Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

PSO: koronaviruso omikron varianto keliama rizika – „labai didelė“

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pirmadienį įspėjo, kad naujasis koronaviruso omikron variantas visame pasaulyje kelia „labai didelę“ riziką, nors jo pavojingumas ir užkrečiamumas dar ne iki galo aiškūs.
Žmonės su kaukėmis
Žmonės su kaukėmis / AP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak šios Jungtinių Tautų agentūros, pirmą kartą Pietų Afrikos Respublikoje (PAR) identifikuota omikron atmaina „labai skiriasi, turi labai daug mutacijų, o dalis jų kelia susirūpinimą ir gali būti susijusios su galimybe išvengti imuninio [atsako] bei didesniu užkrečiamumu“.

„Tolesnio omikron [atmainos] plitimo pasaulyje tikimybė yra didelė“, – viename techniniame laiške įspėjo PSO.

Organizacija pridūrė, kad kol kas nepranešta apie jokius su omikron variantu siejamus mirties atvejus.

Tačiau net jei naujasis variantas ir nepasirodytų pavojingesnis ar labiau mirtinas už ankstesnius, lengvesnis plitimas reikštų daugiau COVID-19 atvejų, didesnį spaudimą sveikatos apsaugos sistemoms, o tuo pačiu ir daugiau mirties atvejų, nurodė PSO.

„Jei dėl omikron kils dar viena didelė COVID-19 banga, pasekmės gali būti sunkios, – sakoma dokumente. – Bendra pasaulinė rizika, susijusi su naujuoju susirūpinimą keliančiu omikron variantu, vertinama kaip labai didelė.“

PSO teigimu, šalys turėtų atidžiau stebėti ir stengtis susidaryti aiškų vaizdą, kur ir kokiu greičiu plinta naujoji atmaina.

PSO taip pat ragina spartinti skiepijimą nuo COVID-19, ypač pažeidžiamose, skiepų išvis dar nesulaukusiose populiacijose.

Tačiau organizacija įspėja neskelbti suvaržymų kelionėms, baimindamasi, kad kelionių iš tų šalių, kur nauji variantai pastebimi pirmiausiai, blokavimas galėtų būti nesąžininga praktika ir galėtų neskatinti stebėti viruso.

„Kadangi omikron variantas jau aptiktas keliuose pasaulio regionuose, kelionių draudimai... Afrikai kenkia pasauliniam solidarumui“, – sakė PSO Afrikos padalinio direktorė Matshidiso Moeti.

Vis daugiau šalių, įskaitant Didžiąją Britaniją, Indoneziją, Kuveitą, Nyderlandus, Katarą, Saudo Arabiją ir JAV, įveda kelionių suvaržymus Pietų Afrikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius