Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.T.Erdoganas vėl vilioja Vokietijos turkus: Kelne atidarys didžiulę mečetę

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas jau seniai viliasi tiesiogiai pabendrauti su turkų bendruomene Vokietijoje. Panašu, kad per artėjantį valstybinį vizitą šioje šalyje jo viltis išsipildys, nors kai kurie tautiečiai Vokietijoje būsimą viešnagę vadina „išdavikiška“, skelbia „Deutsche Welle“.
Recepas Tayyipas Erdoganas
Recepas Tayyipas Erdoganas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Turkų islamiška organizacija DITIB šią savaitę patvirtino, kad būtent R.T.Erdoganas oficialiai atidarys naują mečetę vakariniame Kelno didmiestyje. Turkijos prezidentas ten apsilankys baigdamas valstybinį vizitą Vokietijoje – ten jis viešės rugsėjo 28-29 dienomis.

Per dvi dienas R.T.Erdoganas susitiks su Vokietijos kanclere Angela Merkel, taip pat – šalies prezidentu Franku-Walteriu Steinmeieriu, kuris svečio garbei surengs valstybinį banketą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./30 tūkstančių R.T.Erdogano rėmėjų per renginį Kelne
AFP/„Scanpix“ nuotr./30 tūkstančių R.T.Erdogano rėmėjų per renginį Kelne

Vis dėlto naujienų agentūros dpa šaltiniai atskleidė, kad Turkijos lyderis bene labiausiai tikėjosi susitikti su Vokietijos turkų bendruomenės atstovais – arba Berlyne, arba Kelne.

Centrinė Kelno mečetė, kurioje gali melstis 1,1 tūkst. žmonių, yra didžiausia Europoje, neskaitant Turkijos.

Pernai R.T.Erdoganui ir kitiems Turkijos lyderiams Vokietija neleido organizuoti kampanijos renginių prieš svarbius rinkimus Turkijoje.

Dabar R.T.Erdoganas, regis, pasieks savo – atidarys mečetę Kelne. Centrinė Kelno mečetė, kurioje gali melstis 1,1 tūkst. žmonių, yra didžiausia Europoje, neskaitant Turkijos.

2009 metais kilti pradėjusioje mečetėje prieš metus jau melstasi, tačiau oficialiai ji dar neatidaryta. Ją statant kilo nesklandumų dėl defektų, be to, kilo nesutarimų su architektu. Mečetė įsikūrusi Kelno Ėrenfeldo rajone, kur gyvena dauguma miesto turkų.

„Scanpix“/AP nuotr./Kelno centrinė mečetė oficialiai dar neatidaryta
„Scanpix“/AP nuotr./Kelno centrinė mečetė oficialiai dar neatidaryta

Kelno centrinę mečetę valdo organizacija DITIB, kuri taip pat kontroliuoja dar daugiau nei 900 mečečių Vokietijoje ir yra siejama su Turkijos vyriausybe.

Kai kurie DITIB imamai – islamo dvasininkai – yra sulaukę kaltinimų dėl tariamo R.T.Erdogano oponentų Vokietijoje šnipinėjimo.

Sprendimą apskritai įsileisti R.T.Erdoganą į Vokietiją smerkia žurnalistas, Vokietijos turkas Denizas Yücelis. „Die Welt“ korespondento, kuris Turkijoje buvo metus kalinamas, nuomone, Turkijos prezidento vizitas yra „išdavystė“.

„Scanpix“/AP nuotr./Denizą Yucelį palaikantis plakatas
„Scanpix“/AP nuotr./Denizą Yucelį palaikantis plakatas

„Atrodo, kad Vokietijos vyriausybė ruošiasi išduoti visus tuos turkus Turkijoje, kurie trokšta gyventi laisvoje, demokratiškoje ir pasaulietiškoje visuomenėje, – teigė D.Yücelis. – Steinmeieris savajame bankete priims nusikaltėlį.“

Kritikos vyriausybei dėl R.T.Erdogano vizito organizavimo pažėrė ir Vokietijos politikai bei didelė šalyje gyvenančių kurdų bendruomenė.

Vokietijos ir Turkijos santykiai pablogėjo pastaraisiais metais, ypač po to, kai Ankara po nepavykusio perversmo 2016 metų liepą areštavo dešimtis tūkstančių žmonių. Šiemet abi pusės deda pastangas atitirpinti ledus dvišaliuose ryšiuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius