-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.T.Erdoganas surengė pirmą vizitą į Saudo Arabiją po J.Khashoggi nužudymo

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ketvirtadienį susitiko su Saudo Arabijos sosto įpėdiniu aptarti dvišalių santykių plėtros per savo pirmąjį vizitą karalystėje po to, kai žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymas 2018 metais įvarė pleištą didžiųjų sunitiškų valstybių.
R.T.Erdoganas ir M.bin Salmanas
R.T.Erdoganas ir M.bin Salmanas / „Scanpix“/AP nuotr.

Saudo Arabijos valstybinė naujienų agentūra SPA paskelbė nuotraukų, kuriose Turkijos prezidentas matomas apsikabinęs su sosto įpėdiniu princu Mohammedu bin Salmanu – karalystės de facto vadovu, kuris, kaip nustatė JAV žvalgybos pareigūnai, pritarė sąmokslui nužudyti Rijado kritiką J.Khashoggi. Pats Rijadas tai kategoriškai neigia.

R.T.Erdoganas ir M.bin Salmanas „apžvelgė Saudo Arabijos ir Turkijos santykius ir būdus juos plėtoti visose srityse“, nurodė SPA.

Turkijos valstybinės žiniasklaidos paskelbtose nuotraukose taip pat matyti drauge sėdintys R.T.Erdoganas ir Saudo Arabijos sosto įpėdinio tėvas, karalius Salmanas.

Šis R.T.Erdogano vizitas surengtas Ankarai desperatiškai siekiant pritraukti investicijų, kurios padėtų jai išbristi iš ekonomikos krizės, paskatintos Turkijos liros nuvertėjimo ir didžiulės infliacijos.

Prieš skrydį iš Stambulo į antrąjį pagal dydį Saudo Arabijos miestą Džidą, kur kai kurios gatvės buvo papuoštos abiejų šalių vėliavomis, R.T.Erdoganas sakė, jog tikisi „pradėti naują dvišalių santykių erą“.

„Manome, kad glaudesnis bendradarbiavimas gynybos ir finansų srityse atitinka mūsų abipusius interesus“, – sakė R.T.Erdoganas.

59-erių žurnalistas J.Khashoggi buvo nužudytas Saudo Arabijos konsulate Stambule 2018 metų spalio 2 dieną. Pasak JAV ir Turkijos pareigūnų, J.Khashoggi buvo pasmaugtas, o jo kūnas supjaustytas pjūklu. Jo palaikai taip ir nebuvo surasti.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Jamalas Khashoggi
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Jamalas Khashoggi

Saudo Arabijos agentų įvykdyta šiurpi žmogžudystė sutepė M.bin Salmano reputaciją, taip pat paaštrino regioninę priešpriešą tarp Ankaros ir Rijado.

Turkija papiktino Saudo Arabiją atkakliai tirdama JAV dienraščio „The Washington Post“ skiltininko nužudymą, kurį įvykdyti, pasak R.T.Erdogano, buvo liepta „aukščiausiuose“ karalystės valdžios sluoksniuose.

Atsakydama Saudo Arabija ėmėsi neoficialiai daryti spaudimą Turkijos ekonomikai, boikotuodama importą iš šios šalies.

Tačiau dvišalė prekyba pamažu auga, o sausį R.T.Erdoganas paskelbė, kad planuoja vizitą į Rijadą.

Anksčiau šį mėnesį Stambulo teismas nusprendė sustabdyti už akių teisiamų 26 Saudo Arabijos piliečių, siejamų su J.Khashoggi nužudymu, bylos nagrinėjimą ir perduoti šią bylą Rijadui.

Šis sprendimas papiktino žmogaus teisių gynėjus ir J.Khashoggi sužadėtinę Hatice Cengiz, kuri pareiškė, kad jį skųs aukštesnės instancijos teismui.

Reabilitavimas?

J.Khashoggi nužudymo šešėlis tebetemdo Saudo Arabijos reputaciją, ypač Jungtinėse Valstijose.

Karalystės pareigūnai, siekiantys užversti šį tamsų puslapį, R.T.Erdogano vizitą vertins kaip svarbų laimėjimą, sakė Saudo Arabijos politikos analitikas Ali Shihabi.

„Žinoma, tai yra reabilitavimas, – sakė A.Shihabi. – R.T.Erdoganas buvo izoliuotas ir sumokėjo didelę ekonominę kainą – patyrė didžiulių ekonominių nuostolių dėl ekonominio ir kelionių boikoto, todėl jis ir atvyksta į Saudo Arabiją.“

A.Shihabi pridūrė, kad naudos turės abi šalys, nes R.T.Erdoganui „reikia prekybos ir turizmo srautų iš Saudo Arabijos, o Saudo Arabija norėtų, kad R.T.Erdoganas būtų jos pusėje sprendžiant įvairius regioninius klausimus, ir gali būti pasirengusi pirkti ginklų iš Turkijos“.

„Scanpix“/AP nuotr./Recepas Tayyipas Erdoganas
„Scanpix“/AP nuotr./Recepas Tayyipas Erdoganas

Apie Turkijos prezidento vizito darbotvarkę buvo paskelbta nedaug detalių, o nepriklausomai žiniasklaidai nebuvo sudarytos sąlygos nušviesti šią kelionę.

Vienas turkų pareigūnas anksčiau naujienų agentūrai AFP sakė, kad R.T.Erdoganas per vizitą greičiausiai nepadarys jokio oficialaus pareiškimo.

Ekonominiai interesai yra „pagrindinis, svarbiausias R.T.Erdogano vizito akstinas“, sakė analitinio centro „International Crisis Group“ (ICG) Artimųjų Rytų ekspertė Dina Esfandiary.

„Atrodo, kad Turkija pamiršo J.Khashoggi, ir esu tikra, kad Saudo Arabija tai vertina“, – sakė ji.

„Esu tikra, kad bus pareikšta, jog atėjo laikas taisyti padėtį, galbūt plėtoti ekonominius ryšius ir prekybą, su Saudo Arabijos pagalba paskatinti Turkijos ekonomikos atsigavimą“, – pridūrė D.Esfandiary.

Metinė infliacija Turkijoje perkopė 60 proc., o žiemą kilusi gatvių protestų banga sumažino R.T.Erdogano populiarumą prieš kitų metų rinkimus.

R.T.Erdoganas dabar ieško paramos iš energijos išteklių turtingų Persijos įlankos regiono valstybių, su kuriomis nesutarė dešimtmetį po Arabų pavasario sukilimų.

Vasarį prezidentas surengė pirmą per beveik dešimtmetį vizitą į Jungtinius Arabų Emyratus, kur kvietė turtingus verslo lyderius investuoti Turkijoje.

Pastarąjį kartą Saudo Arabijoje R.T.Erdoganas lankėsi 2017 metais. Per tą vizitą jis bandė padėti išspręsti Saudo Arabijos ir kitų Persijos įlankos regiono valstybių ginčą su Kataru. Doha yra viena artimiausių Ankaros sąjungininkių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius