Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.T.Erdoganas: JAV galiausiai pralaimės pasitraukusios iš Irano sutarties

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas trečiadienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos „galiausiai pralaimės“ pasitraukusios iš istorinės Irano branduolines ambicijas pažabojusios sutarties.
Recepas Tayyipas Erdoganas
Recepas Tayyipas Erdoganas / „Scanpix“/AP nuotr.

JAV prezidento Donaldo Trumpo antradienio pranešimas, kad jo šalis atsisako šio susitarimo ir vėl įveda sankcijas Teheranui, privertė Europos galingąsias valstybes imtis kokių nors priemonių 2015 metų sutarčiai išsaugoti.

R.T.Erdoganas interviu televizijai „CNN International“ sakė, jog baiminasi, kad šis D.Trumpo sprendimas nesukeltų naujos krizės regione.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Donaldas Trumpas

„Mums nereikia naujos krizės tame regione“, – sakė jis interviu, kuris visas bus transliuojamas per televiziją trečiadienio vakarą.

Tačiau Turkijos vadovas perspėjo, kad būtent Vašingtonas rizikuoja pralaimėti, jeigu Teheranas įvykdys savo įsipareigojimus ir laikysis sutarties.

„Tada pralaimėjusios bus Jungtinės Valstijos“, – sakė jis.

„Iranas niekada šio susitarimo nestatys į pavojų, o jo laikysis iki pabaigos... aš taip manau. O JAV galiausiai pralaimės“, – patikino R.T.Erdoganas.

Turkijos prezidentas priekaištavo NATO sąjungininkei, kad ji atsisakė sutarties, kurią pasirašė prezidento Baracko Obamos administracija.

R.T.Erdoganas: „Tarptautiniai mechanizmai taip neveikia, – kalbėjo jis. – Tarptautiniai susitarimai ir tarptautinės konvencijos negali būti panaikintos vos panorėjus. Jeigu ant dokumento yra tavo parašas, privalai jį gerbti. Privalai to laikytis.“

„Tarptautiniai mechanizmai taip neveikia, – kalbėjo jis. – Tarptautiniai susitarimai ir tarptautinės konvencijos negali būti panaikintos vos panorėjus. Jeigu ant dokumento yra tavo parašas, privalai jį gerbti. Privalai to laikytis“, – kalbėjo R.T.Erdoganas interviu, kurio ištraukos skelbiamos CNN interneto svetainėje.

Pasak jo, net jeigu JAV galės pasidžiaugti šiuo savo žingsniu dėl išaugsiančių naftos kainų, jis turės neigiamos įtakos pasaulio ekonomikai.

„Dar stipresnį ir skaudesnį smūgį pajus daugelis skurstančių šalių“, – sakė R.T.Erdoganas.

Turkijos ir JAV dvišaliai santykiai yra įtempti. JAV palaiko kurdų kovotojus Sirijoje, kurie, pasak Ankaros, yra susiję su Turkijoje uždrausta Kurdistano darbininkų partija (PKK), be to Turkija yra įkalinusi vieną amerikiečių pastorių.

Nors Ankaros santykiai su Teheranu ne visada buvo sklandūs, tačiau pastaraisiais metais abi šalys bendradarbiauja su Rusija, siekdamos padėti užbaigti konfliktą Sirijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius