-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Radioaktyvaus vandens nuotėkis Fukušimos-1 atominėje elektrinėje nesustabdytas

Avariją patyrusios Fukušimos-1 atominės elektrinės operatorius nenustatė, iš kurios vietos antrojo reaktoriaus patalpoje nuteka radioaktyvus vanduo, pranešė Japonijos televizija NHK, remdamasi bendrovės „Tokyo Electric Power Co.“ (TEPCO) informacija.
Fukušimos-1 atominė elektrinė
Fukušimos-1 atominė elektrinė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„TEPCO duomenimis, vandens lygis antrojo reaktoriaus betoniniame tunelyje pakilo 10 centimetrų po to, kai trečiadienį buvo nustatytas nuotėkis į vandenyną“, – nurodo NHK.

Bendrovė tvirtina, kad nuo vandens paviršiaus iki tunelio krašto šeštadienį 7 val. ryto (vietos laiku) buvo 94 centimetrų tarpas; tai rodo, kad radioaktyvaus vandens nutekėjimo į vandenyną galimybę dėl tunelio perpildymo reikia atmesti.

Tuo pačiu metu bendrovė tebeleidžia į vandenyną mažai radioaktyvų vandenį, kad būtų erdvės labiau radioaktyviam vandeniui. TEPCO duomenimis, į vandenyną išleista apie 7,7 tūkst. tonų mažai radioaktyvaus vandens, o iki šeštadienio vakaro gali būti išleista dar apie 800 tonų.

Atskirai atliekama azoto pumpavimo į pirmąjį reaktorių operacija – norima padidinti azoto koncentraciją nuo 98 iki 99,8 procento.

Kovo 11-ąją Japoniją sukrėtęs 9 magnitudžių žemės drebėjimas sukėlė didžiulį cunamį; atsirado problemų šio regiono atominėse elektrinėse – ypač Fukušimos-1 elektrinėje Mijagio prefektūroje. Sutrikus aušinamojo vandens tiekimui, čia kilo gaisrų, buvo sprogimų. Jonizuojanti spinduliuotė pateko į atmosferą ir vandenį. Aplinkoje padaugėjo radioaktyvaus jodo.

Į Japoniją atvyko specialus JAV jūrų pėstininkų dalinys, apmokytas gelbėti žmones per chemines, biologines arba branduolines krizes.Naktį iš balandžio 7-osios į 8-ąją prie Japonijos krantų įvyko 7,4 magnitudžių žemės drebėjimas. Paskutiniais duomenimis, žuvo keturi žmonės. Kai kur dingo elektra, kilo gaisrų, nutekėjo dujos. Laikinai sutriko elektros tiekimas į Higašidorio elektrinės Aomorio prefektūroje pirmąjį reaktorių. Aušinimui teko įjungti atsarginį generatorių.

JAV jūrų pėstininkų dalinys pasiruošęs suteikti pagalbą branduolinės krizės apimtai Japonijai

Specialus JAV jūrų pėstininkų dalinys, apmokytas gelbėti žmones per chemines, biologines arba branduolines krizes, sako esantis pasiruošęs suteikti pagalbą Japonijoje avarijos ištiktoje Fukušimos-1 atominėje elektrinėje, jei prireiktų.

Šis 145 jūrų pėstininkų dalinys praeitą savaitę atskridęs į Japoniją iš JAV, šeštadienį surengė bendras pratybas su japonų kariuomenės specialistais vienoje Jungtinių Valstijų oro pajėgų bazėje, esančioje į vakarus nuo Tokijo.

Specialusis jūrų pėstininkų dalinys užsienyje dislokuojamas pirmą kartą, tačiau jo nariai sako, kad šis sprendimas nereiškia, jog padidėjo Vašingtono nerimas dėl padėties Fukušimoje-1.

Amerikiečiai jūrų pėstininkai padeda ir pataria Japonijos kariškiams, tačiau neplanuoja vykti į šiaurę arčiau atominės elektrinės. Šios misijos vadas majoras Mike'as Johnsonas sakė: „Esame čia, kad spręstume sudėtingas problemas, jeigu būtume pakviesti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius