-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Puerto Rike dingus elektrai teko užsidaryti mokykloms, valdžios įstaigoms

Daugiau nei milijonas vartotojų Puerto Rike ketvirtadienį liko be elektros, kai pagrindinėje elektrinėje įsiplieskęs gaisras sukėlė didžiausią šįmet elektros energijos tiekimo sutrikimą šioje JAV neinkorporuotoje teritorijoje, privertusį atšaukti pamokas ir uždaryti valdžios įstaigas.
Neveikiantys šviesoforai Puerto Rike
Neveikiantys šviesoforai Puerto Rike / „Scanpix“/AP nuotr.

Nutrūkus elektros energijos tiekimui beveik 170 tūkst. vartotojų liko be vandens, valdžia buvo priversta uždaryti kai kuriuos pagrindinius kelius, o kitose 3,2 mln. gyventojų turinčios salos vietose sutriko eismas. Ore tvyrojo dyzelino kvapas ir riaumojo elektros generatoriai.

„Raginame jus, jei įmanoma, likti namuose“, – sakė Puerto Riko teisingumo sekretorius Domingo Emanuelli, laikinai einantis gubernatoriaus pareigas, nes gubernatorius Pedro Pierluisi yra išvykęs oficialaus vizito į Ispaniją.

Puertorikičiai, negalintys leisti sau įsigyti generatorių ir turintys sveikatos sutrikimų, tokių kaip cukrinis diabetas, kuriam gydyti reikalingas insulinas turi būti laikomas šaldytuve, nerimavo dėl to, kiek ilgai bus be elektros. Uždarytų įmonių savininkai taip pat suko galvas, kada galės atnaujinti veiklą.

Prie kai kurių degalinių nusidriekė ilgos eilės, nes žmonės pirko dyzelinį kurą elektros generatoriams. Tuo metu kiti bandė įkrauti savo mobiliuosius telefonus įmonėse, o šie vaizdai priminė scenas, matytas 2017 metų rugsėjį, kai Puerto Riką nusiaubė uraganas „Maria“.

Gyventojų nusivylimas ir pyktis bėgant valandoms vis stiprėjo, o valdžia įspėjo, kad gali nepavykti atnaujinti elektros tiekimo iki penktadienio.

„Niekas negali tiksliai pasakyti“, kada bus visiškai atkurtas elektros tiekimas, sakė Kevinas Acevedo, bendrovės „Luma“, kuri praėjusiais metais perėmė elektros energijos perdavimo ir skirstymo sistemą iš įmonės „Puerto Rico Electric Power Authority“ (PREPA), viceprezidentas.

„Turime būti realistai. Sistema yra sudėtinga, trapi“, – pridūrė jis.

Iki ketvirtadienio vėlyvos popietės brigados atnaujino elektros tiekimą maždaug 500 tūkst. klientų iš beveik 1,5 milijono.

Kai kur pareigūnai senjorams dalijo maistą, taip pat aprūpino ledu žmones, kuriems jis reikalingas vėsiai laikyti vaistus.

„Luma“ nurodė, kad elektros tiekimas galėjo nutrūkti dėl saugiklių gedimo Kosta Suro elektrinėje – vienoje iš keturių pagrindinių salos elektrinių. Tačiau bendrovės atstovai sakė, kad tiksli priežastis dar nenustatyta.

„Reikės išsamaus tyrimo“, – sakė A.Acevedo ir pridūrė, kad įranga, dėl kurios gedimo kilo gaisras, buvo tinkamai prižiūrima.

Pareigūnai sakė, kad ketvirtadienį vėl pradėjo veikti bent trys elektros energijos gamybos blokai.

„Luma“ generalinis direktorius Wayne'as Stensby sakė, jog tai „labai neįprastas“ sutrikimas, „aiškiai rodantis sistemos pažeidžiamumą“.

Pastarasis elektros tiekimo sutrikimas, įvykęs likus dviem mėnesiams iki Atlanto vandenyno uraganų sezono pradžios, dar sustiprino nerimą dėl Puerto Riko elektros tinklų būklės.

Tai dar vienas iššūkis bendrovei „Luma“, turinčiai pagerinti elektros perdavimo sistemą Perto Rike. Tikėtasi, kad kompanija greitai išspręs problemas, nors perėmė senstančią infrastruktūrą ir trapų elektros perdavimo tinklą, nestiprintą nuo uragano „Maria“ 2017 metais. Po to uragano kai kurie klientai elektros neturėjo visus metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius