Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Putino kabinetas patvirtino 2009 metų krizinį federalinį biudžetą

Rusijos vyriausybė patvirtino pakoreguotą atsižvelgiant į krizę 2009 metų federalinį biudžetą su 8 proc. BVP deficitu ir paskelbė krizės įveikimo programos projektą, bendrais bruožais apibrėždama, kam ir kaip padės valstybė.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Biudžetas, turintis įstatymo galią ir skiriantis Vladimiro Putino vyriausybei 1,6 trln. rublių krizei įveikti, bus atsiųstas Valstybės Dūmai patvirtinti kovo pabaigoje. Pavyzdinį prioritetų ir valstybės pagalbos gavėjų sąrašą vyriausybė patvirtins po visaliaudinio svarstymo, kurį ketvirtadienį paskelbė V.Putinas ir jo ministrai.

Biudžetą teko keisti, smarkiai pablogėjus pasaulinei konjunktūrai ir pasikeitus makroekonomikos prognozėms. Biudžeto pajamos sumažėjo 40 proc., o išlaidos net kiek išaugo – nuo 9 trln. rublių iki 9,7 trilijono.

Tai pirmasis per dešimtmetį Rusijos biudžetas su deficitu. Išlaidos jame viršija pajamas beveik 3 trln. rublių, arba 7,4 proc. BVP.

Biudžeto skylė atsirado pirmiausia kritus naftos kainoms – ankstesnis projektas buvo apskaičiuotas, remiantis tuo, kad barelis kainuos 95 dolerius, o dabar jo kaina siekia vos apie 41 dolerį.

Deficitą panaikinti iš pradžių buvo numatoma paėmus iš Rezervų fondo 2,7 mlrd. rublių, o visą kitą sumą – pasiskolinti.

Tačiau ketvirtadienį, kai naftos kaina pirmą kartą nuo metų pradžios pakilo iki 50 dolerių už barelį, V.Putinas davė suprasti, kad tikisi mažesnio deficito ir išvengti papildomų skolų.

„Visas deficitas bus padengtas iš Rezervų fondo...Finansų ministerija mano, kad prireikus galima pasiskolinti vidaus rinkoje. Užsienio rinkose ... skolintis neketiname“, – sakė V.Putinas, pradėdamas vyriausybės posėdį.

Visas deficitas bus padengtas iš Rezervų fondo...Finansų ministerija mano, kad prireikus galima pasiskolinti vidaus rinkoje. Užsienio rinkose ... skolintis neketiname. Sakė V.Putinas, pradėdamas vyriausybės posėdį.

Vėliau finansų ministras Aleksejus Kudrinas patvirtino, kad peržiūrėjus biudžetą valstybės skolinimosi programa nepakito, pagal ją, numato pasiskolinti 410 mlrd. rublių.

Anksčiau A.Kudrinas sakė, kad Rezervų fondo lėšų užteks biudžeto deficitui padengti per „krizinius“ 2009, 2010 metus ir pusę 2011 metų, kai, kaip mano valdžia, biudžetas turės deficitą.

V.Putinas ketvirtadienį nenurodė tikslių datų, bet prognozavo, artimiausiais metais deficitinį biudžetas.

Drauge su biudžetu vyriausybė patvirtino pakoreguotą 2009 metų makroekonomikos prognozę, numatančią, kad Rusijos ekonomika sumažės 2,2 proc., gamyba smuks 7,4 proc., o infliacija padidės iki 13 procentų.

Rusijos ekonomikos plėtros ministerijos vadovė Elvyra Nabiulina ketvirtadienį sakė, jog prognozė parengta manant, kad pasaulio ekonomikos nuosmukis šiais metais sudarys 0,3 procento.

Kelios valandos iki jos spaudos konferencijos TVF pakeitė savo vertinimus ir pranešė, jog dabar prognozuojama, kad pasaulio BVP sumažės 0,5 – 1 procentu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius