-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

PSO: viruso plitimą Azijoje ir Ramiojo vandenyno regione lemia jaunesni nei 50 metų žmonės

Užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičių Azijoje ir Ramiojo vandenyno regione dabar labiausiai didina jaunesni nei 50 metų žmonės, kurie gali ir nežinoti, kad yra užsikrėtę, antradienį paskelbė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), kuri perspėjo dėl pandemijos „naujos fazės“.
Jauni žmonės su kaukėmis Mumbajuje
Jauni žmonės su kaukėmis Mumbajuje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Daugeliui šių žmonių pasireiškia vidutinio sunkumo simptomai arba jie nejaučia jokių simptomų, tačiau jie gali užkrėsti vyresnio amžiaus ar kitoms pažeidžiamoms grupėms priklausančius asmenis, per virtualią spaudos konferenciją sakė PSO Vakarų Ramiojo vandenyno regiono direktorius Takeshi Kasai.

„Epidemija keičiasi. Vis dažniau grėsmę lemia trečią, ketvirtą ir penktą dešimtį metų einantys žmonės, – sakė jis. – Daugelis [jų] nežino, kad yra užsikrėtę, nes simptomai labai švelnūs arba jų nėra išvis.“

„Tai, ką matome, nėra paprasčiausiai naujas [epidemijos] kilimas. Mano nuomone, tai signalas, kad Azijos ir Ramiojo vandenyno [regione] prasidėjo nauja pandemijos fazė“, – pabrėžė jis.

PSO duomenys rodo, kad maždaug du trečdaliai užsikrėtimo atvejų Japonijoje yra susiję su jaunesniais nei 40 metų žmonėmis. Tai pačiai amžiaus grupei priklauso ir daugiau kaip pusė užsikrėtusiųjų Filipinuose bei Australijoje.

„Privalome padvigubinti pastangas, kad virusas nepatektų į pažeidžiamas bendruomenes“, – sakė T.Kasai.

Kai kurios COVID-19 protrūkius suvaldžiusios šalys, tokios kaip Naujoji Zelandija, Vietnamas ir Pietų Korėja, išaiškino naujų ligos židinių, tad vyriausybės buvo priverstos sugrąžinti karantino priemones miestuose ir sugriežtinti taisykles dėl socialinio atstumo.

Tačiau T.Kasai sakė, kad tikslinių intervencijų naudojimas regione teikia vilčių, nes sumažino ekonominį ir socialinį viruso plitimo stabdymo priemonių poveikį ir yra tvaresnis.

Vis dėlto T.Kasai perspėjo, kad iššūkis liks tol, „kol virusas cirkuliuos, o mes neturėsime imuniteto jam“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius