-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Radovanas Karadžičius Hagos karo teisme pradėjo gynybą

Buvęs Bosnijos serbų lyderis Radovanas Karadžičius neigia kaltinimus dėl karo nusikaltimų. Antradienį Hagos karo nusikaltimų teisme tęsiamas vyro bylos nagrinėjimas, skelbia naujienų tarnyba BBC.
Radovanas Karadžičius
Radovanas Karadžičius / AFP/„Scanpix“ nuotr.

R.Karadžičius kaltinamas karo  nusikaltimais žmonijai karo, vykusio 1990-iais, metu. Vienas iš kaltinimų susijęs su Bosnijos serbų karinių pajėgų žudynėmis 1995-ųjų liepą. Vyras taip pat kaltinamas organizavęs 7 000 Bosnijos musulmonų, vyrų ir berniukų, genocidą bei dėl 44 mėnesius trukusios Sarajevo apgulties, kurios metu žuvo 12 000 žmonių. Tai buvo bene didžiausios žudynės Europje nuo antrojo pasaulinio karo pabaigos.

Antradienį teisme prabilo pats R.Karadžičius. Jis gynybą pradėjo sakydamas, jog turėtų būti apdovanotas už visus gerus darbus, kuriuos nuveikė savo valdymo laikotarpiu. Esą jam pavyko sumažinti žmonių kančias. Apie tai BBC pranešė teismo salėje dirbantis naujienų korespondentas Benas Lowingsas. 

R.Karadžičiaus teigimu, aukų skaičius karo metu buvo keturis kartus mažesnis nei skelbiama spaudoje. Taip pat jis minėjo sustabdęs Bosnijos serbų armija, kuomet ji buvo arti pergalės. Vyras gynėsi paisęs taikos susitarimų, gerbęs tarptautinę teisę, kreipęsis humanitarinės pagalbos.

Teisme turėtų pasirodyti pirmasis liudytojas, Andrejus Demurenko, jis buvo Jungtinių Tautų taikos palaikymo pajėgų Sarajeve vadovas. 

67-erių R.Karadžičius slapstėsi kone 13 metų, Belgrado autobuse jis sulaikytas 2008 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius