Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 06 24 /2018 06 25

R.T.Erdoganas Turkijos prezidentu perrinktas per pirmąjį turą

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas paskelbė pergalę sekmadienį vykusiuose šalies vadovo ir parlamento rinkimuose.
Recepas Tayyipas Erdoganas
Recepas Tayyipas Erdoganas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

R.T.Erdoganas užsitikrino naują mandatą per pirmąjį prezidento rinkimų ratą, surinkęs daugiau kaip pusę balsų, pirmadienį pranešė nacionalinės rinkimų komisijos vadovas.

„Prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas gavo absoliučią daugumą visų galiojančių balsų“, – žurnalistams Ankaroje sakė Aukščiausiojo rinkimų komiteto (YSK) vadovas Sadi Guvenas. Vis dėlto jis nepateikė daugiau detalių ir skaičių apie sekmadienį vykusį balsavimą.

Valstybinės Anatolijos naujienų agentūros skelbti rezultatai, pagrįsti YSK duomenimis, taip pat rodė, kad R.T.Erdoganas gavo aiškią balsų daugumą.

Suskaičiavus 99 proc. balsalapių R.T.Erdoganas turėjo 52,5 proc., o jo pagrindinis varžovas Muharremas Ince iš sekuliariosios Respublikonų liaudies partijos (CHP) gavo 31,7 proc., sakoma agentūros pranešime

Planuojama, kad galutinius rezultatus YSK paskelbs penktadienį.

Ant kortos sekmadienį vykusiuose rinkimuose buvo pastatyta itin daug. Pagal pernai referendume priimtas Konstitucijos pataisas, naują kadenciją pradėsiantis eiti prezidentas turės didesnes galias.

„Apginsiu jūsų teises“

Turkijos prezidentas rinkimuose susidūrė su agresyvia M.Ince kampanija.

„Tikiuosi geriausio mūsų šaliai“, – atvykęs balsuoti sakė M.Ince, pakvietęs šalininkus praleisti naktį Turkijos rinkimų komisijos būstinėje Ankaroje tam, kad balsų skaičiavimas būtų sąžiningas.

Stambule balsuoti atvykęs su žentu, šalies energetikos ministru, R.T.Erdoganas teigė besitikintis didelio rinkėjų aktyvumo, kuris įrodytų „brandžią Turkijos demokratiją“.

CHP sekmadienį pranešė nustačiusi balsavimo pažeidimų pietrytinėje Sanliurfos provincijoje, nors šalies prezidentas tvirtino didelių problemų nematantis.

„Aš apginsiu jūsų teises. Visi mes norime sąžiningos konkurencijos. Nebijokite ir netikėkite demoralizuojančiais pranešimais“, – po balsavimo sakė M.Ince.

Kai kurie R.T.Erdogano sąjungininkai, įskaitant Azerbaidžano ir Kataro vadovus, paskambino prezidentui pasveikinti jį su pergale.

R.T.Erdogano politika skatino didžiulius pokyčius Turkijoje nuo tada, kai jo islamiškoji partija pirmą kartą laimėjo rinkimus 2002-aisiais, po daugelio metų sekuliariųjų politikų dominavimo. Visgi kritikai kaltina 64-erių prezidentą žmogaus teisių apribojimais ir autokratiniais valdymo metodais.

Nors R.T.Erdoganas dominavo tradicinės Turkijos žiniasklaidos eteryje, M.Ince kampanijos metu į mitingus pritraukė didžiules žmonių minias, įskaitant šeštadienį įvykusią šimtatūkstantinę demonstraciją Stambule.

„Demokratijos ir ateities vardan“

Turkijoje nuo 2016 metų nepavykusio perversmo yra įvesta nepaprastoji padėtis. Po pučo buvo suimti tūkstančiai žmonių, o Turkijos pareigūnų veiksmai ir retorika nulėmė prastesnius šalies santykius su Vakarais.

R.T.Erdoganas ir jo partija nuo atėjimo į valdžią laimėjo keliolika rinkimų, bet dabar balsavimas vyko augant nerimui dėl prastėjančios ekonominės padėties.

Jai smarkiai pakenkė infliacija – Turkijos lira šiais metais prarado 25 proc. savo vertės, lyginant su Jungtinių Valstijų doleriu.

„Į kiekvienus rinkimus aš ateinu turėdamas viltį. Šiais metais aš turiu kur kas daugiau vilties, bet pamatysime“, – sakė Stambule balsavusi Hulya Ozdemiral.

Prokurdiškosios partijos kandidatas S.Demirtasas rinkimų kampaniją organizavo iš kalėjimo kameros, jis buvo įkalintas po 2016 metų nesėkmingo perversmo.

Balsavęs iš kalėjimo šiaurės vakarų Edirnės regione, S.Demirtasas tviteryje parašė: „Linkiu, kad kiekvienas panaudotų savo balsą šalies demokratijos ir ateities vardan.“

Rinkimų dieną gatvėse dirbo daugybė pareigūnų, vien Stambule viešąsias vietas saugojo apie 38 tūkst. policininkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius