Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.T.Erdoganas gina savo diplomatijos vadovą po jo ginčo su Graikijos kolega

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas penktadienį kategoriškai gynė savo užsienio reikalų ministrą, stojusį į neįprastą viešą ginčą su savo Graikijos kolega.
Recepas Tayyipas Erdoganas
Recepas Tayyipas Erdoganas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Graikijos užsienio reikalų ministro Niko Dendijo vizitas Ankaroje netekėtai baigėsi ketvirtadienį, kai jis ir Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu savo baigiamuosiuose pareiškimuose apkaltino vienas kitą diskriminacija ir tarptautinių įstatymų pažeidimais.

„Turkija pažeidė tarptautinius įstatymus ir konvencijas Egėjo jūroje ir rytinėje Viduržemio jūros dalyje“, – pareiškė N.Dendijas savo turkų kolegai.

„Turkija įvykdė 400 (karinių) skrydžių virš Graikijos teritorijos“, – pridūrė jis.

„Jeigu jūs taip stipriai kaltinate mano šalį ir žmones spaudos akivaizdoje, aš turiu į tai atsakyti“, – atkirto M.Cavusoglu.

Ši neįprastai nediplomatiška spaudos konferencija tapo pagrindine Turkijos naujienų programų tema ir užtemdė kaimyninių NATO valstybių bandymus pataisyti savo santykius po metus trukusių nesutarimų.

Tai buvo pirmas abiejų šalių diplomatijos vadovų susitikimas nuo praėjusio rugpjūčio, kai susidūrė turkų ir graikų karo laivai, Turkijai skverbiantis į ginčijamus vandenis rytinėje Viduržemio jūros dalyje.

R.T.Erdoganas pareiškė, kad M.Cavusoglu „negalėjo būti nuolaidesnis“ su N.Dendiju, nes „tai netiktų mūsų šaliai ar žmonėms“.

„Mūsų užsienio reikalų ministras pastatė jį į vietą, reaguodamas į jo elgesį ir požiūrį“, – sakė Turkijos prezidentas žurnalistams po penktadienio maldų Stambule.

Pasak R.T.Erdogano, tą pačią dieną vykęs jo susitikimas su N. Dendiju praėjo „šiltoje atmosferoje“.

N.Dendijas savo derybas su Turkijos lyderiu taip pat pavadino „ypatingomis“.

Praėjusį mėnesį Turkija pranešė, kad N.Dendijas atvyksta tartis dėl Turkijos prezidento susitikimo su Graikijos premjeru Kiriaku Micotakiu.

Tačiau po susitikimo apie jokį viršūnių susitikimą nebuvo pranešta, o šis karštas ministrų apsižodžiavimas išryškino šalių diplomatinius nesutarimus.

Tarp nesutarimus ketvirtadienį sukėlusių klausimų buvo abiejų šalių elgesys su atitinkamomis turkų musulmonų arba graikų ortodoksų bendruomenėmis.

R.T.Erdoganas nesutiko su N.Dendijo sprendimu trečiadienį aplankyti Rytų ortodoksų bažnyčios dvasinį lyderį Stambule.

„Jūs neparodote reikiamo... susirūpinimo mūsų 150 000 (turkų Graikijoje). Jūs skiriate jų vyriausiąjį muftijų, – sakė R.T.Erdoganas. – Mes čia neskiriame patriarcho.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius