Sportas gyvai

PSO pasmerkė kliūtis humanitarinės pagalbos pristatymui Gazos Ruože

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ketvirtadienį pasmerkė saugumo garantijų trūkumą gabenant humanitarinę pagalbą į Gazos Ruožą ir pareiškė, kad beveik neįmanoma pristatyti medicinos reikmenų į ligonines.
REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.

PSO teigė, kad sveikatos priežiūros poreikiai šiame palestiniečių anklave didėja, o jos galimybės juos patenkinti mažėja.

Ši JT sveikatos agentūra per pastarąsias dvi savaites į teritoriją pristatė 54 tonas humanitarinės pagalbos, tačiau teigė, kad tai net nepadeda patenkinti tokio masto poreikių.

„PSO padarys viską, ką gali, kad užtikrintų, jog visi Gazos Ruožo gyventojai galėtų naudotis gyvybiškai svarbiomis sveikatos priežiūros ir humanitarinėmis paslaugomis, – spaudos konferencijoje sakė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adhanomas Gebrejesusas). – Dabartinėje situacijoje tai beveik neįmanoma.“

PSO ekstremaliųjų situacijų direktorius Michaelas Ryanas (Maiklas Rajanas) teigė, kad šiuo metu negalima užtikrinti elementaraus Gazos Ruože dirbančio personalo saugumo – tai jis pavadino nesąžininga.

Jis sakė, kad organizacijai niekada nebuvo taip sunku nustatyti pagrindines taisykles, susijusias su būtiniausiomis personalo saugumo garantijomis.

„Visos konflikto šalys yra atsakingos už tai, kad šios ligoninės būtų aprūpintos“, – sakė M. Ryanas. – Okupaciniai pareigūnai turi ypatingą atsakomybę užtikrinti, kad tokie objektai būtų ne tik apsaugoti, bet ir aptarnaujami bei aprūpinami atitinkamais gyventojų, kuriems jie tarnauja, poreikiais. Šiuo metu efektyviai neveikia dekonflikcijos sistema. Nėra humanitarinės pagalbos prieigos.“

Medicinos reikmenų pristatymas ten, kur jų reikia, „nebuvo palengvintas, tai nebuvo paremta; iš tikrųjų, labiau priešingai“.

Izraelis intensyviai bombarduoja Gazos Ruožą nuo spalio 7 dienos, kai islamistų grupuotės „Hamas“ ginkluoti užpuolikai įsiveržė per sieną ir, pasak Izraelio pareigūnų, nužudė 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, ir pagrobė mažiausiai 240 žmonių, įskaitant vaikus.

„Hamas“ valdoma Gazos Ruožo sveikatos ministerija teigia, kad nuo karo su Izraeliu pradžios jų teritorijoje žuvo daugiau kaip 9 tūkst. žmonių, daugiausia moterų ir vaikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius