-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Tillersonas: „Metas atskirti vertybes nuo politikos“

JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas trečiadienį Valstybės departamente teigė, kad Donaldo Trumpo „Pirmiausia Amerika“ požiūris reiškia, jog reikės atskirti JAV užsienio politiką nuo tokių vertybių kaip žmogaus teisės bei laisvės.
Rexas Tillersonas
R.Tillersonas: metas atskirti vertybes nuo politikos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Manau, kad labai svarbu, jog visi suprastume skirtumą tarp politikos ir vertybių. Mūsų vertybės yra laisvė, žmogaus orumas, tai, kaip elgiamasi su žmonėmis. Tačiau tai nėra mūsų politika“, – sakė valstybės sekretorius.

„Jei pernelyg daug jėgų skirsime tiems, kurie nori priimti mūsų vertybes, greičiausiai negalėsime pasiekti savo nacionalinio saugumo tikslų“, – sakė R.Tillersonas. Valstybės sekretorius teigė, kad tokiu atveju iškiltų kliūčių JAV nacionalinio saugumo ir ekonomikos interesams.

R.Tillersonas pabrėžė, kad tai nereiškia, „jog vertybės bus paliktos nuošalyje“. Valstybės sekretorius tikino, kad keičiantis politikai, „mūsų vertybės nesikeičia“.

R.Tillersonu komentarais buvę Valstybės departamento pareigūnai nebuvo patenkinti.

X03715/Tomas Malinowskis
X03715/Tomas Malinowskis

„Tai yra labiausiai nenuovoki sekretoriaus kalba mano gyvenime. Jis nenutuokia, kas įvyko praeityje, kaip po Šaltojo karo pasikeitė JAV užsienio politika. Jis nė nenutuokia, ko iš JAV tikisi pasaulis, įskaitant tai, kad mes giname universalias vertybes ir normas. Jis nesupranta, ką jo vadovaujami žmonės turėtų daryti, todėl dabar daroma žala jų misijai ir moralei“, – sakė Tomas Malinowskis.

„Ši kalba buvo tarsi medicinos nestudijavusio chirurgo patarimas, kad galūnių pašalinimas būtų naudingas sveikatais“, – pridėjo jis.

Tuo tarpu buvęs departamento atstovas spaudai Johnas Kirby „Twitter“ rašė: „Interesų nuo vertybių atskyrimas užsienio politikoje yra tarsi bandymas pasodinti skintas gėles.“

Pasakė ne viską

R.Tillersonas susilaikė nuo komentarų bene labiausiai Valstybės departamento darbuotojus jaudinančiu klausimu. Anksčiau valstybės sekretorius buvo užsiminęs apie planus panaikinti maždaug 2300 darbo vietų ir departamento biudžetą sumažinti maždaug ketvirtadaliu.

Anksčiau valstybės sekretorius buvo užsiminęs apie planus panaikinti maždaug 2300 darbo vietų ir departamento biudžetą sumažinti maždaug ketvirtadaliu.

Kalbėdamas apie Rusiją valstybės sekretorius sakė, kad „dvi galingiausios branduolinio ginklo valstybės negali palaikyti tokių prastų santykių“. Jo teigimu, šiuo metu bandoma gerinti santykius tarp šalių tam, kad ateityje būtų galima sutarti daugybe klausimų – nuo ginkluotės iki karo Ukrainoje.

Valstybės sekretorius tikino paruošęs naujas sankcijas Šiaurės Korėjai. Jis teigė, kad JAV yra pasiruošusios imtis veiksmų prieš tas šalis, kurios vykdo prekybą su Pchenjanu. R.Tillersonas sakė norintis naujai pažvelgti į santykius su Kinija. Kitą mėnesį jis megs diplomatinį ir saugumo dialogą su Kinijos pareigūnais.

Vienu didžiausių užsienio politkos iššūkiu jis įvardino Šiaurės Korėją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius