Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

PSO ekspertai: kiniškos vakcinos nuo COVID-19 – „saugios“, bet būtini papildomi duomenys

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vakcinavimo ekspertai, atlikę tarpinę dviejų kiniškų vakcinų nuo koronaviruso klinikinių tyrimų duomenų analizę, nustatė, kad jos yra „saugios ir gana veiksmingos“, bet paprašė pateikti daugiau duomenų.
 „Sinovac“ vakcina
„Sinovac“ vakcina / ZUMAPRESS.com

Kinijos farmacijos bendrovės „Sinovac“ ir „Sinopharm“, kurių sukurtos vakcinos nuo COVID-19 jau naudojamos keliose šalyse, pateikė informacijos PSO, prašydami leisti naudoti šiuos preparatus ekstremalios padėties sąlygomis.

JT sveikatos agentūrai pavaldi Strateginės imunizacijos ekspertų patariamoji grupė (SAGE) pažymėjo peržiūrėjusi visus iki šiol pateiktus duomenis ir nurodė, kad abi vakcinos „yra saugios ir gana veiksmingos kovojant su simptominės formos COVID-19 liga“.

Vis tik, perspėjo ekspertai, „kalbant apie abi vakcinas, trūksta duomenų apie vyresnio amžiaus žmonių grupes ir gretutinėmis ligomis sergančius asmenis“.

„Po patvirtinimo reikės atlikti tyrimų dėl vakcinos veiksmingumo ir saugumo, siekiant įvertinti poveikį tų pogrupių gyventojams“, – pažymima SAGE svarbiausių įvykių sąraše, paskelbtame po praėjusią savaitę įvykusio susitikimo, skirto vakcinų nuo įvairių ligų specifikai aptarti.

Abu minėti preparatai yra tarp keturių kiniškų vakcinų, kurias jau patvirtino Pekinas, tačiau SAGE atkreipė dėmesį, jog nė vienos iš jų dar neįvertino jokia priežiūros institucija, kurią PSO laikytų „autoritetinga“.

SAGE, konsultuojanti PSO imunizacijos politikos klausimais, pareiškė susilaikysianti nuo rekomendacijų, kaip būtų geriausia naudoti abi Kinijos vakcinas, kol kita ekspertų grupė nuspręs, ar reikėtų patenkinti prašymus leisti jas naudoti ekstremalios padėties sąlygomis.

PSO įtraukus kurią nors vakciną į savo sąrašą, pasaulio šalims sudaromos sąlygos jas greitai patvirtinti ir importuoti platinimui.

Šis leidimas taip pat paruošia dirva įtraukti preparatą į pasaulinę dalijimosi vakcinomis programą COVAX, kuria siekiama užtikrinti vienodas galimybes gauti dozių visame pasaulyje, ypač skurdesnėse valstybėse.

„Kol kas turime informacijos, kad šios vakcinos yra saugios ir kad jos šiuo metu atliekama galutinė analizė, siekiant pademonstruoti veiksmingumą, kuris bus nurodytas prašant įtraukti [preparatus] į leidžiamų naudoti ekstremalios padėties sąlygomis sąrašą“, – žurnalistams pareiškė SAGE pirmininkas Alejandro Cravioto.

„Kai tai bus atlikta, galėsime pateikti būtinas rekomendacijas dėl jų naudojimo“, – pridūrė jis.

PSO lig šiol patvirtino vakcinas nuo COVID-19, sukurtas bendrovių „Pfizer“ ir „BioNTech“, „AstraZeneca“ bei „Johnson & Johnson“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius