Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 08 18 /17:37

R.T.Erdoganas ragina Vokietijos turkus nerinkti krikščionių demokratų, socialdemokratų ir žaliųjų

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas penktadienį paragino Vokietijoje gyvenančius turkus per ateinantį mėnesį vyksiančius parlamento rinkimus nebalsuoti nė už vieną iš kanclerės Angelos Merkel valdančiosios koalicijos partijų arba žaliuosius ir pavadino juos Turkijos priešais.
Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas
Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šie komentarai tikriausiai dar labiau padidins jau anksčiau santykiuose tarp Ankaros ir Berlyno tvyrojusią įtampą. R.T.Erdoganas pareiškė, kad Vokietijos turkai neturėtų balsuoti nei už A.Merkel vadovaujamą Krikščionių demokratų sąjungą (CDU), nei už užsienio reikalų ministro Sigmaro Gabrielio socialdemokratus (SPD), nei už Žaliųjų partiją.

„Raginu visus savo tautiečius Vokietijoje... už juos nebalsuoti. Nei už krikščionis demokratus, nei už SPD, nei už žaliuosius. Visi jie yra Turkijos priešai“, – žurnalistams Stambule sakė R.T.Erdoganas, kurio pasisakymą transliavo televizijos.

Jis apkaltino SPD ir CDU savo rinkimų kampanijoje pradėjus žaidimą „kuo labiau muši Turkiją – tuo daugiau balsų gausi“.

„Jūs turite remti politines partijos, kurios nedemonstruoja priešiškumo Turkijai. Ar tai bus pirmoji partija (sąraše), ar antroji– nesvarbu. Palaikykite jas“, – ragino Turkijos vadovas.

R.T.Erdoganas: „Jūs turite remti politines partijos, kurios nedemonstruoja priešiškumo Turkijai. Ar tai bus pirmoji partija (sąraše), ar antroji– nesvarbu. Palaikykite jas.“

R.T.Erdoganas savo tautiečiams konkrečiai nenurodė, už kurią Vokietijos politinę partiją jie turėtų balsuoti rugsėjo 24-osios rinkimuose į Bundestagą.

„Visiems Vokietijoje gyvenantiems mūsų piliečiams tai dabar yra kova už garbę“, – pridūrė jis.

Pastaraisiais mėnesiais tarp Turkijos ir Vokietijos didėjusi įtampa sukėlė rimtą krizę ilgalaikių istorinių ryšių siejamų NATO sąjungininkių santykiuose.

Vokietija kritikuoja Turkiją už daugybę žmogaus teisių pažeidimų, kai keli Vokietijos piliečiai, tarp jų keli žurnalistai, buvo suimti Ankarai vykdant griežtas priemones po pernai nesėkmingai mėginto karinio perversmo.

Savo ruožtu Ankara kaltina Berlyną kišantis į jos vidaus reikalus ir bandant torpeduoti jos ilgametį siekį tapti Europos Sąjungos nare.

Reaguodamas į R.T.Erdogano pareiškimą, S.Gabrielis penktadienį pasmerkė Turkijos lyderio „kišimąsi“.

„Scanpix“/AP nuotr./Sigmaras Gabrielis
„Scanpix“/AP nuotr./Sigmaras Gabrielis

„Tai precedento neturintis kišimosi į mūsų šalies suverenumą aktas, - diplomatijos vadovas sakė žiniasklaidos grupei „RedaktionsNetzwerk“. – Erdogano kišimasis į Vokietijos rinkimų kampaniją rodo, kad jis nori Vokietijos žmones nuteikti vienus prieš kitus.“

Nors S.Gabrielio socialdemokratai – kurių kandidatas į kanclerius yra buvęs Europos Parlamento vadovas Martinas Schulzas – ir A.Merkel krikščionys demokratai rinkimuose yra aršūs varžovai, valdančiojoje koalicijoje jie puikiai sutaria dėl politikos Turkijos atžvilgiu.

Tuo tarpu žalieji ragina užimti dar griežtesnę poziciją šiuo klausimu. Vienas žaliųjų lyderių turkų kilmės Cemas Ozdemiras yra nuožmus R.T.Erdogano kritikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius