Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Protasevičius išsiskyrė su kalėti nuteista S.Sapega ir vedė kitą

Buvęs opozicijos žurnalistas po priverstinio „Ryanair“ lėktuvo nutupdymo Minske sulaikytas ir Aliaksandro Lukašenkos ruporu tapęs Romanas Protasevičius pranešė išsiskyręs su savo širdies drauge Sofija Sapega, kuri neseniai nuteista 6 metams kalėjimo, ir jau vedęs kitą moterį.
Sofia Sapega ir Romanas Protasevičius
Sofia Sapega ir Romanas Protasevičius / AFP/„Scanpix“ nuotr.

R.Protasevičius savo telegram kanale pranešė, kad su S.Sapega jau buvo nusprendęs išsiskirti, kai pernai gegužės 23 dieną skrido „Ryanair“ lėktuvu iš Atėnų į Vilnių, tačiau lėktuvas, Baltarusijai pasinaudojus melagingu pranešimu apie jame esančią bombą, buvo priverstas nusileisti Minske.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Minske nutupdytas „Ryanair“ lėktuvas, kuriuo skrido R.Protasevičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Minske nutupdytas „Ryanair“ lėktuvas, kuriuo skrido R.Protasevičius

Lėktuvui nutūpus Minske, R.Protasevičius ir S.Sapega buvo sulaikyti, pasodinti į kalėjimą bei apkaltinti prieš Baltarusiją valdantį diktatorių Aliaksandrą Lukašenką nukreipta veikla.

R.Protasevičius teigia, kad jo bylą vis dar tiria Baltarusijos tyrimų komitetas, nes esą byla labai didelės apimties. Jis taip pat teigia esantis liudytojas daugiau nei dešimtyje kitų bylų, dažniausiai apklausiamas ne kaip tiesioginis liudytojas, o kaip „ekspertas“.

R.Protasevičius tikisi, kad jo byla bus baigta iki metų pabaigos. Dabar jam esą skirtas namų areštas, tačiau jis gali važinėti į darbą.

R.Protasevičius tikina, kad jį nemaloniai nustebino teismo sprendimas jo buvusią širdies draugę S.Sapegą įkalinti 6 metams. Tačiau tai esą ne taip blogai palyginti su tuo, kad jai grėsė 20 metų kalėjimo bausmė.

Praėjusią savaitę teismo paskirtos bausmės sulaukusi Rusijos pilietė S.Sapega buvo apkaltinta pagal septynis Baudžiamojo kodekso straipsnius. Tarp kaltinimų buvo „socialinės neapykantos kurstymas“ ir „smurtas ar grasinimai“ milicijos atžvilgiu.

R.Protasevičius tvirtina, kad S.Sapega nuteista ne dėl to, kad buvo jo mergina, o už neapykantos kurstymą – už tai, kad administravo telegram kanalą „Juodoji Baltarusijos knyga“. S.Sapega iki sulaikymo Vilniuje studijavo Europos humanitariniame universitete.

R.Protasevičius tikina, kad kai 2020 m. spalio pabaigoje susitiko su S.Sapega viename Vilniaus bare (jo manymu, bare „Alaus biblioteka“), ji jau esą dirbo viena iš šio kanalo moderatorių.

R.Protasevičius tikina, kad net kai netrukus tapo pora, jie dirbo nesikišdami į vienas kito darbo reikalus.

Jo teigimu, 2021 m. gegužę įvykusi kelionė į Atėnus buvo ne tik atostogos, bet ir „ paskutinis bandymas išsaugoti mūsų santykius, nes jie buvo labai sudėtingi ir emocingi“. Jo teigimu, per atostogas situacija nepasikeitė: „todėl nusprendėme, kad grįžę į Vilnių išsiskirsime. Tačiau į Vilnių taip ir nenuvykome“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Romanas Protasevičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Romanas Protasevičius

„Kai lėktuvas jau leidosi Minske, įmečiau telefoną ir nešiojamąjį kompiuterį į Sonios kuprinę, nes supratau, kad ji niekur nebuvo pastebėta, todėl tikriausiai galės prasmukti. Tačiau tai nepadėjo. Sužinojau, kad ji taip pat buvo sulaikyta Minsko centre esančiame policijos pastate, į kurį mane atvežė. Nes pastebėjau ją šoniniu žvilgsniu. Kitą kartą jos nemačiau, bet girdėjau jos balsą KGB areštinės kieme. Taip supratau, kad jai viskas gerai“, – tikino jis.

R.Protasevičius aiškina, kad jis buvo valstybės oponentas ir politinis veikėjas, o S.Sapega esą tiesiogiai veikė prieš saugumo pajėgas.

Buvęs opozicijos veikėjas tikina, kad kai kalinimas buvo pakeistas namų areštu, jis su S.Sapega dar gyveno kartu, bet santykiai nepagerėjo.

„Konfliktams vis aštrėjant, spalio mėnesį mus išskyrė. Nuo to laiko nebepalaikėme jokių tiesioginių kontaktų ir nebendravome, nors retkarčiais bendravau su jos tėvais“, – aiškino jis.

Savo įrašą R.Protasevičius užbaigia pranešimu, kad jau yra vedęs, bet apie savo vedybas žada parašyti kitą kartą.

Nuotr. iš R.Protasevičiaus telegram kanalo/Romano Protasevičiaus vestuvės
Nuotr. iš R.Protasevičiaus telegram kanalo/Romano Protasevičiaus vestuvės

R.Protasevičius buvo režimo taikinys

2019 metais iš Baltarusijos į Lenkiją pabėgęs R.Protasevičius kartu su bendražygiais platformoje „Telegram“ įkūrė baltarusių opozicijos kanalą NEXTA. Šis kanalas daug prisidėjo koordinuojant beprecedenčius protestus po 2020-ųjų rugpjūtį Baltarusijoje įvykusių prezidento rinkimų, kuriuos opozicija ir Vakarų demokratijos laiko suklastotais. To balsavimo nugalėtoju buvo paskelbtas A.Lukašenka, geležiniu kumščiu valdantis šalį jau beveik tris dešimtmečius.

Minsko režimas įtraukė R.Protasevičių į „asmenų, dalyvaujančių teroristinėje veikloje“, sąrašą, taip pat paskelbė kanalą NEXTA „ekstremistiniu“ ir nurodė jį blokuoti.

Po R.Protasevičiaus ir S.Sapegos arešto pasirodė jų abiejų nufilmuoti „prisipažinimai“. Minskas paskelbė vaizdo įrašą, kuriame S.Sapega sakė, kad redagavo „Telegram“ kanalą „Baltarusijos juodoji knyga“, skelbiantį duomenis apie šalies saugumo pajėgas.

Opozicijos šalininkai sako, kad įrašus jie padarė verčiami ir kad tai įprasta režimo taktika kritikams spausti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius