-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Radoslawas Sikorskis: Vladimiras Putinas Vakarus laiko savo priešu

Lenkijos premjerą Donaldą Tuską išrinkus naujuoju Europos Vadovų Tarybos pirmininku, šios šalies užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis interviu „Gazeta Wyborcza“ teigė neapgailestaujantis, kad jis netapo ES diplomatijos vadovu, nes esą Lenkija vis tiek pasiekė maksimalų rezultatą. Tačiau iššūkiai dėl Rusijos veiksmų Ukrainoje nesumažėjo ir juos teks priimti tiek D.Tuskui, tiek visai Europai.
Radoslawas Sikorskis
Radoslawas Sikorskis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Paklaustas, ar Rusiją ir Vladimirą Putiną paveiks naujos ES sankcijos, R.Sikorskis neslėpė – priimami sprendimai nėra pakankami, kad V.Putinas vėl pradėtų gerbti Europą. ES paprasčiausiai vėluoja, nes jeigu bent ketvirtadalis dabartinių sankcijų būtų pritaikyta prieš metus, kai Rusija pradėjo prekybos su Ukraina boikotą, situacija būtų kita.

Tai nėra koks nors mažas konfliktas, kurį galima įšaldyti, kuris išsispręs pats ar kurį galima apeiti. Prezidentas V.Putinas laiko mus – Vakarus, nepaisant visų geriausių intencijų, priešininkais ir varžovais. Turime pagaliau tai suprasti, – kalbėjo R.Sikorskis.

Tai, kad vieną dieną Vokietijos kanclerė Angela Merkel kalbasi su V.Putinu apie ugnies nutraukimą, o kitą – rusiški tankai peržengia Ukrainos sieną, R.Sikorskiui atrodo išties nuvilianti situacija. „Vokietija ėmėsi atsakomybės kalbėtis su prezidentu V.Putinu, už ką turėtume būti dėkingi kanclerei, bet pasiekimų nematyti. Tai gali reikšti, kad arba pasirinkta formulė netinka, arba nepakankamai stipriai spaudžiama“, – svarstė R.Sikorskis.

Anot Lenkijos užsienio reikalų ministro, Europos Komisija privalės surasti konflikto Ukrainoje sprendimo būdus. „Susidūrėme su iššūkiais artimiausiam dešimtmečiui. Tai nėra koks nors mažas konfliktas, kurį galima įšaldyti, kuris išsispręs pats ar kurį galima apeiti. Prezidentas V.Putinas laiko mus – Vakarus, nepaisant visų geriausių intencijų, priešininkais ir varžovais. Turime pagaliau tai suprasti. Nelaimėsime to nesuvokdami, kad tai yra varžymasis“, – interviu vienam didžiausių Lenkijos dienraščių kalbėjo R.Sikorskis.

Anot ministro, V.Putinas realiai suvokia, kad Ukrainos sėkmė einant europinės demokratijos keliu taptų grėsme putinizmui pačioje Rusijoje.

Ketvirtadienį prasidėsiančiame NATO Viršūnių susitikime Velse taip pat bus kalbama apie karą Ukrainoje. R.Sikorskis neslepia vilties, kad po susitikimo galima bus pasakyti: NATO rytinės pajėgos bus stiprinamos ir Aljansas vėl imsis savo pagrindinės funkcijos – užtikrinti savo narių teritorijų vientisumą.

R.Sikorskis stebisi, kad kai kurios Vakarų valstybės labai atsargiai vertina galimybes stiprinti NATO pozicijas Rytų Europos šalyse. „Reikia suprasti, kad mes dėl istorinių ir geografinių priežasčių esame jautresni, turime teisę į didesnį nerimą. Vakarai mus laiko savotiška prieštankine mina, todėl gali blaiviau reaguoti. Bandymai europiečius įtikinti mūsų tiesomis kartais yra nuobodūs ir keliantys neviltį“, – sakė Lenkijos užsienio reikalų ministras, pagarsėjęs griežta pozicija dėl Rusijos veiksmų Ukrainoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius