Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Radikalių pažiūrų britų pamokslininkas Abu Hamza išduotas Jungtinėms Valstijoms

Radikalių pažiūrų islamistų pamokslininkas Abu Hamza ir dar keturi įtariami teroristai buvo išduoti Vašingtonui ir šeštadienį išskraidinti iš Didžiosios Britanijos į Jungtines Valstijas.
Abu Hamza (2003 m.)
Abu Hamza (2003 m.) / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Teismui atmetus jų paskutinį bandymą blokuoti ekstradiciją, pagaliau pasibaigė daugiau kaip dešimtmetį Britanijos ir Europos teismuose trukusi teisinė saga. Egipte gimęs buvęs imamas buvo išvežtas iš kalėjimo ir išskraidintas iš karinių oro pajėgų bazės.

Du Londono aukštesniojo teismo teisėjai atmetė penkių minimų asmenų prašymus jų neišduoti, o jau po kelių valandų įtariamieji buvo įsodinti į lėktuvus.

54 metų Abu Hamza, kuris vietoje dešinės rankos turi kablį, neįtikino teisėjų, kad jo išdavimą reiktų blokuoti dėl medicininių testų, kurie turi būti atlikti dėl jo depresijos.

Abu Hamza ir kiti įtariamieji – Khaledas al Fawwazas, Syedas Tahla Ahsanas, Adelis Abdulas Bary ir Babaras Ahmadas – buvo išskraidinti iš Mildenholo karinių oro pajėgų bazės Rytų Anglijoje.

Kaip ir likusiai visuomenės daliai, man jau bloga nuo žmonių, kurie atvyksta čia, grasina mūsų šaliai, kurie gyvena mokesčių mokėtojų sąskaita ir kurių mes negalime atsikratyti, – pareiškė Davidas Cameronas.

Du Jungtinių Valstijų pateikti lėktuvai pakilo penktadienį prieš pat vidurnaktį (šeštadienį 2 val. Lietuvos) laiku, pranešė Skotlandjardas.

Tarp Abu Hamzai Jungtinėse Valstijose pateiktų kaltinimų yra kaltinimas įsteigus „al Qaeda“ stiliaus kovotojų mokymo stovyklą Oregono valstijoje ir kaltinimas dalyvavus 1998 metais Jemene pagrobiant 16 įkaitų.

Buvęs Londono Finsburio parko mečetės imamas Abu Hamza 2006 metais Didžiosios Britanijos teismo sprendimu už kurstymą žudyti buvo nuteistas kalėti septynerius metus.

Britanija po Abu Hamzos bylos iš naujo svarsto ekstradicijos įstatymus

Britų vyriausybė bandys paspartinti ekstradicijos procesus po aštuonerius metus trukusios teisinės kovos dėl Abu Hamzos išsiuntimo į Jungtines Valstijas, šeštadienį sakė ministras pirmininkas Davidas Cameronas.

„Esu visiškai patenkintas, kad Abu Hamzos nebėra šalyje“, – sakė D.Cameronas.

„Kaip ir likusiai visuomenės daliai, man jau bloga nuo žmonių, kurie atvyksta čia, grasina mūsų šaliai, kurie gyvena mokesčių mokėtojų sąskaita ir kurių mes negalime atsikratyti“, – sakė jis.

JAV išduoti Abu Hamzą pirmą kartą paprašė 2004 metais. 2008-aisiais šis prašymas buvo patenkintas, bet paskui byla dar ketverius metus praleido Europos Žmogaus Teisių Teisme.

Pasak D.Camerono, britų vyriausybė privalo išmokti visas šios sagos pamokas.

„Kaip sutrukdysime šiems žmonėms atvykti? Kaip greičiau jais atsikratysime? Kaip užtikrinsime, kad jų taip ilgai nebūtų mokesčių mokėtojų sąskaita?“ – klausė ministras pirmininkas.

Vidaus reikalų sekretorė Theresa May kalbėjo panašiai. „Teisinga pažvelgti į šį procesą. Visa tai erzina, manau visi yra susierzinę dėl to, kiek laiko prireikė šiems konkretiems asmenims išduoti“, – sakė ji BBC radijui.

„Rimtai išnagrinėsime visą šį procesą ir aiškinsimės, ar ne per daug šiuose procese yra etapų. Manau, mums reikia padaryti kai kuriuos pakeitimus“, – pridūrė ji.

VIDEO: Accused UK terrorist extradited to U.S.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius