-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rašytojas Benas Juhadas: „Turime Ukrainai duoti ginklų arba liepti pasiduoti“

Vakarai negali Ukrainai leisti toliau su Rusija kariauti tik savo išgalėmis, o turi jai suteikti visą įmanomą karinę pagalbą, įskaitant NATO pajėgas, o jei to nedaro – turi liepti Ukrainai pasiduoti ir taip palaidoti Vakarų demokratijos sampratą, NATO ir ES. Tokias dvi išeitis iš situacijos Vakarams savo komentare „The New York Times“ brėžia amerikietis rašytojas Benas Judahas.
Piketo akimirka
Piketo akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Knygos „Trapi imperija: kaip iš meilės Vladimirui Putinui sugriuvo Rusija“ autorius rašo, kad nė vienas iš šių kelių nėra lengvas ar geras, tačiau toliau nedaryti nieko nebegalima.
„Ukraina viena šio karo laimėti negali. Vladimiras Putinas aiškiai parodė, kad Raudonoji armija iškart sutriuškins Ukrainos pajėgas, jei šios bandys išlaisvinti Donecką ar Luhanską“, – rašo autorius.

Jis pažymi, kad jokios sankcijos, kokios racionalų politiką jau būtų atgrasiusios nuo karinių veiksmų Ukrainoje, V.Putino neveikia.

Jei mes tikime, kad vieną dieną Ukraina taps ES ir NATO nare, mes turime būti pasiruošę ją apginkluoti. Turime suprasti, kad ES ir NATO plėtros kaina yra karas su Rusija ir jį kariauti.

Todėl Vakarai, jei laiko Ukrainą potencialia būsima ES ir NATO nare, turi būti su ja sąžiningi. Pasak B.Judaho, Ukraina dabar demonstruoja begalinį norą būti kuo arčiau Vakarų, tačiau netrukus šį jausmą gali pakeisti išdavystės nuoskaudos, į valdžią šalyje atvesiančios kraštutinius dešiniuosius. Tuomet B.Judahas Ukrainai prognozuoja jei ne europietiškos Sirijos, tai bent Bosnijos likimą.

„Negalime leisti, kad tai nutiktų. Jei mes tikime, kad vieną dieną Ukraina taps ES ir NATO nare, mes turime būti pasiruošę ją apginkluoti. Turime suprasti, kad ES ir NATO plėtros kaina yra karas su Rusija ir jį kariauti“, – rašo jis.

Jei Vakarai pasirinktų šį kelią, anot autoriaus, jie Ukrainai turi suteikti visą būtiną karinę pagalbą: nuo tonų ginklų, tankų, medikamentų iki NATO pajėgų dislokavimo, jei rusų tankai iš užgrobto Krymo pajudės į žemyninę Ukrainos teritorijos dalį.

Liepti pasiduoti ir pamiršti NATO?

Rašytojas pripažįsta, kad šis kelias labai rizikingas, o Rusijos kariuomenė gali laimėti net ir tokį karą. Todėl, jei Vakarai nėra pasiryžę taip rizikuoti, B.Judahas siūlo ir kitą išeitį – nuo Tarptautinio valiutos fondo paskolų priklausomai Ukrainai Vakarai turėtų liepti pasiduoti ir rytinei šalies daliai leisti tapti dar viena Pietų Osetija.

„Tokiu būdu išsaugotume tūkstančius gyvybių, tačiau Vakarams tai būtų triuškinantis pralaimėjimas. Rusija atsikurtų kaip imperija –  Kremliaus valdoma buvusi Sovietų Sąjunga. Tuo tarpu Vakarai pripažintų, kad Rusija gali įsibrauti ir aneksuoti bet kokią teritoriją vos panorėjusi“, – rašo autorius.

V.Putinas nori sugriauti NATO ir aljanso silpnumo nuojauta jį pastūmėtų eiti toliau. Tai būtų tik laiko klausimas, kad Maskva pasinaudotų Baltijos šalių rusais tam, kad sukurtų naują „įšaldytą konfliktą“.

Be to, Rusija būtų sugriovusi po Šaltojo karo Vakarų nustatytą pasaulio tvarką, o Amerikos priešai – nuo Irano iki Kinijos – tame įžvelgtų galimybę ir pačioms plėsti įtakos sferas.

„Rusija čia nesustotų. V.Putinas nori sugriauti NATO ir aljanso silpnumo nuojauta jį pastūmėtų eiti toliau. Tai būtų tik laiko klausimas, kad Maskva pasinaudotų Baltijos šalių rusais tam, kad sukurtų naują „įšaldytą konfliktą“. Lenkija tuomet būtų priversta elgtis taip, lyg NATO neegzistuotų, ir pati organizuoti savo gynybą kartu su Baltijos šalimis. Gal ji net sukurtų buferinę zoną Vakarų Ukrainoje“, – prognozuoja B.Judahas.

Autorius pažymi, kad nė vienas kelias nėra lengvas, tačiau ragina greičiau priimti sprendimą ir neleisti dėl Vakarų dvejonių žūti tūkstančiams ukrainiečių.

„Mes turime būti sąžiningi su jais, jei nenorime kautis naujame šaltajame kare su Rusija dėl Ukrainos nepriklausomybės. Bet, jei liepsime Ukrainai pasiduoti, tuomet turime pripažinti, kad tai ir NATO, Europos, pasaulinės Amerikos  lyderystės ir Vakarų demokratijos kapituliacija“, – rašo B.Judahas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius