Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

R. Sunako vyriausybė laimėjo parlamento balsavimą dėl Ruandos įstatymo projekto

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) trečiadienį atlaikė svarbų savo lyderystės išbandymą, atremdamas Konservatorių partijos dešiniojo sparno politikų prieštaravimus ir laimėdamas parlamento balsavimą dėl ginčytino plano siųsti migrantus į Ruandą.
UK Parliament / via REUTERS
UK Parliament / via REUTERS

Nuo 2022-ųjų spalio valdžioje esančio R. Sunako politinė ateitis iš dalies priklauso nuo šios schemos, JK ruošiantis šiais metais vyksiantiems visuotiniams rinkimams.

Dešinieji konservatoriai grasino sužlugdyti Ruandos plano įstatymo projektą, tačiau galiausiai atsitraukė ir vyriausybė užtikrintai laimėjo 320 balsais prieš 276.

Tai reiškia, kad R. Sunakas išvengs rimto savo autoriteto susilpnėjimo tuo metu, kai jo susiskaldžiusiai Konservatorių partijai desperatiškai reikia perimti rinkėjų paramą iš pagrindinės opozicinės Leiboristų partijos prieš rinkimus.

Įstatymo projektas yra JK vadovo atsakas į praėjusių metų pabaigoje britų Aukščiausiojo Teismo priimtą sprendimą, kad prieglobsčio prašytojų deportavimas į Kigalį yra neteisėtas pagal tarptautinę teisę.

Priėmus naujausiąjį teisės aktą, teisėjai būtų priversti Ruandą laikyti saugia trečiąja šalimi. Jis taip pat suteiktų JK ministrams įgaliojimus nepaisyti tarptautinių ir Britanijos žmogaus teisių įstatyminių skirsnių.

Nors išrinktuosiuose Bendruomenių Rūmuose buvo įveikta trečioji ir paskutinė kliūtis, kad projektas taptų įstatymu, jį dar turės patvirtinti nerenkami aukštesnieji Lordų Rūmai.

Neigiama visuomenės nuomonė

Vyriausybė neturi daugumos Lordų Rūmuose, kurių nariai tikriausiai kruopščiai išnagrinės pasiūlymus ir pateiks nemažai pakeitimų, todėl Dauningo gatvės laukia dar vienas iššūkis.

Be to, teisės aktas dar gali būti užblokuotas dėl teisinių ginčų, todėl ilgai besitęsiantis procesas, kurį leiboristai praminė „farsu“, dar labiau užsitęstų.

Apklausų bendrovės „Savanta“ politinių tyrimų direktorius Chrisas Hopkinsas (Krisas Hopkinsas) sakė, kad „visuomenės nuomonė apie vyriausybės nekompetenciją imigracijos srityje vis dar giliai įsišaknijusi ir gali pasikeisti tik tada, kai lėktuvai į Ruandą iš tikrųjų pakils“.

„Net ir tokiu atveju Konservatorių partijai prireiks daug daugiau pastangų, kad susigrąžintų pasitikėjimą šiuo klausimu, – sakė jis naujienų agentūrai AFP. – Kol kas viskas, ką jiems pavyko pasiekti, tai įsiutusiems rinkėjams išryškinti savo vidinius nesutarimus.“

Londonas jau sumokėjo Kigaliui 240 mln. svarų sterlingų (280 mln. eurų) nuo tada, kai buvęs ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) 2022-ųjų balandį pirmą kartą paskelbė apie šį planą.

R. Sunakas pažadėjo sumažinti rekordinį teisėtos migracijos lygį ir sustabdyti prieglobsčio prašytojų keliones mažais laiveliais iš Prancūzijos į JK.

Jis tvirtina, kad Ruandos įstatymo projektas yra labai svarbus siekiant atgrasyti migrantus nuo minties keliauti į Jungtinę Karalystę neleistinais maršrutais.

Neprigijusios pataisos

Tačiau dėl šio pasiūlymo valdančiojoje partijoje vėl atsinaujino dešiniųjų ir nuosaikiųjų pažiūrų politikų nesutarimai, kurių nebuvo nuo tada, kai po 2016 metų referendumo dėl išstojimo iš Europos Sąjungos kilo ginčai dėl „Brexito“ įgyvendinimo.

Kelios dešimtys torių įstatymų leidėjų parėmė neprigijusias pataisas, kuriomis buvo siekiama sugriežtinti sistemą, be kita ko, netaikant tarptautinės teisės ir apribojant migrantų teisę apskųsti deportaciją.

Tačiau R. Sunakas atsisakė nusileisti savo partijos maištininkų reikalavimams, nes tai beveik neabejotinai būtų sukėlę nuosaikiųjų pažiūrų torių, teigiančių, kad teisės aktas jau ir taip peržengia priimtinumo ribas, nepasitenkinimą.

Siekdama numalšinti nesutarimus, R. Sunako vyriausybė paskelbė, kad pasamdys naujų teisėjų tūkstančiams papildomų posėdžių, kad bylos teismuose būtų nagrinėjamos greičiau.

Jo už migracijos klausimus atsakingas ministras taip pat užsiminė, kad ministrai turės įgaliojimus priversti valstybės tarnautojus nepaisyti Europos Žmogaus Teisių Teismo paskutinės minutės įsakymų.

R. Sunakas su pasipriešinimu iš savo partijos narių taip pat susidūrė per pirmąjį balsavimą dėl įstatymo projekto gruodį.

Praėjusiais metais mažais laiveliais Lamanšo sąsiaurį perplaukė apie 30 tūkst. prieglobsčio prašytojų. Vien praėjusį savaitgalį bandydami įveikti šią pavojingą kelionę žuvo penki žmonės.

Šimtai žmonių trečiadienį buvo ištraukti iš ledinio vandens ir iškelti į krantą, pietinės pakrantės Doverio uoste matė AFP fotografas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius