Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

PSO pamąstė ir nepakeitė nuomonės: kaukės sveikų žmonių neapsaugo nuo užsikrėtimo COVID-19

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) atnaujintose gairėse susilaikė nuo rekomendacijos žmonėms dėvėti apsaugines kaukes viešose vietose. Teiginiai, esą masinis kaukių naudojimas gali padėti suvaldyti pandemiją, PSO ekspertų neįtikino, skelbia „The Guardian“.
Kaukės reikalingos tiems, kurie serga - ne sveikiesiems
Kaukės reikalingos tiems, kurie serga – ne sveikiesiems / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Savąją poziciją dėl kaukių PSO ryžosi peržiūrėti gavusi naujų duomenų iš Honkongo, kur tokias apsaugines priemones naudoja beveik visi. Honkonge teigiama, kad kaukės padėjo sumažinti naujojo koronaviruso plitimą.

Tačiau ši organizacija ką tik paskelbė, kad kaukių neužtenka – esą nėra jokių įrodymų, kad kaukę užsimaukšlinęs sveikas žmogus nepasigaus kokios nors kvėpavimo takų infekcijos, įskaitant COVID-19.

Ant PSO ekspertų grupės vadovo, Londono higienos ir tropinės medicinos mokyklos profesoriaus Davido Heymanno, „kaukės skirtos kitų žmonių, o ne jos nešiotojo apsaugai“ – nebent dirbama sveikatos apsaugoje.

PSO komitetas, tiesa, pripažino, kad virusą gali perduoti ligos simptomų nerodantys asmenys. Tačiau pabrėžė, kad virusas plinta kvėpavimo takų sekretų lašeliais, kurie savo ruožtu pasklinda kostint ar čiaudint.

Taip pat įmanoma užsikrėsti liečiant užkrėstus paviršius. Būtent todėl visų pirma rekomenduojama kuo dažniau plauti rankas ir laikyti fizinės distancijos nuo kitų.

Atnaujintose gairėse taip pat skelbiama, kad žmonės, kuriems pasireiškė koronaviruso simptomai, turi dėvėti kaukę, izoliuotis namuose ir prašyti medikų pagalbos, kai tik pasijaučia blogiau.

Kaukės
Kaukės

Esą žmonės, kurie rūpinasi asmenimis su koronaviruso simptomais, veido kaukę turėtų užsidėti tik tame pačiame kambaryje.

Toks PSO pranešimas skiriasi nuo neseniai paskelbtų JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrų patarimų. Amerikiečiai ekspertai paragino visuomenę nešioti kaukes visose viešose vietose, kur sunku laikytis atstumo nuo kitų žmonių.

D.Heymannas atkreipė dėmesį, kad kaukės gali sukurti klaidingą saugumo jausmą, o tokiu atveju rizika užsikrėsti dar didesnė. Net jei burna ir nosis uždengtos, virusas gali patekti per akis.

„Žmonės mano, kad yra saugūs, kai iš tiesų taip nėra. Juk sveikatos apsaugos sistemos darbuotojai dėvi ne tik kaukes, bet ir skydelius – kad apsaugotų akis“, – pažymėjo profesorius.

Dar vienas rūpestis – kad žmonės gali užsikrėsti judindami, užsidėdami ir nusiimdami kaukes. Kiti ekspertai baiminasi dėl tam tikrų kaukių kokybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius