Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Puola ne tik D.Cummingsą – ir kitur Europoje politiniam elitui apribojimai negalioja

Viena taisyklė – man ir mano artimiesiems. Kita – visiems kitiems. Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas ir jo specialusis patarėjas Dominicas Cummingsas savo kailiu patyrė, kaip visuomenė audrinasi dėl veidmainiavimo ir politikų sau taikomų dvigubų standartų. Bet D.Cummingsas – Europoje toks ne vienintelis pažeidėjas, primena „Politico“.
Dominicas Cummingsas
Dominicas Cummingsas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Apie „Brexit“ proceso smegenimis ir bene įtakingiausiu asmeniu britų politikoje dažnai pavadinamą D.Cummingsą Jungtinės Karalystės visuomenė nuo seno turėjo dvejopą nuomonę.

Bet ši politinė figūra praėjusį savaitgalį staigiai suvienijo šalį, kai paaiškėjo, kad jis nusprendė pažeisti įvestus viešojo gyvenimo apribojimus ir nesiizoliavo, kai turėjo tai padaryti. Kitaip tariant, nesielgė taip, kaip privalo elgtis visi kiti.

Nesigaili ir nesitrauks

D.Cummingsas, kaip skelbiama, dar kovo pabaigoje, naujojo koronaviruso plitimo pikui dar tik artėjant, išvyko iš savo namų Londone pas tėvus Daramo mieste maždaug už 400 km. Svarbiausia, kad jam tuo metu buvo pasireiškę COVID-19 simptomai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dominicas Cummingsas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dominicas Cummingsas

B.Johnsono patarėją iškart ėmė pulti ne tik opoziciniai leiboristai, kurių lyderis Keiras Starmeris pareiškė, kad D.Cummingsas save laiko esančiu aukščiau įstatymų, bet ir garsenybės bei pačių valdančiųjų torių politikai.

Apie tai, kad elgiamasi įžūliai ir meluojama, pirmajame puslapyje prabilo net tradiciškai itin karštai konservatorius remiantis dienraštis „Daily Mail“.

„Twitter“ nuotr./„Daily Mail“ viršelis
„Twitter“ nuotr./„Daily Mail“ viršelis

Tiesa, premjeras sekmadienį apgynė D.Cummingsą, o pastarasis pirmadienio vakarą daug patyčių sulaukusioje spaudos konferencijoje pareiškė, kad pasielgė tinkamai ir nemato už ką atsiprašyti – nekalbant apie atsistatydinimą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Dominicas Cummingsas (kairėje) ir Borisas Johnsonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dominicas Cummingsas (kairėje) ir Borisas Johnsonas

Toriams belieka laukti naujų duomenų apie partijų reitingus, nors B.Johnsonas, regis, pasiryžęs juos aukoti – D.Cummingsu jis tikrai pasitiki ir nori su patarėju toliau dirbti.

Kaip buvo elgiamasi panašiais atvejais kitur Europoje? Pažeidimų išties būta – ar bent įtartino, neaiškaus elgesio. Tačiau būta ir kardinaliai priešingų pavyzdžių – antai Nyderlandų premjeras Markas Rutte laikėsi nurodymų ir neaplankė savo mirštančios motinos globos namuose.

Bet kokiu atveju atsiprašymų daugeliu atvejų sulaukta – regis, suvokiama, kad atsiprašyti strategine prasme geriau nei laikytis įsikibus savo.

Austrija

Austrijos prezidentas Alexanderis Van der Bellenas sekmadienį atsiprašė, kai jį su žmona restorane aptiko policija.

Šiaip sėdėti ir leisti laiką restorane Austrijoje galima ir pagal karantininę tvarką – bet tik iki 23 valandos vakaro, o Van der Bellenai, policijos teigimu, dar mėgavosi gėrimais po vidurnakčio.

„Scanpix“ nuotr./Alexanderis Van der Bellenas su žmona Doris
„Scanpix“ nuotr./Alexanderis Van der Bellenas su žmona Doris

A.Van der Bellenas „Twitter“ pareiškė, kad pavalgyti į restoraną išėjo pirmą kartą nuo apribojimų įvedimo, o prie Austrijos prezidento ir jo žmonos esą prisijungė du draugai. Jis atsiprašė.

„Šnekučiuodamiesi praradome laiko pojūtį ir, deja, pražiopsojome limitą. Nuoširdžiai gailiuosi. Padariau klaidą. Jei restorano savininkas dėl to nukentės, kompensuosiu jam nuostolius“, – parašė A.Van der Bellenas.

Kiek anksčiau atsiprašyti turėjo ir Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas, kuris minioje žmonių viename kaime prie sienos su Vokietija pasirodė be kaukės.

„Tam tikrų dalykų negali suplanuoti“, – pripažino S.Kurzas, pripažinęs, kad tąkart kai kurie žmonės nesilaikė tinkamo atstumo vieni nuo kitų.

Vokietija

Anksčiau šį mėnesį liberalios Laisvųjų demokratų partijos lyderis Christianas Lindneris apkabino bičiulį prie „Borchardt“, restorano Berlyne, kurį labai mėgsta politinis elitas.

Visa bėda – kad tai pamatė pašaliniai. Žiniasklaidai sujudus, Ch.Lindneris atsiprašė tinkle „Twitter“.

„Scanpix“ nuotr./Christianas Lindneris
„Scanpix“ nuotr./Christianas Lindneris

„Spontaniškas apsikabinimas atsisveikinant buvo klaida, kurių būna leidžiant laiką su draugais. Specialiai taip nesielgiau – visi mes žmonės. Atsiprašau!“ – teigė politikas.

Koronavirusines taisykles bei normas anksčiau pažeidė ir kiti Vokietijos politikai. Pavyzdžiui, Saksonijos žemės vadovas Michaelis Kretschmeris Dresdene į debatus su protestuotojais leidosi nedėvėdamas kaukės.

„Scanpix“ nuotr./Michaelis Kretschmeris
„Scanpix“ nuotr./Michaelis Kretschmeris

O Tiuringijos žemei vadovaujantis Bodo Ramelow pripažino pažeidęs taisykles, kai nuvyko į kaimyno laidotuves.

Nyderlandai

Užtat Nyderlandų vyriausybės vadovas M.Rutte pasielgė visiškai priešingai. Jo biuras pranešė, kad premjeras nesiryžo aplankyti savo mirštančios motinos, nes nutarė griežtai laikytis paskelbtų apribojimų ir draudimo vykti į globos namus.

M.Rutte apie savo 96 metų motinos mirtį pranešė pirmadienį. Senolė mirė globos namuose Hagoje dar gegužės 13-ąją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Markas Rutte
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Markas Rutte

Moteris mirė ne nuo COVID-19, bet M.Rutte atstovas patikino, kad premjeras „laikėsi visų direktyvų“ ir nepasimatė su motina prieš jos mirtį.

Rumunija

Rumunijoje tūkstančiai žmonių praėjusią savaitę dalyvavo Sučavos ir Radauti arkivyskupo Pimeno Zaineos laidotuvėse. Kai kurie gedintieji net bučiavo jo karstą.

Kaip skelbė vietos žiniasklaida, Rumunijos stačiatikių bažnyčia anksčiau išsirūpino specialų leidimą viešoms laidotuvėms iš Nepaprastųjų situacijų departamento ir Nacionalinio visuomenės sveikatos instituto.

Rumunijoje tūkstančiai žmonių praėjusią savaitę dalyvavo Sučavos ir Radauti arkivyskupo Pimeno Zaineos laidotuvėse.

Bet kai kurie piliečiai į vaizdus iš šių laidotuvių reagavo piktai, nes pagal karantino metu galiojančią tvarką laidotuvėse gali dalyvauti daugiausia aštuoni žmonės.

Lenkija

Balandį Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis ir daug kitų pareigūnų iš valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (PiS) viešai rinkosi paminėti dešimtųjų aviakatastrofos Smolenske, per kurią žuvo šalies prezidentas Lechas Kaczynskis, metinių.

Per ceremoniją nei vyriausybės vadovas, nei kiti politikai nedėvėjo kaukių, jie taip pat nesilaikė atstumo vieni nuo kitų.

O tą pačią dieną L.Kaczynskio brolis dvynys Jaroslawas, kuris yra PiS lyderis, buvo limuzinu nuvežtas į kapines Varšuvoje, nors tuo metu visoje Lenkijoje žmonėms į kapines vykti buvo draudžiama.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jaroslawas Kaczynskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jaroslawas Kaczynskis

Piliečių nepasitenkinimas tokiais dvigubais standartais virto satyrine daina, kurioje tarsi J.Kaczynskiui teigta: „Jūsų skausmas didesnis nei mano.“ Valstybinis radijas dainą iš topų vėliau pašalino ir buvo apkaltintas cenzūra.

Buvo ir dar vienas incidentas, kai M.Morawieckis praėjusią savaitę nuvyko pavalgyti į naują restoraną, bet pusantro metro atstumo nuo kitų asmenų nesilaikė.

Premjeras netrukus paaiškino, kad atstumo laikytis ne privaloma, o rekomenduojama, bet vyriausybės atstovas tuoj pat pridūrė, esą M.Morawieckis neva buvo klaidingai informuotas apie karantinines taisykles.

M.Morawieckis praėjusią savaitę nuvyko pavalgyti į naują restoraną, bet pusantro metro atstumo nuo kitų asmenų nesilaikė.

Ispanija

Kovo mėnesį Ispanijos vicepremjeras Pablo Iglesias sulaukė kritikos, kai nusprendė toliau lankytis vyriausybės posėdžiuose, nors jo partnerė, lygybės ministrė Irene Montero užsikrėtė koronavirusu ir tuo metu karantinavosi.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pablo Iglesias
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pablo Iglesias

Balandį P.Iglesias buvo sukritikuotas, kai nusprendė nesilaikyti rekomendacijos ir nedėvėti kaukės. Be pastarosios jis nuėjo ir į parduotuvę.

Galiausiai praėjusią savaitę tūkstančius žmonių sutraukė buvusio Ispanijos komunistų partijos lyderio Julio Anguitos laidotuvės Kordoboje. Vaizdai iš ceremonijos supykdė daugybę ispanų, ypač tuos, kurių per epidemiją mirę artimieji turėjo būti palaidoti vieni.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius