-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Putinizmas užkrečiamas: Jaroslawo Kaczynskio kariauna siekia absoliučios valdžios

Pernai į valdžią po laimėtų rinkimų atėjusi konservatyvi partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) reformas, Vakaruose vertinamas kaip prasilenkiančias su demokratijos normomis, pradėjo vykdyti iškart. Pavyzdžiui, skubiai nukenksmintas Konstitucinis tribunolas (KT). Bet „Der Spiegel“ įžvelgia, kad partijos lyderis Jaroslawas Kaczynskis siekia dar daugiau.
PiS lyderis Jaroslawas Kaczynskis.
PiS lyderis Jaroslawas Kaczynskis. / „Scanpix“/AP nuotr.

73 metų Jadwiga Staniszkis Varšuvoje gerbiama – ir dėl amžiaus, ir dėl patirties. Pašnekovams dažniausiai sunku įsiterpti į itin greitus jos monologus. Be to, ji niekada nebijojo valdžios.

Komunistinės Lenkijos laikais audringas charakteris jaunai moteriai brangiai kainavo – ji keleriems metams buvo įgrūsta į kalėjimą.

Tačiau šiandien, 27 metai po sovietinio režimo žlugimo, J.Staniszkis ir vėl stoja prieš valdančiuosius. Sociologijos profesorė – viena aršiausių PiS vyriausybės kritikių.

Didelės pilkojo kardinolo ambicijos

J.Kaczynskį, kuris oficialių pareigų vyriausybėje neužima ir partiečiams diriguoja iš užkulisių, J.Staniszkis anksčiau mėgo. Buvo laikai, kai moteris agitavo visuomenę balsuoti už PiS.

„Manau, kad jis yra pats inteligentiškiausias Lenkijos politikas. Man jis labai patinka“, – Lenkijos dešiniųjų lyderį yra liaupsinusi J.Staniszkis.

Bet šiandien kalba kitaip: „Jis siekia monopolizuoti valdžią, o tokį požiūrį lemia bolševikiškas politikos supratimas.“

Jaroslawo Kaczynskio ambicijos tokios didelės, kad Lenkija gali įgauti autokratinės valstybės bruožų.

J.Kaczynskis iš tiesų jau perėmė Lenkijos visuomeninės žiniasklaidos kontrolę, susilpnino KT. Žurnalas „Polityka“ tokius veiksmus drįso apibūdinti kaip valstybinį perversmą.

Šalyje kone kiekvieną savaitę rengiamos demonstracijos, kritikos PiS yra pažėręs ir Briuselis, o Europos Komisija dar tikrina, ar Lenkija nepažeidė ES demokratijos principų. Nepadeda niekas, o J.Kaczynskis sustoti nežada.

Kritikų teigimu, „pilkojo kardinolo“ ambicijos tokios didelės, kad Lenkija gali įgauti autokratinės valstybės bruožų. Didžiausias mūšis – dėl KT vaidmens.

Žada nesutikti su kompromisais

J.Staniszkis puikiai pažįsta abu pagrindinius šios kovos dalyvius – tiek KT pirmininkas Andrzejus Rzeplinskis, tiek J.Kaczynskis lankė jos paskaitas universitete.

A.Rzeplinskis iki šiol kasryt eina į darbą ir su kolegomis KT diskutuoja, ar Seime priimami teisės aktai atitinka Lenkijos konstituciją.

Aišku, taip iš esmės švaistomas laikas, nes PiS vyriausybė tiesiog ignoruoja KT nutarimus ir net draudžia skelbti juos oficialiose tribunolo veiklos ataskaitose – neva KT buvo suformuotas nelegaliai.

Ekspertų teigimu, gresia chaosas. Teisės specialistas Rafalas Stankiewiczius įžvelgia, kad Lenkijoje gali susiformuoti „dvi visiškai atskiros teisinės erdvės“.

Senojoje erdvėje – KT patvirtinti įstatymai, o naujojoje – teisės aktai, prastumti PiS daugumos.

R.Stankiewiczius kalba apie „įstatymų viršenybės eroziją“ ir klausia: „Kokiais įstatymais reikia remtis? Kokią vertę turi teisės aktai, jei neaišku, ar jie atitinka Konstituciją?“

Dabartinė situacija greičiausiai tenkina vienintelį J.Kaczynskį.

Jis neseniai pareiškė nesutiksiantis su jokiais kompromisais mūšyje dėl KT. PiS lyderis kantriai laukia, kol gruodį pasibaigs A.Replinskio kadencija ir į jo vietą galės paskirti lojalesnį teisininką.

Tiesa, tokios didelės parlamentinės daugumos, reikalingos konstitucinių pataisų priėmimui, PiS neturi. Bet paralyžiavęs KT J.Kaczynskis ir taip gali keisti Konstituciją.

„Tinkamai neveikiant KT, piliečiai yra bejėgiai prieš valstybę“, – teigė praėjusios vyriausybės žmogaus teisių komisaru paskirtas Adamas Bodnaras, greičiausiai netrukus irgi prarasiantis darbą.

Gali šantažuoti didmiesčių merus

Kas Lenkijos gali laukti ateityje, jau parodė naujas žiniasklaidos įstatymas. Kaczynskininkai suteikė sau galias tiesiogiai skirti visuomeninių transliuotojų vadovus.

Dabar visuomeninė televizija TVP labiau primena PiS priklausantį partinį kanalą. Televizijai prilipo ir naujas, ironiškas pavadinimas – TVPiS.

PiS lygiai taip pat uoliai keičia ir įvairių valstybės tarnybų bei valstybei priklausančių bendrovių vadovus. Vienas ištikimas partietis dabar vadovauja arabų žirgų ūkiui „Janow Podlaski“, nors yra bankininkas ir apie žirgus nieko neišmano.

Keičiami kone visi visur. Galbūt nenuostabu – J.Kaczynskis jau seniai nusitaikęs į Lenkijos politinį ir ekonominį elitą. Jo manymu, žlugus komunizmui buvę funkcionieriai lengvai prisitaikė prie naujos tvarkos ir pasiliko svarbiausiuose postuose.

PiS vadovas mano, kad neva kailį išvertę buvusio režimo atstovai stabdo Lenkijos vystymąsi ir dabar turi būti išstumti iš pareigų.

Tai jau bandyta padaryti prieš 10 metų, kai PiS pirmąkart atėjo į valdžią. Bet J.Kaczynskio planus tuomet sužlugdė būtent KT, paskelbęs, kad tokie užmojai prasilenkia su žmogaus teisėmis. Dabar tiesiog bandoma iš naujo.

Opozicijos politikai taip pat mano, kad PiS bandys apriboti regioninių politikų galias. Daug didžiųjų miestų – Poznanė, Gdanskas, Vroclavas – yra valdomi populiarių merų ne iš PiS.

Bet jie priklausomi nuo vyriausybės Varšuvoje dosnumo dalinant biudžetą. J.Kaczynskis gali tuo pasinaudoti ir užsitikrinti paklusnumą.

Jaunimas tiki PiS pažadais

Apsimesdama, kad negirdi nepatogių KT prieštaravimų, valdžia gali net manipuliuoti įstatymais dėl balsavimo ir rinkimų. Pavyzdžiui, įmanomos machinacijos dėl rinkimų apylinkių – kad tik PiS kandidatai turėtų pranašumą.

Tokius metodus jau taiko Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas, kuriam simpatizuoja J.Kaczynskis.

Niūriausią scenarijų neseniai nupaišė „Polityka“. Esą PiS gali priimti naują kovos su terorizmu įstatymą, kuris leistų persekioti opoziciją. J.Kaczynskis jau yra pavadinęs protestuojančius aktyvistus „Rusijos agentais“.

„Jie yra žmonės, kurie eina į Rusijos ambasadą ir skundžiasi PiS“, – teigė partijos lyderis.

Vienas ištikimas partietis dabar vadovauja valstybiniam arabų žirgų ūkiui „Janow Podlaski“, nors yra bankininkas ir apie žirgus nieko neišmano.

Įdomiausi nuomonių apklausų duomenys. Daugelis lenkų nepalaiko PiS šios partijos kovoje prieš KT. Tiesa, tuo pat metu valdančiuosius remia net 38 proc. rinkėjų. Daugiau – jaunimo, nes vyresni lenkai atsimena komunistinius suvaržymus ir vertina pilietines laisves.

Be to, jaunesni piliečiai naivesni ir tiki valdžios pažadais. Vienas jų skelbia, kad vidutiniai atlyginimai Lenkijoje per 15 metų pasivys algas Vakarų Europoje.

Tuo metu profesorė J.Staniszkis, J.Kaczynskį pažįstanti jau kelis dešimtmečius, jo nematė beveik pusmetį. Žinoma, abu jie ir neturi ką pasakyti.

„J.Kaczynskis nesuvokia vakarietiškos suverenumo sampratos, kai naudojantis stabdžių ir atsvarų sistema neleidžiama daugumos diktatūra. Jis nori absoliučios valdžios ir dėl to man primena Vladimirą Putiną“, – tvirtino J.Staniszkis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius