Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R. Vilpišauskas: J.-C. Junckerio atstatydinimą nulems didžiausia EP partija

Išaiškėjusi situacija dėl mokestinių lengvatų Liuksemburge kelia klausimą, ar iš posto bus atstatydintas Europos Komisijos (EK) pirmininkas Jeanas-Claude‘as Junckeris. Politologo Ramūno Vilpišausko teigimu, galutinį sprendimą nulems didžiausia Europos Parlamento (EP) partija.
Jean'as Claude'as Junckeris
Europos komisijos pirmininkas Jean'as Claude'as Junckeris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Savo ruožtu žurnalistas Algirdas Acus pabrėžia, kad tai ne tik Europos Sąjungos (ES) problema.

„Jeigu pažiūrėtume į JAV, iš 500 daugiausia uždirbančių bendrovių, 170 turėjo kažkokį filialą Liuksemburge ir fiksavo pelnus šioje šalyje. Išeina, kad maždaug kas trečia amerikiečių bendrovė irgi kažką tokio, galime įtarti, darė Liuksemburge“, – LRT Radijo laidoje „60 minučių“ sakė A. Acus.

Apie lengvatas buvo žinoma penkerius metus

Anot A. Acaus, mokesčių lengvatų susitarimai Liuksemburge yra įmanomi, todėl pačioje šalyje į situaciją nėra reaguojama išskirtinai. Be to, A. Acaus teigimu, ši informacija nėra visiškai nauja.

„Tyrimas nebuvo padarytas per naktį. Jie [Tarptautinės tiriamosios žurnalistikos konsorciumo žurnalistai – LRT.lt] ties tuo dirbo kelerius metus. Iš tikrųjų pirmuosius pareiškimus, kad Liuksemburgas daro specialius susitarimus BBC buvo pranešusi 2012-aisiais“, – sakė pašnekovas.

Įprastas pelno mokestis Liuksemburge siekia beveik 30 proc., bet buvo siekiama sudaryti palankias sąlygas konkrečioms bendrovėms.

Jis pridėjo, kad apie tai buvo žinoma pastaruosius penkerius metus. Nauja yra tai, kokiu mastu buvo vykdomi susitarimai ir kiek daug prie to prisidėjo pati Liuksemburgo vyriausybė. Pasak žurnalisto, įprastas pelno mokestis Liuksemburge siekia beveik 30 proc., bet buvo siekiama sudaryti palankias sąlygas konkrečioms bendrovėms.

„Liuksemburgas labai aktyviai bandė konkrečiai susitarti su bendrovėmis, suplanuoti mokesčius. Kaimynes labiausiai, man atrodo, įskaudino toks elgesys, kuris, negana to, dar buvo slaptas“, – savo nuomonę dėstė A. Acus.

R. Vilpišauskas: paaiškėjimo priežastys gali būti paprastos

R. Vilpišauskas svarstė, kad skandalas galėjo įsiplieksti dėl labai paprastų priežasčių. Pavyzdžiui, tyrimą vykdę žurnalistai galiausiai surinko pakankamą kiekį informacijos ir visą ją paviešino. R. Vilpišausko nuomone, prisidėti galėjo ir bendra ekonominė situacija, neaiški padėtis daugelyje euro zonos šalių ir krizės metu pradėtos taupumo priemonės.

„Ne tik Liuksemburgas yra viena iš tų šalių. Komisija taip pat pradėjusi tyrimus ir dėl Nyderlandų, ir Airijos. Žmonės jautriau reaguoja dėl to, kad nuo krizės pradžios nemažai jų patys patyrė, kad reikia taupyti, mažiau išlaidauti, sąžiningai mokėti mokesčius. Šios temos yra įgavusios didesnį jautrumą. Žinoma, politiškai tai tampa aktualiau“, – aiškino profesorius.

Sutartis buvo sudariusios 170 JAV bendrovių

Ar paviešintos galimai nelegalios mokesčių  schemos gali iš posto išversti J.-C. Junckerį, R. Vilpišauskas tiksliai atsakyt nesiryžo. Pasak jo, tai prognozuoti kol kas yra labai sudėtinga. Esą pagrindinis klausimas šiuo atveju yra, kaip EK gali atlikti tyrimą, kai jai vadovauja buvęs Liuksemburgo premjeras, nors šis ir tikina nesikišiantis.

Galutinis sprendimas, profesoriaus nuomone, priklauso nuo to, ar prie atstatydinimo iniciatyvos prisidės didžiausia EP frakcija. R. Vilpišauskas priminė, kad būtent dėl šios partijos ir buvo apsistota ties J.-C. Junckerio kandidatūra į EK vadovus.

„Jeigu pažiūrėtume į JAV, iš 500 daugiausia uždirbančių bendrovių, 170 turėjo kažkokį filialą Liuksemburge ir fiksavo pelnus šioje šalyje. Išeina, kad maždaug kas trečia amerikiečių bendrovė irgi kažką, galime įtarti, darė Liuksemburge“, – atkreipė dėmesį A. Acus.


Pašnekovas teigė kol kas nepastebėjęs, kad Europos liaudies partija būtų linkusi svarstyti atstatydinimo klausimą. Tačiau pridėjo, kad tai sukeltų nemažą sumaištį.

„Pridėjus krizes, vykstančius konfliktus tiek Rytų, tiek Pietų kaimynystėje ir tebetvyrantį neaiškumą dėl ES ekonomikos augimo, institucinė krizė, daugelio manymu, gali būti žalinga ES. Turbūt tai taip pat bus vertinama“, – apie atstatydinimo galimybes kalbėjo R. Vilpišauskas.

Savo ruožtu A. Acus akcentavo, kad iškilusi problema aktuali ne tik ES, nes susitarimuose dalyvavo ir kitos valstybės, pavyzdžiui, Jungtinės Amerikos Valstijos.

„Jeigu pažiūrėtume į JAV, iš 500 daugiausia uždirbančių bendrovių, 170 turėjo kažkokį filialą Liuksemburge ir fiksavo pelnus šioje šalyje. Išeina, kad maždaug kas trečia amerikiečių bendrovė irgi kažką, galime įtarti, darė Liuksemburge“, – atkreipė dėmesį A. Acus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius