-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

R.T.Erdoganas: JAV Jeruzalės klausimu tapo „kraujo liejimo partnerė“

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pirmadienį apkaltino Jungtines Valstijas, kad jos tapo „kraujo liejimo partnerėmis“, Amerikos prezidentui Donaldui Trumpui nusprendus pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine ir išprovokavus smurto pliūpsnį.
Recepas Tayyipas Erdoganas
Recepas Tayyipas Erdoganas: JAV Jeruzalės klausimu tapo „kraujo liejimo partnerė“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

R.T.Erdoganas kategoriškai nepritaria D.Trumpo sprendimui ir siekia mobilizuoti prieš jį islamiškąjį pasaulį. Gruodžio 13-ąją jis Stambule šaukia Islamo bendradarbiavimo organizacijos (OIC), kuriai šiuo metu pirmininkauja Ankara, viršūnių susitikimą.

R.T.Erdoganas, laikantis save palestiniečių reikalo gynėju, sakė, kad musulmonų kova nesibaigs, kol nebus nepriklausomos Palestinos valstybės.

„Jie niekada negalės išvalyti šio kraujo“, – pareiškė jis, sakydamas kalbą Ankaroje.

„Pripažinusios Jeruzalę Izraelio sostine jos (Jungtinės Valstijos) tapo šio kraujo liejimo partnerėmis. Mes nepripažįstame šio sprendimo ir nepripažinsime“, – pridūrė jis.

Turkija puoselėjo dideles viltis dėl santykių valdant D. Trumpui, bet juos temdė ginčai dėl Sirijos konflikto, vienos Niujorke nagrinėjamos bylos, o dabar – dar ir dėl Jeruzalės.

R.T.Erdoganas: „Tie, kas galvoja, kad jiems priklauso Jeruzalė, šiandien neras medžių, už kurių pasislėpti.“

R.T.Erdoganas sakė, kad dabartinis „vandalizmas ir žiaurumas“ Jeruzalėje ilgai netruks. „Tie, kas galvoja, kad jiems priklauso Jeruzalė, šiandien neras medžių, už kurių pasislėpti“, – sakė jis.

D.Trumpo sprendimas dėl Jeruzalės išprovokavo protestus visame islamo pasaulyje ir kruviną smurtą palestiniečių teritorijose.

Pasak Turkijos prezidento, trečiadienį įvyksiantis OIC viršūnių susitikimas Stambule bus persilaužimas šiuo klausimu.

Savaitgalį R.T.Erdoganas ir Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu apsikeitė įžeidimais dėl JAV sprendimo Jeruzalės klausimu. Turkijos lyderis pavadino Izraelį vaikus žudančia „teroristine valstybe“, o B.Netanyahu po kelių valandų, per oficialų vizitą Paryžiuje, pavadino R.T.Erdoganą lyderiu, kuris bombarduoja kurdų kaimų gyventojus ir remia teroristus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu
AFP/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu

Tačiau naujausioje savo kalboje R.T.Erdoganas Izraelio premjero nepaminėjo.

Pernai Turkija ir Izraelis užbaigė ginčą dėl izraeliečių 2010 metais surengto reido turkų laive, mėginusiame prasiveržti į blokuojamą Gazos Ruožą. Per tą incidentą žuvo 10 turkų aktyvistų.

Po to abi šalys plėtė bendradarbiavimą, ypač energetikos sektoriuje, bet R.T.Erdoganas ir toliau dažnai kritikuodavo Izraelio politiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius