė, kad vyriausybė ir opozicija tikriausiai derėjosi dėl kažkokio valdžios pasidalijimo susitarimo, kuris turi būti įgyvendintas iki pirmalaikių prezidento rinkimų.

„Kol kas pagrindinis klausimas yra tas, ar Janukovyčius sutiks su valdžios pasidalijimu, kokiu valdžios pasidalijimu ir kiek valdžios bus palikta prezidento postui“, – sakė jis.

Kaip ir kiti užimti pastatai, merija buvo valdoma su karine tvarka, joje gyveno 600-700 protestuotojų, kurie čia miegojo, slėpdamiesi nuo šalčio, ir rengė susitikimus, anglų kalbos pamokas bei kitus užsiėmimus.

Ant sienų jie iškabino dešimtis savo nuotraukų ir karikatūrų, bet kitais atžvilgiais pastato užėmimas buvo švarus ir tvarkingas, savanoriai dirbo virtuvėje, dalijo vaistus improvizuotoje vaistinėje, tikrino ligonių sveikatą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius