-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.T.Erdoganas ir V.Putinas: JAV sprendimas pasitraukti iš Irano susitarimo yra klaidingas

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ir Rusijos vadovas Vladimiras Putinas sutarė, kad pasitraukdamos iš susitarimo dėl Irano branduolinės programos JAV padarė klaidą, vėlyvą ketvirtadienį pranešė vienas šaltinis Turkijos prezidentūroje.
Recepas Tayyipas Erdoganas ir Vladimiras Putinas
Recepas Tayyipas Erdoganas ir Vladimiras Putinas / „Sputnik“ nuotr.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį, nepaisydamas kitų galingų valstybių norų, paskelbė, kad Vašingtonas pasitraukia iš istorinio branduolinio sandorio ir įveda naujas sankcijas Teheranui.

Kalbėdami telefonu R.T.Erdoganas ir V.Putinas ketvirtadienio vakarą pavadino JAV lyderio sprendimą „klaidingu“ ir nurodė, kad susitarimas buvo „diplomatinis laimėjimas, kurį reikėtų saugoti“, sakė minėtas šaltinis.

Kremlius savo pareiškime pranešė, jog abu prezidentai „pabrėžė, kad užtikrinant tarptautinį ir regiono saugumą bei branduolinio ginklo neplatinimo režimą labai svarbu saugoti JCPOA (Bendrąjį išsamių veiksmų planą)".

Abu lyderiai „patvirtino savo pasiryžimą“ ir toliau bendradarbiauti šiuo klausimu su kitomis šalimis, pasirašusiomis susitarimą, pridūrė Kremlius.

Po ilgų derybų Iranas 2015-ųjų liepą sutarė apriboti savo branduolinę programą mainais į griežtų tarptautinių sankcijų atšaukimą.

Be Irano susitarimą pasirašė Vokietija ir penkios nuolatinės JT Saugumo Tarybos narės – Jungtinė Karalystė, Kinija, Prancūzija, Rusija ir JAV.

R.T.Erdoganas taip pat pasveikino pirmadienį prisaikdintą V.Putiną su jo ketvirtos kadencijos prezidento poste pradžia.

Turkija pastaruosius metus glaudžiai bendradarbiavo su Rusija ir Teheranu Sirijos taikos procese, nors Ankara ir Maskva palaiko skirtingas konflikto šalis, o jų santykiai su Iranu kartais būna sudėtingi.

Anot Rusijos laikraščio „Kommersant“, per paskutinius savo trečios kadencijos prezidento poste metus V.Putinas kalbėjo su R.T.Erdoganu 20 kartų – dukart daugiau nei kitų šalių lyderiai.

Turkijos ir JAV santykius sunkina daugybė aplinkybių, įskaitant vieno amerikiečių pastoriaus kalinimą Turkijoje bei Vašingtono paramą Sirijos kurdų kovotų grupuotėms, kurias Ankara laiko teroristais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius