-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 16 /17:31

Proveržis: britų tyrėjai įvardijo pirmąjį gyvybes nuo COVID-19 gelbėjantį vaistą, lietuvių medikams – žinomas

Pigus ir plačiai prieinamas deksametazonas gali padėti išgelbėti sunkiai COVID-19 sergančių pacientų gyvybes, sako britų tyrėjai. Lietuvos gydytojų sąjungos vadovas Liutauras Labanauskas teigia, kad vaistas lietuvių medikams puikiai žinomas ir naudojamas. Tiesa, specialistai įspėja gyventojus nevartoti deksametazono savarankiškai.

Tyrėjai skaičiuoja, kad jei šis vaistas Jungtinėje Karalystėje (JK) būtų naudotas nuo pandemijos pradžios, būtų buvę galima išsaugoti 5 tūkst. gyvybių. Kadangi vaistas nėra brangus, jis gali būti itin naudingas neturtingose šalyse, kuriose nustatytas didelis susirgimų COVID-19 skaičius.

BBC rašo, kad uždegimo mažinimui vartojamas vaistas, panašu, padeda sustabdyti žalą, kuri padaroma imuninei sistemai kovojant su koronavirusu. Pavyzdžiui, citokinų audra vadinama stipri organizmo reakcija gali būti mirtina.

Oksfordo universiteto tyrime maždaug 2-iems tūkst. ligoninės pacientų buvo duodama deksametazono, rezultatai buvo lyginami su daugiau nei 4 tūkst. pacientų, kuriems nebuvo taikomas gydymas šiuo vaistu.

Tai yra pirmas vaistas, kuris, matome iš preliminarių rezultatų, gerina pacientų išgyvenamumą. Ir tai yra labai svarbu.

Pacientams, kuriems buvo ventiliuojami plaučiai, mirties rizika sumažėjo nuo 40 proc. iki 28 proc. Pacientams, kuriems reikalinga deguonies terapija, mirties rizika sumažėjo nuo 25 proc. iki 20 proc.

Tyrimą vykdantis profesorius Peteris Horby sakė: „Tai – kol kas vienintelis vaistas, kuris gali sumažinti mirštamumą, ir žymiai jį mažina. Tai – didelis proveržis.“

BBC rašo, kad deksametazonas, panašu, nepadeda žmonėms, kuriems pasireiškia švelnesni koronaviruso simptomai – tiems, kuriems nereikia pagalbos kvėpuojant.

JK 10 dienų vieno paciento gydymas deksametazonu atsieina apie 5 svarus (5,6 euro).

Ekspertė: atradimas labai svarbus

Valstybinės vaistų kontrolės komisijos patarėja Simona Stankevičiūtė teigia pozityviai vertinanti britų mokslininkų tyrimą ir tikisi, kad į jo išvadas atsižvelgs Lietuvos medikai.

„Kaip aš manau, kas dabar bus, tai mūsų šalyje tyrimų centrai ir ligoninės atsižvelgs į šitą rezultatą, sverdamos individualiai naudos ir rizikos santykį, ir spręs, skirti gydymą gyventojui, ar ne. Pastebėjimai šitame tyrime yra labai svarbūs, nes tai yra pirmas vaistas, kuris, matome iš preliminarių rezultatų, gerina pacientų išgyvenamumą. Ir tai yra labai svarbu. Esu įsitikinusi, kad gydytojai atsižvelgs į šiuos rezultatus“, ­­­­– teigė Europos vaistų agentūros Žmonėms skirtų vaistinių preparatų komiteto pakaitinė narė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./VU Gyvybės mokslų centro laboratorija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./VU Gyvybės mokslų centro laboratorija

Anot S.Stankevičiūtės, gyventojams jokiu būdu nederėtų deksametazono vartoti savarankiškai.

„Esu įsitikinusi, kad daugelis žmonių tikrai galėtų rasti vaistų spintelėje šito vaisto. Labai svarbu, kad žmonės, išgirdę šitą naujieną, nepradėtų patys vartoti, nes tyrimo autoriai labai pabrėžė, kad nauda buvo pamatyta tik tiems, kurie buvo sunkios būklės. Jie būtinai turėjo būti hospitalizuoti, reikėjo papildomo deguonies, buvo ventiliuojami. Profilaktiškai vaistas neveikia. (...) Labai svarbu, kad gyventojai nepradėtų savigydos, nes vaistas turi ir šalutinių poveikių“, ­­­­– teigė ji.

VIDEO: Lietuvos medikai apie naująjį gyvybes nuo COVID-19 gelbėjantį vaistą: puikiai pažįstamas, bet vartoti savarankiškai – negalima

Buvo duodamas onkologiniams ligoniams

Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentas L.Labanauskas detaliau papasakojo, kokių šalutinių simptomų turi šis preparatas.

„Jis silpnina imuninę sistemą, vadinamas mažuoju depresantu. Panašus šiek tiek į (...) onkologinius vaistus, kurie yra didieji, o šitas – mažiukas. Jis panašus. Ir seniau netgi kai kurių onkologinių susirgimų atvejais mes irgi duodavome jį kaip tokį, kol mokslas nepažengė į priekį. Jis yra kaip slopinantis tą imunitetą ir mažinantis uždegimą“, – teigia gydytojų sąjungos vadovas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Liutauras Labanauskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Liutauras Labanauskas

Jo teigimu, taip pat svarbu suprasti, kad vaistas nėra antivirusinis, o tik gydo simptomus.

„Senas vaistas, mažinantis uždegimą. Liaudiškai kalbanti – hormonas. Jį vartoja visi ligoniai, kurie serga lėtinėmis ligomis, kaip reumatoidiniai artritai, bronchinė astma. Jis labai stipriai mažina uždegimą. Jeigu turime gleivinės uždegimą, nebūtinai infekcinį, jis mažina paburkimą, gali žmogus kvėpuoti ir t.t. Labai abejoju, kad vaistas gali užmušti virusą, kuris neturi jokio ryšio su virusais. Jis vartojamas gali būti kaip palengvinantis sergančiųjų COVID-19 būklę. (...) Yra efektyvesnių priemonių, greičiau nuimančių paburkimą“, ­­­­– sako gydytojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius