-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

PSO: „b raupai“ nebėra tarptautinio masto ekstremali visuomenės sveikatos situacija

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ketvirtadienį paskelbė, kad „b raupai“ (angl. mpox) nebelaikytini tarptautinio masto ekstremalia visuomenės sveikatos situacija.
Beždžionių raupai
Beždžionių raupai / 123RF.com nuotr.

Tai paskelbta praėjus beveik lygiai metams po to, kai ši liga, anksčiau vadinta beždžionių raupais, pradėjo plisti pasaulyje.

PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas internetinėje spaudos konferencijoje sakė, kad pritarė JT agentūros komiteto patarimui atšaukti aukščiausią pavojaus lygį dėl šios ligos, sumažėjus susirgimų skaičiui.

Tarptautinio masto ekstremalia visuomenės sveikatos situacija „b raupų“ protrūkį PSO paskelbė liepos 23 dieną, keli mėnesiai po to, kai ši liga staiga pradėjo plisti už Vakarų Afrikos šalių, kuriose ši liga ilgą laiką buvo endeminė, ribų.

„B raupai“ yra labai panašūs į raupus, nuo kurių pasaulyje kasmet mirdavo milijonai žmonių, kol 1980 metais ši liga buvo išnaikinta. Tačiau „b raupų“ simptomai yra daug švelnesni.

Sergantiesiems „b raupai“ pasireiškia karščiavimu, raumenų skausmais, limfmazgių patinimu, šaltkrėčiu, išsekimu ir į vėjaraupius panašus bėrimu ant rankų bei veido.

Virusas gali būti perduotas per odos pažeidimus, oro lašeliniu būdu, per bendrai naudojamus daiktus, tokius kaip patalynė ir rankšluosčiai. Juo taip pat galima užsikrėsti lytinių santykių metu.

Specifinio gydymo nėra, bet nustatyta, kad skiepai nuo raupų maždaug 85 proc. veiksmingumu apsaugo nuo „b raupų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius