-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Puerto Riko teismas pripažino gubernatoriaus priesaiką prieštaraujančia konstitucijai

Puerto Riko Aukščiausiasis Teismas trečiadienį pripažino naujojo gubernatoriaus Pedro Pierluisi priesaiką prieštaraujančia konstitucijai, o jo postą perėmė teisingumo ministrė Wanda Vazquez.
Pedro Pierluisi
Pedro Pierluisi / „Scanpix“/AP nuotr.

Ankstesnis Puerto Riko gubernatorius Ricardo Rossello atsistatydino praėjusią savaitę po protestų, per kuriuos reikalauta jo pasitraukimo dėl į viešumą iškilusių kompromituojančių pranešimų ir vyriausybės korupcijos skandalų.

Prieš pat atsistatydindamas R.Rossello įvardijo savo įpėdiniu P.Pierluisi, paskirdamas jį valstybės sekretoriumi. Tai reiškė, kad jis turėjo perimti gubernatoriaus postą iki kitų rinkimų, numatytų 2020 metų lapkritį.

Tačiau P.Pierluisi kandidatūros į šį postą taip ir nepatvirtino Puerto Riko Senatas, todėl Aukščiausiasis Teismas nusprendė, kad jis „negali toliau dirbti gubernatoriaus poste“.

„Gubernatoriaus posto perėmimas prieštaravo konstitucijai“, – sakoma teismo nutartyje. Teisėjai vienbalsiai atmetė vyriausybės argumentą, kad Senato apėjimas esą numatytas vienoje 1952-ųjų įstatymo pataisoje.

Netrukus po to, trečiadienio vakarą, Aukščiausiajame Teisme gubernatore buvo prisaikdinta W.Vazquez. Kiek vėliau per televiziją buvo parodytas jos trumpas kreipimasis, kuriame naujoji gubernatorė sakė jaučianti puertorikiečių skausmą, kurį jie patyrė pastarosiomis savaitėmis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Wanda Vazquez
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Wanda Vazquez

„Visi jautėme nerimą, kurį sukėlė nestabilumas ir neužtikrintumas, – kalbėjo W.Vazquez. – Susidūrusi su šiuo didžiuliu iššūkiu ir padedant Dievui, žengiu žingsnį pirmyn neturėdama jokio kito intereso kaip tik tarnauti tautai... Būtina suteikti stabilumo salai, užtikrintumo rinkoms ir užtikrinti uragano padarinių likvidavimo fondo veiklą.“

Ji pridūrė, kad artimiausiomis dienomis ketina susitikti su įstatymų leidėjais ir vyriausybės pareigūnais.

Salą sukrėtė kelias savaites trukę protestai dėl neseniai paskelbtų žinučių, kuriose salos vadovai, įskaitant R.Rossello, šaiposi iš žurnalistų, gėjų, pražūtingo uragano „Maria“ aukų ir kitų žmonių.

Netrukus po aistras pakursčiusių žinučių paviešinimo, salos prokurorai apkaltino šešis buvusius vyriausybės pareigūnus pasisavinus 15 mln. dolerių (13,5 mln. eurų), skirtų uragano padarinių likvidavimo darbams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius