Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 18 /18:14

W.Barras: R.Muellerio ataskaitoje patvirtinta, kad Rusijos vyriausybė bandė paveikti rinkimus

JAV generalinis prokuroras Williamas Barras pareiškė, kad specialiojo prokuroro Roberto Muellerio ataskaitoje patvirtinta, jog Rusijos vyriausybė bandė paveikti 2016-ųjų JAV prezidento rinkimus. Vis dėlto, nei Donaldas Trumpas, nei jo štabas su rusais nesusimokė. Pasak W.Barro, ataskaitoje yra dešimt epizodų, kuriuose R.Muelleris kalba apie galimą D.Trumpo kliudymą teisingumui. Po spaudos konferencijos buvo paviešintas redaguotas R.Muellerio atskaitos variantas.
Williamas Barras spaudos konferencijoje
Williamas Barras spaudos konferencijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Ataskaitą anglų kalba rasite čia.

W.Barras paskelbė, kad „beveik po dvejus metus trukusio tyrimo specialusis prokuroras patvirtino, kad Rusijos vyriausybė rėmė pastangas paveikti 2016-ųjų prezidento rinkimus“. Tačiau nei D.Trumpas, nei jo štabas su Maskva nebuvo susimokę.

„Specialiojo prokuroro ataskaitoje sakoma, kad tyrimas nenustatė, jog Trumpo kampanijos nariai būtų susimokę arba derinę veiksmus su Rusijos vyriausybe, jai užsiimant kišimusi į rinkimus“, – sakė jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Pasak W.Barro, specialusis prokuroras priėjo prie išvados, kad nė vienas su D.Trumpu siejamas asmuo nelegaliai neprisidėjo prie iš Demokratų nacionalinio komiteto nutekintų elektroninių laiškų platinimo.

Kalbėdamas per spaudos konferenciją W.Barras pridūrė, kad D. Trumpo advokatams anksčiau šią savaitę buvo suteikta galimybė peržiūrėti suredaguotą R.Muellerio ataskaitą prieš vėliau ketvirtadienį įvyksiantį jos pateikimą Kongresui ir visuomenei.

Pasak Teisingumo departamento vadovo, Baltieji rūmai galutiniame dokumente neatliko jokių pakeitimų ir nepasinaudojo valstybės vadovo privilegija imtis veiksmų Baltųjų rūmų vidinei informacijai apsaugoti.

W.Barras teigė, kad ataskaitoje R.Muelleris „nepateikė tradicinio įvertinimo“ dėl galimo prezidento kliudymo teisingumui. Specialusis prokuroras rašė, kad „ataskaita visiškai neišteisina D.Trumpo nuo trukdymo teisingumui“.

Pasak generalinio prokuroro, ataskaitoje yra 10 epizodų, susijusių su galimu prezidento trukdymu teisingumui. „Tuose epizoduose kalbama apie potencialias teisines teorijas sujungiant šiuos veiksmus su trukdymo teisingumui elementais“, – sakė W.Barras.

W.Barro teigimu, tarp minimų dešimties epizodų – D.Trumpo interviu transliuotojui NBC, kuriame D.Trumpas sakė galvojęs apie „Rusijos dalyką“, kai atleido Federalinių tyrimų biuro (FTB) direktorių Jamesą Comey.

„Scanpix“/AP nuotr./Jamesas Comey
„Scanpix“/AP nuotr./Jamesas Comey

D.Trumpas buvo kaltinamas, kad žengdamas tokį žingsnį jis kliudė teisingumui.

Pasak W.Barro, jis ir generalinio prokuroro pavaduotojas Rodas Rosensteinas, išanalizavę minimus dešimt epizodų, priėjo prie išvados, „kad specialiojo prokuroro surinktų įkalčių nepakanka nustatyti, kad prezidentas trukdė teisingumui“.

W.Barras pridūrė, kad jis „nesutiko su kai kuriomis specialiojo prokuroro teisinėmis teorijomis“.

Jis melagingai teigė, kad Baltieji Rūmai bendradarbiavo su R.Muelleriu. Iš tiesų D.Trumpas nesutiko būti apklaustas.

Spaudos konferencijoje W.Barras sakė, kad neprieštaraus įstatymų leidėjų planams apklausti specialųjį prokurorą R.Muellerį dėl jo vadovauto tyrimo.

„Nė kiek neprieštarauju, kad Bobas Muelleris liudytų“, – W.Barras sakė per spaudos konferenciją, surengtą prieš viešai paskelbiant R.Muellerio tyrimo ataskaitos suredaguotą variantą.

Demokratas Jerry Nadleris, pirmininkaujantis Atstovų Rūmų teismų komitetui, ketvirtadienį pakvietė R.Muellerį liudyti komitetui „ne vėliau kaip gegužės 23 dieną“.

W.Barras taip pat buvo paklaustas, kodėl R. Muelleris arba jo komandos nariai nedalyvauja spaudos konferencijoje, organizuotoje prieš perduodant 400 puslapių ataskaitą Kongresui ir visuomenei.

„Jis pateikė (ataskaitą) man – kaip generaliniam prokurorui, – sakė W.Barras. – Taisyklės reikalauja, kad man būtų pateikta konfidenciali ataskaita.“

„Esu čia, kad aptarčiau savo atsaką į šią ataskaitą ir sprendimą, priimtą visiškai mano nuožiūra, ją paviešinti“, – pridūrė jis.

Kaltinimai apgaule

D.Trumpas anksčiau ketvirtadienį, likus kelioms valandoms iki R.Muellerio ataskaitos paskelbimo, išreiškė nepasitenkinimą dėl „visų laikų didžiausios politinės apgaulės“.

„Visų laikų Didžiausia Politinė Apgaulė! Nusikaltimus įvykdė Sukčiuvienė, Susitepę Farai ir DNC (Demokratų nacionalinis komitetas)/Demokratai“, – parašė prezidentas socialiniame tinkle „Twitter“.

„Sukčiuviene“ D.Trumpas vadina savo varžovę prezidento rinkimuose Hillary Clinton, o frazė „susitepę farai“ buvo skirta minėtą tyrimą atlikusio R. Muellerio bendradarbiams.

400 puslapių redaguota ataskaita, kuri ketvirtadienį iki vidurdienio Vašingtono (19 val. Lietuvos) laiku turėtų būti perduota Kongresui ir po to paskelbta viešai, gali nulemti, ar demokratai sieks surengti apkaltą prezidentui.

Anksčiau Teisingumo departamentas Kongresui perdavė tik laišką su svarbiausiomis R.Muellerio tyrimo išvadomis.

Ataskaitos redagavimas buvo pradėtas kovo pabaigoje.

Kovą R.Muellerio grupė baigė rengti ataskaitą dėl numanomo Rusijos kišimosi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus ir perdavė ją W. Barrui. Šis laiške Kongresui nurodė, kad tyrimo metu „nebuvo nustatyta, kad D.Trumpo rinkimų komandos nariai buvo slapta susimokę ar koordinavo savo veiksmus su Rusijos vyriausybe“.

Daugelis Demokratų partijos narių neslėpė pasipiktinimo, kad ataskaita nebuvo iškart paskelbta, ir reikalavo nedelsiant tai padaryti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nancy Pelosi
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nancy Pelosi

Atstovų Rūmų pirmininkė ir įtakingiausia demokratų politikė Nancy Pelosi generalinio prokuroro parengtą keturių puslapių išvadų santrauką pavadino „akiplėšiška“ ir sakė, kad demokratai turėtų susipažinti su visa R.Muellerio ataskaita ir patys padaryti išvadas.

D.Trumpas neprieštaravo, kad būtų paviešinta visa ataskaita, ir sakė, jog „labai pasitiki“ W. Barru, todėl pasirengęs pritarti bet kokioms jo iniciatyvoms dėl tolesnio ataskaitos likimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius