Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

PSO kritikuoja turtingąsias šalis, kad šios superka vakcinas

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pirmadienį sukritikavo turtingąsias šalis, kad šios superka vakcinas nuo COVID-19 ir tuo pačiu trukdo neturtingosioms jų įsigyti.
Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas
Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

PSO generalinio direktoriaus Tedroso Adhanomo Ghebreyesuso teigimu, kai kurių turtingųjų šalių tiesioginės sutartys su gamintojais reiškė, kad mažiau vakcinų dozių galima paskirstyti neturtingesnėms šalims pagal programą COVAX.

Pasak Jungtinių Tautų sveikatos agentūros vadovo, JAV, Europos Sąjungai ir Vokietijai skyrus naujus įnašus, pinigų skiepų dozėms neturtingoms šalims nupirkti yra, bet tai nieko nereiškia, jei nėra ką pirkti.

Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas paragino turtingąsias šalis pradėti tikrinti, ar jų sutartys su farmacijos kompanijomis nekenkia COVAX, kuria kliaujasi savo pirmųjų dozių laukiančios neturtingesnės šalys.

„Jei turi pinigų, bet negali su tais pinigais nupirkti vakcinų, tai pinigų turėjimas nieko nereiškia“, – sakė jis virtualioje spaudos konferencijoje su Vokietijos prezidentu Franku-Walteriu Steinmeieriu.

„Gerbkite susitarimus“

Pasaulinė ne pelno organizacija „ONE Campaign“, kurią padėjo įkurti U2 dainininkas Bono, praėjusią savaitę sakė, kad Didžiojo septyneto (G-7) valstybės, likusi ES dalis ir Australija bendrai nupirko kone 1,25 mlrd. skiepų dozių daugiau, nei reikia visiems jų gyventojams nuo COVID-19 paskiepyti.

„Kai kurios didelių pajamų šalys iš tiesų kreipiasi į gamintojus siekdamos daugiau vakcinų [dozių], o tai veikia susitarimus pagal COVAX, dėl to sumažėjo net COVAX numatytas [dozių] kiekis“, – sakė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

„COVAX narėms vakcinas galime pristatyti tik tuo atveju, jei didelių pajamų šalys bendradarbiaus kalbant apie pagarbą COVAX susitarimams“, – pridūrė jis.

Pirmoji skiepų siuntų banga pagal programą COVAX planuojama nuo vasario pabaigos iki birželio pabaigos.

Maždaug 145 dalyvaujančios šalys turi gauti 337,2 mln. skiepų dozių; jų užtektų paskiepyti kiek daugiau nei 3 proc. visų jų gyventojų.

COVAX vykdytojai išreiškė viltį, kad iki metų pabaigos galės šį skaičių padidinti iki 27 procentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius