-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Pussy Riot“ – įkalintos maištininkės prieš Putiną

Jos studijavo filosofiją ir skaitė poeto Osipo Mandelštamo – Sovietų Sąjungos diktatoriaus Stalino kritiko, mirusio lageryje 1938 metais kūrinius, o vėliau pačios to nesiekdamos tapo pasaulinėmis garsenybėmis.
Nadežda Tolokonnikova ir Marija Alyokhina teisme
Nadežda Tolokonnikova ir Marija Alyokhina teisme / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos merginų pankroko grupės „Pussy Riot“ narės, dėvinčios megztas kaukes ir ryškių spalvų drabužius, per pastaruosius metus buvo surengusios ne vieną improvizuotą pasirodymą, dainuodamos protesto dainas viešose vietose, tokiose kaip metropoliteno stotys ir netgi Maskvos Raudonoji aikštė.

Tačiau dabar trims grupės narėms teismas skyrė dvejus metus pataisos darbų kolonijoje už pagrindinėje Maskvos šventovėje – Kristaus Išganytojo katedroje – vasario 21 dieną surengtą „pankų maldos“ akciją, per kurią jos meldė Dievo Motiną išvaryti Vladimirą Putiną, ketinantį grįžti į Kremlių.

Dauguma „Pussy Riot“ pasirodymų ir kūrinių kritikuoja marginalizuotą moterų vaidmenį Rusijos visuomenėje ir V.Putino dominavimą šalies politikoje pastaruosius 12 metų.

VIDEO: Pussy Riot release new single Putin Lights Up the Fires
Jos taip pat piktinasi atviru Rusijos Ortodoksų Bažnyčios palaikymu V.Putinui ir užsimena apie jo ryšius su šalies slaptosiomis tarnybomis.

Penktadienį viena Maskvos teisėja pripažino „Pussy Riot“ nares kaltomis dėl „chuliganizmo, motyvuoto religinės neapykantos“. Merginos atsiprašė, kad įžeidė tikinčiuosius, tačiau neišsižada savo politinių pažiūrų.

Viena iš jų, 22 metų Nadežda Tolokonikova, yra gimusi vienoje iš rūsčiausių pasaulio kampelių – nikelio kasyklų mieste Norilske už poliarinio rato, kurį Stalinas išplėtė naudodamas kalinių darbo jėgą.

Ji studijuoja prestižiniame Maskvos valstybiniame universitete ir augina dukrą su savo vyru Piotru Verzilovu, kuris palaiko grupės siekius.

„Aš dėl jos labai jaudinuosi, – sako apie žmoną P.Verzilovas. Mane ramina tai, kad Nadia – tikra didvyrė. Ji didvyriškai pakelia tai, kas vyksta, ir kovos toliau“.

Abu jie priklauso prieštaringai vertinamai meno disidentų grupuotei „Voina“ (Karas), kuri pelnė vieną prestižinį apdovanojimą, nupiešusi 65 metrų ilgio falą ant pakeliamojo tilto priešais saugumo tarnybos būstinę V.Putino gimtajame Sankt Peterburge.

Aš netikiu šiuo teismu. Čia ne teismas. Tai iliuzija

D.Medvedevo atėjimą į valdžią 2008 metais „Voina“ pažymėjo kita skandalinga akcija, kai šeši jos dalyviai ėmė mylėtis Maskvos Biologijos muziejaus salėje, kur buvo lokio iškamša. Su savo vyru N.Tolokonikova, būdama devintą mėnesį nėščia, dalyvavo šioje akcijoje likus vos kelioms dienoms iki dukters gimimo.

N.Tolokonikova grupės narių teismą prilygino Stalino tribunolams per praeito amžiaus 4-ame dešimtmetyje diktatoriaus vykdytus kruvinus politinius valymus. Ji pareiškė teisėjai, kad visos trys grupės narės „numato liksiančios (už grotų) labai ilgą laiką“.

„Aš netikiu šiuo teismu. Čia ne teismas. Tai iliuzija“, – ji sakė prieš paskelbiant nuosprendį, turėdama omenyje, kad Rusijos teismai didelį atgarsį sukeliančiose bylose paprastai palaiko Kremliaus liniją.

24 metų Marija Aliochina yra vieniša motina, auginanti penkiametį sūnų. Ji priklauso žaliųjų organizacijai „Greenpeace“ ir yra dalyvavusi susirėmimuose su policija, kai aktyvistai mėgino apginti nuo sunaikinimo vieną nedidelį Pamaskvės mišką.

Ši kampanija prieš vieno plento statybą tapo vaisinga terpe Rusijos politinio aktyvizmo judėjimui: jos metu iškilo daugelis lyderių, vėliau vadovavusių protestams prieš V.Putino trečiąją kadenciją Kremliuje po šiais metais įvykusių prezidento rinkimų.

M.Aliochinos motina, dirbanti vienoje programinės įrangos bendrovėje, neseniai atskleidė, kad jos dukra yra tikinti ir kad jos protestas buvo nukreiptas tik prieš Bažnyčios atvirą palaikymą V.Putinui.

Pasak motinos, jos dukra bendradarbiavo su viena religine bendruomene, kai drauge su savanoriais ortodoksais lankė nesveikos psichikos vaikus ir mokė juos piešti.

Mano vidinės laisvės niekas negali atimti

M.Aliochina pateko už grotų iš instituto ketvirto kurso, kur studijavo žurnalistiką.

„Semestras jai dingo“, – pasiskundė M.Aliochinos motina, į kurią dukra panaši kaip du vandens lašai. – Aš kalbėjau su prorektoriumi, prorektorius sako, kad „ji mūsų studentė, mūsų studentė ir bus toliau“. Prorektorius ją visiškai supranta„.

Savo paskutiniame pasisakyme teisme M.Aliochina pasmerkė savo šalį, kurioje egzistuoja tik „menama laisvė“.

„Aš jūsų nebijau, – sakė M.Aliochina iš narvo, pasinaudodama paskutinio žodžio teise. – Aš nebijau blogai dekoruotos apgaulės vadinamojo teismo nuosprendyje. Nes jis gali atimti man tik tariamąją laisvę. Tik tokia yra Rusijos Federacijoje. Bet mano vidinės laisvės niekas negali atimti“.

Vyriausioji iš šios trijulės – 30 metų Jekaterina Samucevič – yra baigusi Maskvos fizikos institutą ir dalyvavo kuriant programinę įrangą „Nerpa“ klasės povandeniniams atomlaiviams.

Vėliau ji studijavo fotografiją ir baigė studijas Maskvos daugialypės terpės centre.

Tuo pat metu ji prisidėjo prie „Voina“ ir buvo laikoma viena iš aktyviausių šios organizacijos narių per pernai kovą vykusią kampaniją, kai aktyvistai stengėsi pabučiuoti viešumoje kiek įmanoma daugiau policininkių.

J.Samucevič tėvas, kvantinės elektronikos specialistas, nežinojo apie dukters veiklą, kol po vienos „Pussy Riot“ akcijos jam paskambino milicija ir pasakė, kad ji sulaikyta.

Išvadavęs dukterį iš skyriaus Stanislavas Samucevičius pasakė jai, kad nesupranta jos kovos metodų, po to jie daugiau neaptarė radikalių akcijų.

Grupė atsirado kaip atsakas į D.Medvedevo pasakytus žodžius, kad V.Putinas bus kitas prezidentas

„Man buvo staigmena, kad jie (valdžia) padarė iš to rimtą baudžiamąją bylą, – sakė jis, – Mane apstulbino jos ištvermingumas. Kad ji iki galo įsitikinusi savo tiesa. Aš ėmiau ją labai gerbti“.

„Pussy Riot“ atsirado V.Putinui nusprendus sugrįžti į Kremlių po Dmitrijaus Medvedevo ketverių metų prezidentavimo. Šis sprendimas sukėlė didžiausias nuo V.Putino atėjimo į valdžią protesto akcijas, kuris pakurstė abejotini rinkimai.

„Grupė atsirado kaip atsakas į D.Medvedevo pasakytus žodžius, kad V.Putinas bus kitas prezidentas“, – prisimena N.Tolokonikovos vyras, dailininkas Piotras Verzilovas.

Merginos sako, kad protestavo prieš „Bažnyčios suartėjimą su valstybės saugumo institucijomis“, specialiai pasirinkdamos šią šventovę, kurios vyriausiasis šventikas yra patriarchas Kirilas. Prieš rinkimus jis rėmė V.Putiną, pavadindamas jo valdymo laiką stebuklu.

Iki savo pagrindinių dalyvių arešto grupė „Pussy Riot“, kuriai priklauso nuo 10 iki 20 feminisčių, laikėsi anonimiškumo. Po merginų šiurkščių sulaikymų, kuriuose, kaip sako P.Verzilovas, dalyvavo čekistais pasivadinę ginkluoti žmonės neperšaunamomis liemenėmis, kai kurios likusios laisvėje grupės dalyvės išvažiavo į Europą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius