-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 04 07 /20:12

PSO: ryšys tarp „AstraZeneca“ vakcinos ir kraujo krešulių – „galimas“, bet nepatvirtintas

Ryšys tarp „AstraZeneca“ vakcinos nuo koronaviruso ir retų kraujo krešulių susidarymo atvejų yra galimas, bet nepatvirtintas, trečiadienį pareiškė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vakcinų ekspertai, pabrėždami, kad toks šalutinis poveikis pasireiškia „labai retai“.
„AstraZeneca“ vakcina
„AstraZeneca“ vakcina / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Remiantis dabartine informacija, priežastinis ryšys tarp vakcinos ir kraujo krešulių susidarymo esant mažam trombocitų kiekiui laikomas galimu, tačiau jis nėra patvirtintas“, – nurodoma PSO Pasaulinio patariamojo vakcinų saugos komiteto pranešime.

Tuo metu Europos vaistų agentūra (EVA) anksčiau trečiadienį pareiškė, kad neįprastų kraujo krešulių susidarymas turėtų būti pažymėtas kaip „labai retas“ „AstraZeneca“ vakcinos šalutinis poveikis, ir pažymėjo, jog šių skiepų nauda ir toliau nusveria galimą riziką.

EVA taip pat pabrėžė, kad nenustatyta konkrečių rizikos veiksnių neįprastiems kraujo krešuliams susidaryti naudojant „AstraZeneca“ vakciną.

PSO Pasaulinio patariamojo vakcinų saugos komiteto COVID-19 pakomitetis trečiadienį surengė pasitarimą, skirtą apžvelgti naujausią informaciją iš EVA, Jungtinės Karalystės vaistų ir sveikatos produktų priežiūros agentūros (MHRA) ir kitų vaistų priežiūros agentūrų.

„Remiantis dabartine informacija, priežastinis ryšys tarp vakcinos ir kraujo krešulių susidarymo esant mažam trombocitų kiekiui laikomas galimu, tačiau jis nėra patvirtintas“, – nurodoma PSO Pasaulinio patariamojo vakcinų saugos komiteto pranešime.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Vakcina
Arno Strumilos / 15min nuotr./Vakcina

„Norint iki galo suprasti galimą ryšį tarp vakcinacijos ir galimų rizikos veiksnių, reikalingi specializuoti tyrimai“, – priduriama jame.

„Nors ir kelia nerimą, vertinami atvejai yra labai reti: iš beveik 200 mln. asmenų, visame pasaulyje gavusių „AstraZeneca“ vakciną nuo COVID-19, pranešta apie nedaug“ retų kraujo krešulių susidarymo atvejų, sakoma pranešime.

Komitetas pranešime teigė, kad retas šalutinis poveikis turi būti vertinamas atsižvelgiant į mirties nuo COVID-19 riziką ir vakcinų galimybes užkirsti kelią užsikrėsti koronavirusine infekcija ir sumažinti mirčių skaičių.

PSO ekspertai pažymi, kad šalutinis poveikis dvi ar tris dienas po vakcinacijos yra „tikėtinas ir dažnas“.

„Tačiau asmenys, kuriems pasireiškia sunkūs simptomai... maždaug 4–20 dienų po vakcinacijos, turėtų skubiai kreiptis medicininės pagalbos“, – sakoma pranešime.

Pasaulinis patariamasis vakcinų saugos komitetas „kitą savaitę vėl susitiks apžvelgti papildomų duomenų ir esant reikalui paskelbs tolesnių rekomendacijų“, nurodoma jo pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius