Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Raudonasis Kryžius aptarė su Rusija būtinybę apsaugoti Ukrainos civilius gyventojus

Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus Komiteto (TRKK) vadovas Peteris Maureris ketvirtadienį pranešė kartu su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu aptaręs būtinybę apsaugoti civilius gyventojus per Maskvos įsiveržimą Ukrainoje.
Kyjivas
Kyjivas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Be abejo, taip pat aptarėme tarptautinę humanitarinę teisę ir Ženevos konvencijų nuostatas dėl karo veiksmų vykdymo,.. kad būtų apsaugoti civiliai gyventojai“, – per bendrą spaudos konferenciją su S. Lavrovu sakė P.Maureris.

P.Maureris prieš vizitą Maskvoje praėjusią savaitę penkias dienas praleido Ukrainoje.

Jis sakė, kad su S.Lavrovu surengė „labai dalykišką diskusiją“, bei nurodė, kad per susitikimą su Rusijos gynybos ministerijos atstovais vėl akcentuos, jog konflikto metu būtina gerbti Ženevos konvencijas.

Šios konvencijos liečia karo belaisvius ir „civilius, sulaikytus tiek Rusijoje, tiek Ukrainoje“, taip pat „palaikų – civilių ir kariškių – repatrijavimo ir grąžinimo šeimoms klausimą“, sakė TRKK vadovas.

Rusijos ministras savo ruožtu sakė, jog „mes viliamės, kad TRKK pastangos duos vaisių“, pavadinęs šią organizaciją „nešališka ir nepriklausoma tarpininke“.

„Deja, neturime jokio konkretaus pagrindo tikėtis, kad Kijevo valdžia sąžiningai vykdys savo įsipareigojimus“, – pridūrė jis.

P.Maureris sakė, kad TRKK įsipareigojęs plėsti humanitarinę pagalbą visiems konflikto paveiktiems piliečiams tiek Ukrainos vyriausybės kontroliuojamoje teritorijoje, tiek Rusijos remiamų separatistų kontroliuojamuose rajonuose.

„Šiuo metu padėtis fronte Ukrainoje itin sudėtinga kalbant apie gyventojus, nes karinės operacijos vyksta miestų teritorijose, žmonės yra įstrigę tarp fronto linijų“, – kalbėjo jis.

Ukrainos ir Rusijos derybose „jau pasiekta tam tikrų teigiamų poslinkių kalbant apie susitarimus dėl civilių gyventojų, tačiau mes taip pat žinome, kad to nepakanka“, sakė TRKK vadovas.

Paklaustas apie humanitarinę padėtį rusų pajėgų apsiaustame pietrytiniame Mariupolio uostamiestyje, P.Maureris sakė, kad miestas „yra labai matomas tarptautinės bendruomenės ir sulaukia jos dėmesio“.

„Tačiau taip pat norėjau pabrėžti, kad tai nėra vienintelė susirūpinimą kelianti vieta“, – sakė jis.

„Neįmanoma galvoti apie patekimą į Mariupolį ar bet kurią kitą vietą ir evakuaciją iš jų, kol neturime tvirto ir detalaus susitarimo tarp kariuomenių“, – kalbėjo TRKK vadovas.

P.Maureris prieš kelionę į Maskvą naujienų agentūrai AFP sakė, jog tikisi pažangos tokiais klausimais, kaip „karo belaisviai, žuvusieji, karo veiksmų vykdymas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius