Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.T.Erdoganas atmeta partnerystę su ES ir renkasi tik narystę

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas sekmadienį paskelbtame interviu atmeta partnerystės su Europos Sąjunga pasiūlymus ir tvirtina, kad vienintelis pasirinkimas yra visapusiška narystė bloke.
Recepas Tayyipas Erdoganas
Recepas Tayyipas Erdoganas / „Scanpix“/AP nuotr.

Sausio mėnesį priimdamas R.T.Erdoganą Paryžiuje, Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas užsiminė, jog būtų „veidmainystė sakyti“, kad galima padaryti pažangą dėl Turkijos narystės ES, ir pateikė partnerystės idėją.

ES privalo „tesėti savo pažadus“ Turkijai, Italijos laikraščiui „La Stampa“ sakė R.T.Erdoganas. Jis kalbėjo prieš savo 24 valandų vizitą, kuris prasidės Romoje sekmadienį vakare.

„ES blokuoja galimybę derėtis ir užsimena, kad pažangos trūksta dėl mūsų. Taip neteisinga. Kaip ir tai, kad kitos šalys stumia kitokius nei narystė variantus“, – sakė jis ir pridūrė: „Mes norime visapusiškos narystės. Kiti pasirinkimai netenkina.“

Ambicijų įstoti į ES Turkija turi jau penkis dešimtmečius, bet derybos dėl narystės prasidėjo 2005 metų spalį.

Turkijos prezidentas pabrėžė jos „svarbų vaidmenį“ stabdant migrantų srautą į Europą ir užtikrinant šio žemyno „saugumą ir stabilumą“.

Ambicijų įstoti į ES Turkija turi jau penkis dešimtmečius, bet derybos dėl narystės prasidėjo 2005 metų spalį.

Iš reikiamų 35 derybų skyrių buvo atidaryta tik 16, o uždarytas tik vienas. Joks naujas skyrius nebuvo atidarytas nuo 2016 metų birželio.

Turkijos lyderis taip pat gynė neseniai pradėtą turkų karinę operaciją „Alyvmedžio šakelė“ Šiaurės Sirijos Afrino regione, prieš Sirijos kurdų Liaudies apsaugos dalinius (YPG), kuriuos Ankara laiko teroristine organizacija.

„Turkijos ginkluotosios pajėgos Afrine yra ne kovai su ginkluotomis kurdų grupuotėmis. Mums nekyla problemų dėl Sirijos kurdų, mes tik kovojame su teroristais ir turime teisę tai daryti“, – tvirtino R.T.Erdoganas ir pakartojo, kad Turkija nesiekia teritorinių laimėjimų.

Vizito Romoje metu R.T.Erdoganas susitiks su Italijos prezidentu Sergio Mattarella.

R.T.Erdoganas taip pat bus pirmasis per 59 metus Turkijos prezidentas, apsilankęs Vatikane. Ten jis padėkos popiežiui Pranciškui už pareikštą nepritarimą JAV prezidento Donaldo Trumpo sprendimui pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine. Į šį miestą taip pat pretenduoja palestiniečiai.

„Mes abu pritariame status quo ir turime valios jį ginti“, – sakė R.T.Erdoganas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius